of 59232 LinkedIn

Statenverkiezingen kunnen kabinet opbreken

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt. Dat zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag.
12 reacties

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt.

Spannend

,,Die kans is dus zeker aanwezig, zeker ook omdat je ziet dat D66 en CDA nu veel meer met elkaar optrekken dan een jaar geleden. Het wordt spannend'', zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag. De Statenverkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat.


Activistisch

Het kabinet piept en kraakt nog steeds, aldus Wiegel, mede door ontwikkelingen in de PvdA. Zo heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman gezegd dat zijn partij veel vaker activistische politiek kan gaan bedrijven nu veel maatregelen uit het regeerakkoord door het parlement zijn. Volgens Wiegel is die ,,aanval'' heel lastig voor PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die het blijkbaar anders moet doen.

 

Op scherp

,,Het is heel gevaarlijk om zowel regeringspartij als activistisch te zijn. Dat hoort eigenlijk niet bij elkaar'', constateerde Wiegel. De kleinste regeringspartij, de PvdA in dit geval, heeft het volgens hem altijd al het moeilijkste. ,,Als je activistisch gaat zijn, de boel op scherp gaat zetten en als zo’n kabinet eerder valt, dan kun je daar wel eens zelf grote last van krijgen'', zei de VVD-prominent. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P op
Goh een activitische pvda alla bolkestein, tja lijkt me gevaarlijk ... Voor de vvd
Door Mohamed (ambtenaar ) op
De PvdA is haar sociaal democratische roots kwijt. Nu met de nieuwe oproep om een nieuwe koers in te slaan staat haaks op het afbraakbeleid van deze partij.

Mede op het oog van de provinciale statenverkiezingen willen de "grote" partijen zich profileren als brede partij.

De combinatie van VVD en PvdA is geen ideale positie, mede door het feit dat er continue steun nodig is van de constructieve oppositie.

Ik ben zelf zeer benieuwd naar de uitslagen van de provinciale staten. Het zou kunnen betekenen dat er een nieuwe wind door het politieke landschap zou kunnen gaan blazen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Je kunt over Wiegel zeggen wat je wilt maar dit 'politieke dier' weet wel de vinger op de zwakke plekken te leggen. De proefballonnetjes die nu weer opgaan om een staatscommissie voor de bestuurlijke inrichting te formeren zijn natuurlijk niet meer dan een poging om deze materie weer op de lange baan te schuiven. Van de uitvoering van het Regeerakkoord (!) op dat punt is vanwege alle geschutter door de huidige minister van BZK nagenoeg niets gerealiseerd. Na alle andere blunders komt het einde van dit Kabinet duidelijk dichterbij en/of in zicht.
Door Niels op
@Fritz. Excuus voor mijn interpretatie. Goed betoog verder. Sluit ik me bij aan. Ik zou er aan willen toevoegen dat de manier waarop organisaties en organen ingericht horen te zijn, zouden moeten volgen op de inhoudelijke vraagstukken van vandaag de dag.
Door Fritz op
Beste Niels,
Voor alle duidelijkheid: Ik maak niets belachelijk en heb die intentie ook niet gehad. Er staat simpelweg "Alleen indien de RvS positief is kan de wet door". Daar is geen woord Spaans bij. Als ik die uitspraak naar de letter neem, betekent dit een vetorecht voor de Raad van State. De Raad van State wordt op geen enkele manier democratisch gekozen. Dan lijkt me een veto of zwaarwegende stem voor de RvS ondemocratischer dan het in stand houden van de (getrapt gekozen) Eerste Kamer (wat je daar ook van mag vinden). De RvS treedt nu al op als adviesorgaan voor de regering. Natuurlijk mag men vraagtekens stellen bij de hoeveelheid 'democratie' maar dan moeten de beweegredenen daartoe wel zuiver zijn. De reden dat men thans de Eerste Kamer ter discussie stelt, ligt waarschijnlijk simpelweg in het feit dat de huidige regeringspartijen vrezen straks geen meerderheid meer te hebben in de Eerste Kamer. Dat soort opportunistische redenen horen niet aan de basis van een staatsbestelwijziging te liggen. Er zijn overigens wel andere democratische organen die men zou kunnen opdoeken. Ik denk daarbij aan waterschapsbesturen die tegenwoordig het speeltje worden van de (landelijke) politiek, terwijl waterbeheer zich nauwelijks leent voor het politieke spel.
Door Niels op
Fritz,
Jammer dat u het idee van Johannes meteen een beetje belachelijk maakt. Ik kan me goed voorstellen dat in aavulling op het idee van Johannes best een toetsingskader voor de RvS wordt ingericht. Op die manier is het "veto" dat u noemt aan kaders gebonden. Daarnaast vind ik dat we best onze vraagtekens mogen zetten bij de hoeveelheid democratie op sommige plekken in ons staatsbestel. Daar hoeft op zich niks mis mee te zijn...
Door Fritz op
Johannes,
U maakt van de Raad van State op deze wijze geen adviesorgaan, maar een orgaan dat een vetorecht heeft op wetgeving. Dat lijkt me, voor een niet-gekozen orgaan, wel behoorlijk zwaar.
Door Johannes (adviseur) op
De heer Wiegel doet feitelijk een oproep om snel ons staatsbestel te veranderen. De Chambre de reflection is verworden tot een politiek orgaan waar de burger geen rechtstreekse invloed op heeft en is in zijn wezen zeer ondemocratisch. Schaf deze kamer af en geef de Raad van State in het wetgevingsproces een zwaardere adviesstem. Alleen indien de RvS positief is kan de wet door.
Door Nuance op
Ach, Wiegel leeft nog in het carboon, lekker laten slapen samen met die linkse meelopers van Wakker Nederland.
Door Dorrie (Fenanl) op
Ik wil graag leren om verder te komen