Advertentie

Stemmentellers melden zich massaal

Zondag werd bekend dat verschillende grote steden kampen met een tekort aan stemmentellers. Dat leidde tot een stroom aan aanmelders in Amsterdam.

24 februari 2014

Sinds zondag bekend werd dat Amsterdam en Rotterdam een tekort hadden aan stemmentellers voor de gemeenteraadsverkiezingen, hebben mensen zich massaal gemeld bij beide gemeenten.

Tellers compleet
De telefoon stond maandagochtend roodgloeiend en duizenden Amsterdammers boden hun hulp aan, liet een woordvoerster weten. In Rotterdam gebeurde hetzelfde. In de hoofdstad waren nog 350 mensen nodig om de stembiljetten op de verkiezingsdag 19 maart te verwerken. Inmiddels heeft de gemeente alle 2850 tellers die nodig zijn. ,,Iedereen wordt heel vriendelijk bedankt voor het aanbieden van hun hulp'', staat te lezen op de website.

Nog even de tijd
Rotterdam moest nog 500 mensen zien te strikken voor een tijdelijke baan als stemmenteller. ,,We hadden rekening gehouden met het feit dat er nog aanmeldingen moesten binnenkomen, maar we hadden ook nog even de tijd'', zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. ,,Naar aanleiding van de berichtgeving liep het opeens storm met aanmeldingen en hadden we er in 24 uur tijd voldoende.''  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Geheel eens met Laurens. En als stembureaulid gedurende vele jaren weet ik hoeveel en vaak die stemmentellers (vaak studenten die geen benul meer hebben van rekenen) de fout in gaan. Bewust of onbewust. Alles moet dus minimaal twee maal geteld worden en dan ben je nog niet zeker van een juiste uitslag, die bovendien pas uren later bekend is. Weegt dat allemaal op tegen de vermeende nadelen van een stemcomputer? Dacht het niet!
Laurens Beijen / jurist
Dat zou allemaal niet nodig zijn als we gewoon met stemcomputers zouden kunnen werken. Het afschaffen daarvan was een van de meest ondoordachte beslissingen van de afgelopen jaren.
Advertentie