Advertentie

Statenlid was het lek van megastallenrapport

Het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) heeft bekend dat hij een vernietigend conceptrapport over de reconstructie van het Brabantse buitengebied heeft gelekt aan het Brabants Dagblad.

20 oktober 2010
Excuses
Vreugdenhil zegt in een verklaring dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat het document vertrouwelijk was en heeft zijn excuses aangeboden, aldus een verklaring woensdag. Het lidmaatschap van de commissie beleidsevaluatie van Provinciale Staten, die opdrachtgever was voor het onderzoek, heeft hij opgezegd. Ook het voorzitterschap van de provinciale werkgroep integriteit legt hij neer.

Brabants Dagblad
Het Brabants Dagblad citeerde zaterdag uitgebreid uit het conceptrapport. ,,De reconstructie van de intensieve veehouderij in het Brabantse buitengebied is een onbegrijpelijk en onbeheersbaar proces geworden. Het beleid gaat ambtenaren, politici, burgers en boeren boven de pet’’, schreef de krant. Provinciale Staten van Brabant hebben in vergelijking met andere provincies te laat een halt toegeroepen aan de doorgeschoten schaalvergroting van de intensieve veehouderij, zou een andere conclusie zijn.

Ondervraagd
Het onderzoek wordt gedaan door adviesbureau Royal Haskoning in opdracht van Provinciale Staten. Er werden diverse bestuurders, boeren en ambtenaren voor ondervraagd.

Machtsstrijd
Uit woorden van de hoogste provincieambtenaar concludeerde de krant dat op het provinciehuis een machtsstrijd gaande is. ,,Wie is de baas? Dat lijkt de inhoud en de effectiviteit van het beleid te overschaduwen. Niet alleen bij de reconstructie van het platteland, maar bij tal van dossiers", aldus ambtenaar Wil Rutten die ook uithaalde naar Provinciale Staten: ,,Het besef dat wij met de veehouderij aan het einde van een tijdperk zijn beland, is nu ook in de Staten doorgedrongen. Maar helaas zitten de zieners niet daar.’’

Woede
Op de publicatie werd met woede gereageerd op het provinciehuis omdat het ging om een conceptrapport. De geïnterviewde personen hebben nog geen kans gekregen om hun uitlatingen na te lezen.

Beschadigd
Commissaris van de Koningin Wim van de Donk reageerde woensdag ook scherp op het lek. ,,Er zijn personen en processen beschadigd en de provincie is beschadigd. De integriteit van het openbaar bestuur is ernstig geschonden. Maar we kunnen in Brabant ook vergeven. We aanvaarden de excuses en zetten er een streep onder’’, aldus zijn verklaring.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg
Beste Fons, dat je bij 'functie'het woord 'Brabander' invult, zegt genoeg hoe erg het beneden de Moerdijk is gesteld. Sterkte.
Fons d'Haens / Brabander
@Kees,

Nu trap je echt op m'n ziel. Ik ben Brabander en ben daar trots op. Wat dat in jouw perceptie 'erg' maakt ontgaat me...
Kees Cornelder / strateeg
Hulde aan deze (eigenlijk niet-) klokkenluider die de galmende incompetentie op het Brabantse provinciehuis helder, publiekelijk in beeld kon laten brengen door nieuwsmedia.
Maar let op: de ezels blijven zitten en het paard moet weg.
Leve beneden-de-Moerdijk. Wurgend daar.
Fons d'Haens / Brabander
Beste Kees,

Bedankt voor je heldere inzicht. Als jij voortaan de Moerdijk niet meer oversteekt, zullen wij dat ook niet doen. Afgesproken?
Bart Verplak / juridisch medewerker
De waarheid, het landschap, het dierenwelzijn en de volksgezondheid kunnen rustig verkracht worden.
Als u maar niet de processen en de provincie beschadigt!
Gerrit / Brabander
Schokkend dat de waarheid en échte mening van betrokkenen dus wel in conceptrapporten komen te staan, maar dat in eindrapporten burgers iets heel anders te lezen krijgen!

Advertentie