Advertentie

Standbeeld Lenin niet met open armen ontvangen

PVV-fractie Drenthe wil niet dat het 10m hoge beeld van Lenin in Assen komt te staan ter promotie van de tentoonstelling De Sovjet Mythe in het Drents Museum.

27 november 2012

De PVV in Drenthe vindt het ,,schandalig'' dat een 10 meter hoog beeld van Lenin in Assen wordt geplaatst ter promotie van de tentoonstelling De Sovjet Mythe in het Drents Museum. Lenin is een massamoordenaar, verantwoordelijk voor vele duizenden doden, aldus de fractie in de Provinciale Staten dinsdag.

Gruwt van idee
De PVV gruwt van het idee dat ,,dit heerschap het beeld van Assen gaat bepalen''. ,,Het ontbreekt er nog maar aan dat ze Stalin er naast zetten'', zegt het PVV-Statenlid Nico Uppelschoten. Ook is de partij verontwaardigd dat Defensie het transport van het 17 ton wegende beeld verzorgt.
 
Oefening voor defensie 

Het beeld, dat ooit een plein in voormalig Oost-Duitsland sierde, staat nu nog in Nieuweschans. Defensie doet er 3 dagen over om het gevaarte daar te ontmantelen en met een speciaal militair transport naar Assen te brengen. Defensie ziet het transport als ,,een oefening''.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Misschien dat Nico Upppelschoten eens tegen z'n eigen leider kan zeggen wat voor schandaligs er allemaal uit diens holle peroxidehoofd rolt. Als de tijdelijke plaatsing van dat beeld van Lenin (als vertegenwoordiger van een politek systeem dat niet past binnen het alles beperkende PVV-plaatje) zo erg is, waarom dan niet protesteren tegen die hele tentoonstelling? En waar was Nico toen het beeld in Enschede stond of bij eigenaar Koop?
Carola
En ik vind het een fantastisch initiatief. De SU was destijds bezaaid met dit soort beelden. Als je een tentoonstelling houdt, en je slaagt erin zo'n enorm beeld neer te zetten, dan heb je het uitstekend gedaan. Zo gaat het pas echt leven. Het zegt verder niks over het al dan niet goedkeuren van wat die man allemaal heeft aangericht. Er zullen nauwelijks nazaten van slachtoffers in de buurt wonen. En het zou best kunnen dat als die er wel zijn, ze een tentoonstelling goedkeuren zodat iedereen kennis kan maken met de verschrikkingen van destijds.
JW van Dalen / dominee
25 jaar geleden richtte Defensie nog de kruisraketten op Rusland. Nu regelt Defensie het transport van het beeld van deze voormalige vijand. Dat lijkt me een veel betere activiteit dan 'koude-oorlogje-voeren'. Dit soort acties kan zo maar bijdragen tot een beter begrip van Rusland en daar is nog veel in te winnen.
Jos Praat / beleidsadviseur
Zo'n PVV-er begrijpt er werkelijk niets van. En die is dan ook nog eens Statenlid. Wat doet zo'n man op die plek? Hopelijk leiden onderstaande reacties ertoe dat'ie z'n horizon verbreed.

Matthijs
Grappig, over het koloniale verleden of het feit dat er nog genoeg dingen naar Van Heuts zijn genoemd hoor je de PVV eigenlijk nooit. Ook vind ik het wat ver gaan om Lenin een massamoordenaar te noemen. Tenzij er specifiek naar de Cheka of de reactie op aanslagen en het neerslaan van de mensjewieken wordt gerefereerd zou ik hem eerder de leider van een geweldadige revolutie willen noemen. Niet dat de man een vredesprijs verdient, maar mij bekruipt het gevoel dat er iemand een geschiedenisles nodig heeft.
True
duw dit gedrocht met flink wat glijmiddel in de ster van Roemer, vindt hij vast zaaaalig.
Jules Vismale
Ik geef de PVV beslist géén ongelijk als het gaat om een standbeeld van Vladimir Lenin! Toen deze radicale communist tijdens de Russische Revolutie in 1917 de macht greep, als een soort Maximilien Robespierre deed tijdens de Franse Revolutie rond 1792, joeg hij inderdaad duizenden (zo niet tienduizenden) Russen en niet-Russen de dood in! Voor Lenin, die ironisch genoeg ook nog met grote sommen geld door Duitse generaals werd gesteund, telde alleen het systeem en niét de mensen. Hij had alleen te laat voorzien dat zijn "leerling" Jozef Stalin nóg radicaler was en zelfs véél gevaarlijker! Leon Trotski was misschien beter geweest als opvolger maar ook deze had enorm veel bloed aan zijn handen en Trotski werd later zelfs in opdracht van Stalin, zijn doodsvijand, vermoord. Deze drie schurken verdienen oftewel géén standbeeld of anders een standbeeld waarin zij in roze tutu's zijn gekleed want dat is namelijk pas écht om te lachen!
Bond / Adviseur
Dat beeld stond ook een paar jaar geleden in Enschede, bij museum Twentse Welle ter gelegenheid van een tentoonstelling over de DDR en dat de muur 20 jaar geleden was gevallen. Daar heeft niemand toen iets van gezegd.

Het beeld was beschikbaar gesteld door ondernemer Koop die het bij zijn bedrijf had staan als waarschuwing tegen communisme en totalitaire regimes.
Advertentie