of 59232 LinkedIn

Stadsimago komt te voet en gaat te paard

De directeur van Enschede Promotie vindt dat de afdeling communicatie had moeten voorkomen dat de wethouder Enschede neerzette als armlastige bijstandsstad. De wethouder stelde voor eerst het pensioen en eigen huis op te eten voordat men bijstand kon krijgen.

Geen citymarketeer zou er blij mee zijn. Een stadsbestuur dat zich bewust profileert als armlastige gemeente vol met uitkeringsgerechtigden. Marcel Wendrich, directeur van Enschede Promotie is dan ook boos over de ‘pensioen’-actie van wethouder Welman. ‘Enschede werd ineens gedegradeerd van kennisstad vol talent, tot de stad van de armoede. Hiermee is heel veel van ons werk teniet gedaan. De gemeentelijke communicatieafdeling had de wethouder hiervoor moeten behoeden.’

Huis en pensioen opeten
Het was ongetwijfeld goed bedoeld, het opmerkelijke plan van wethouder Patrick Welman van Enschede om de bijstand te kunnen blijven bekostigen. Hij trok landelijke aandacht door het voorstel om Enschedese bijstandsgerechtigden eerst hun huis en hun pensioen te laten ‘opeten’. Het omstreden idee kreeg veel kritiek, niet in de laatste plaats van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het plan werd daarom al snel weer ingetrokken, maar voor de benarde financiële positie van Enschede is nog geen oplossing in zicht.

Samen optrekken
Citymarketing-directeur Wendrich ontkent niet dat er oplossingen moeten komen voor het financiële probleem van de gemeente, maar niet door een dergelijke solo-actie. ‘Trek dan samen met andere steden op richting de politiek. Er zijn immers genoeg gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten, ik noem een Groningen en Tilburg. Er zijn zoveel mooie en goede dingen over Enschede te vertellen, maar we staan nu bekend om armlastigheid en een goed imago komt te voet en gaat te paard.

Onvoldoende budget
Enschede is van oudsher een sociaal zwakke gemeente met een hoog werkloosheidscijfer. Dat ligt op dit moment op 18,5 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 8 procent is. Daar waar in de rest van het land de economie langzaam weer op gang komt, ligt die in de hoofdstad van Twente nog volledig op z’n gat. Het aantal mensen in de bijstand is ook flink gegroeid en groeit nog steeds. Het aantal vacatures bedraagt ongeveer 900 terwijl er ruim 12 duizend werkzoekenden zijn. Gevolg van deze cijfers is dat de gemeente onvoldoende budget heeft om de uitkeringen te betalen. Dat tekort moet de gemeente zelf bijpassen. Daarom is er een aanvulling op het uitkeringsbudget (MAU) aangevraagd.


Strenger handhavingsbeleid
Om voor die MAU in aanmerking te komen moet Enschede wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ondanks een strenger handhavings- en instromingsbeleid - zoals de omstreden zoekperiode van 4 weken - gaat dat de gemeente niet lukken. Als het rijk Enschede niet tegemoet komt, vreest de gemeente een aantal zeer impopulaire maatregelen te moeten nemen om binnen de gestelde voorwaarden te blijven en de instroom in de bijstand te beperken. Eén daarvan zou het invoeren van een verplichting zijn om pensioenen vervroegd te verzilveren.

Desastreus
‘Vrienden uit Amsterdam belden me op met de vraag of ik nog wel een huis in Enschede durfde te kopen,' vertelt Marcel Wendrich. 'Want stel, je wordt ooit werkloos dan moet je natuurlijk je huis opeten. En we willen juist talent aantrekken, ze verleiden om hier te blijven. Dan is zo’n plan natuurlijk desastreus, ook al is het uiteindelijk ingetrokken.’

Geen geld voor reclamecampagne
Hij verwacht dat het nog jaren zal duren voordat de imagoschade verdwenen is. ‘Enschede is een geweldige  gemeente vol talent, veel groen, een hele goede universiteit en niet te vergeten ‘noaberschap’. Geld voor een dure reclamecampagne is er niet. Het zal langzaam moeten slijten vrees ik,' aldus de directeur van Enschede Promotie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door paul hajenius (beeldend vormgever) op
http://youtu.be/kLK2zuOxJZU MOOI ENSCHEDE Over de rug van zwakkeren(?) verplaatst Patrick Welman het probleem.De overheid heeft het steeds over het creëren van arbeid. Wanneer gaan we nu eens inzien dat het vooral gaat om herschikken van arbeid en inkomen.Steeds meer, voorheen betaald werk ,wordt, verplicht al danniet vrijwiilig gedaan.Patrick Welman had gewoon ZIJN ( goedbetaalde) werk moeten doen en niet publicitair uitbuiten, tenzij hij, WELMAN,ect niet anders kan. Introspectie is over het algemeen niet het sterkste punt van dames en heren bestuurders. Logisch dat de heer Wendrich reageert.Ieder zijn vak.Ter compensatie een positief beeld van Enschede door mij gemaakt .Vrijwillig en onbetaald .
Door JeTe op
Citymarketeers zijn de pest van iedere woonplaats. Ze plaatsen zichzelf boven de burgemeester en de politiek en lachen alles en iedereen uit. Hun 'machtige' positie binnen gemeentehuizen is ongehoord. Alsof één zo'n omhoog gevallen reclamemannetje voor een woonplaats bepaalt wat een goed imago is.
Door Jan-Willem Meijer (Teammanager UWV) op
Onbestaanbaar dat een ambtenaar zijn wethouder zo aanvalt, in de media!
Door Willem op
Enschede?
Door kritisch communiceren (zorgmedewerker) op
Standpunt naar voren brengen is prima (ongeacht of ik het er mee eens ben of niet) maar wat me opvalt is dat dhr. Wendrich zich druk maakt over imagoschade door onzorgvuldige communicatie, maar in datzelfde stuk Groningen en Tilburg in een hoek plaatst waar zij misschien ook niet willen zitten. Heeft het in de Enschedese zo door hem verlangde onderlinge overleg wel plaatsgevonden met de communicatiemedewerkers van deze steden voor hij hen noemde?
Door Meppie op
Uit het artikel blijkt dat imago niet meer is dan gebakken lucht. Als je het zelf maar hardgenoeg roept gelooft de rest van de wereld het ook.
Totdat de werkelijke problemen boven komen drijven dus.
Door ICmedewerker (ICmedewerker) op
Ziehier het grote probleem in een notendop: angst voor imagoschade als beleidsvisue. Het gevolg is overal: het onder de grond stoppen van de echte problemen en nog erger: geen gemeente die nog ooit echt sociaal wil zijn, want dat scoort niet. Gek eigenlijk, dat een gemeente die zich bezig houdt met de zuivere uitvoering van de basistaken: zorg, onderwijs, wonen en werk, niet scoort. Goed beschouwd is dat niet erg. Want geen gemeente wil op die terreinen scoren. Voor de goede orde overigens: ik vind de plannen van Enschede dus niet sociaal, nee.