Advertentie

Steden doen onderzoek naar reguleren wietteelt

Uruguay gebruikt de mensenrechten al als argument voor de legalisering van hennepteelt. Nederlandse steden laten onderzoeken of dat hier ook kan.

07 april 2015

De gemeenten Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam laten de Nijmeegse hoogleraar Piet Hein van Kempen onderzoeken of internationale mensenrechten de gereguleerde teelt van hennep kunnen rechtvaardigen. Ook Tilburg is bereid mee te betalen aan het onderzoek.

Mensenrechten vs drugsverdragen

Hoogleraar Van Kempen concludeerde vorig jaar in onderzoek in opdracht van het kabinet dat gereguleerde hennepteelt vanwege internationale drugsverdragen niet mogelijk is. De hoogleraar moet uitzoeken of de mensenrechten belangrijker zijn dan de drugsverdragen. De vraag is bijvoorbeeld of cannabisgebruik een fundamentele vrijheid is.
 
Uruguay 

Veel gemeenten willen voor de volksgezondheid en in de strijd tegen de criminaliteit gaan experimenteren met de productie van wiet voor coffeeshops maar het kabinet staat dat niet toe. Uruguay gebruikt de mensenrechten al als argument voor de legalisering van hennepteelt. Van Kempen laat dinsdag weten dat het gaat om een groot onderzoek, maar verder wil hij nog niet reageren. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bloomberg / consulent
March 11 (Bloomberg) -- The first month of recreational marijuana sales in Colorado brought in about $2 million in tax revenue, the first indicator of the earning potential of the U.S.’s premier legal pot market.

link :: http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-03-1 …
Willem / AS
@bloomberg Inderdaad, tax revenue. En wat te denken van de werkgelegenheid en andere inzet van politie en alle andere handhavers? Helaas heeft Opstelten dat nooit willen erkennen met z'n Bushiaanse war on drugs. Wellicht dat Van der Steur is te vermurwen (kan me zo voorstellen dat ie op de zolder van z'n kasteeltje zelf wat plantjes teelt)
Jan
Natuurlijk is het zot om wel de verkoop van wiet toe te staan maar niet de teelt. Waar komt dat spul dan vandaan? Gewoon allebei legaliseren en kwaliteitseisen stellen aan de teelt. Kan de politie eindelijk eens meer tijd besteden aan echte misdaad, levert het belastinggeld op in plaats van dat het kost en kan op de gezondheidsaspecten gelet worden. Dit alles gebeurt ook bij alcoholhoudende dranken en sigaretten. Ook ongezond en verslavend, maar wel toegestaan.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Geweldig! De professor doet een onderzoek in opdracht van de Minister en komt met het gewenste resultaat: teelt past niet binnen de drugsverdragen. Wist iedereen natuurlijk van tevoren al. Als je je mening vasttimmert in verdragen, zul je die verdragen moeten openbreken om van mening te kunnen veranderen. Als het waar is dat de onderzoeksvraag nu luidt: Zijn mensenrechten belangrijker dan verdragen?, dan zal het antwoord ongetwijfeld 'Ja' zijn. De Universele Rechten van de Mens stuiten verdragen die daarmee in strijd zijn. Of recht op cannabisgebruik zo'n recht is..? Daar komt de professor niet uit, denk ik. Trekt hij wel een conclusie, dan zal dat uitsluitend leiden tot meer discussie.

Maar even iets anders, is het een goede weg als lagere overheden een uitspraak zoeken die stelt dat cannabisgebruik een Mensenrecht is, alleen om een juridische omweg te vinden. Of zijn de deelnemende gemeenten ineens van mening dat het gebruik echt een Mensenrecht is? Hoe kan je dan met goed fatsoen niet-ingezetenen op dit moment dat recht ontzeggen?
Advertentie