Advertentie

Stad als filmdecor is gratis citymarketing

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat de stad er letterlijk mooi opstaat. Een ambtenaar genaamd 'filmcommisioner' moet ervoor zorgen dat alle filmverzoeken gladjes verlopen. Toch is niet iedereen altijd tevreden.

29 juli 2014

Filmopnames in je stad, een betere vorm van citymarketing bestaat er niet. Vraag maar aan Groningen hoe blij ze waren met de wereldwijd uitgezonden live beelden van de Grote Markt tijdens het WK Voetbal. Ook de verfilming van het leven van Michiel de Ruyter zou Amsterdam in een mooi daglicht moeten zetten.

Beneden de rivieren

De halve Dam was van de week afgezet om het pompeuze schouwspel van de begrafenis van zeeheld Michiel de Ruyter te filmen. Maar bij die ene opnamedag bleef het dan ook. Volgens hoofdrolspeler Frank Lammers werkt de hoofdstad niet goed mee. ‘Amsterdam doet een beetje moeilijk. Als je beneden de rivieren gaat filmen wordt je met open armen en een buffet op het gemeentehuis ontvangen, maar hier is alles ingewikkeld.’

Verzoeken gehonoreerd
Een woordvoerder van de gemeente herkent zich niet in die klacht. ‘Het is juist niet ingewikkeld om in Amsterdam te filmen, we hebben zelfs een ambtenaar die fulltime Filmcommissioner is.  Er is meestal geen vergunning nodig. Maar we willen het van tevoren wel weten zodat we bijvoorbeeld een straat kunnen afzetten.’ De gemeente verwijst naar de bekende film Ocean’s 12, met onder meer Brad Pitt en Catherine Zeta Jones, die zich voor een groot deel in Amsterdam afspeelt. ‘Hiervoor is een deel van de Herengracht wekenlang afgesloten. En we hebben het beroemde bankje van de film A fault in our Stars. Heel veel toeristen staan te trappelen om daar te gaan zitten en er een foto te maken. We honoreren eigenlijk altijd elk filmverzoek,’ aldus de gemeente, dat is namelijk goed voor de kunst en cultuur en de economie.’

Geen Binnenhof
Overigens ging de samenwerking tussen de producent van Michiel de Ruyter en de gemeente Den Haag ook al niet lekker. Volgens Omroep West gingen de opnames op het Binnenhof op het laatste moment niet door omdat de gemeente geen vergunning wilde afgeven. Volgens de producent stonden er al 160 man klaar om te filmen. Den Haag vond echter dat er teveel onduidelijkheden in de plannen waren.  De opnames zijn nu verplaatst naar de gemeente Middelburg, en dat ligt inderdaad onder de rivieren.

Horror
Niet alle gemeente zijn trouwens blij met filmopnames. Delen van de omstreden horrorfilm Sint werden destijds in Elburg gedraaid. De burgemeester was er destijds nogal ontstemd over. Hij wilde liever niet dat dood en verderf geassocieerd werd met het vredige vestingstadje op de Veluwe.

‘Ik was daar inderdaad niet blij mee. Anders dan de associatie in de film is Elburg een vriendelijk stadje met een mooie cultuurhistorie’, legt hij uit. Zelf kon hij de opnames niet verhinderen, aangezien deze op particulier terrein plaatsvonden en er geen verstoring van de openbare orde is geweest. 

Provincie betaalt

Lokale overheden zijn over het algemeen juist gelukkig met filmopnames. Zo gelukkig zelfs dat ze er een flinke duit voor over hebben. Zo heeft de serie Moordvrouw een seizoen in Friesland afgespeeld en daar had die provincie zo'n 900 duizend euro voor over. Daar kwam vanuit de provincie overigens wel kritiek op. Maar de gedeputeerde was destijds in zijn nopjes:  ‘Het is de best bekeken Nederlandse crimi ooit, 3,2 miljoen mensen zagen afgelopen vrijdag de prachtige plaatjes van Friesland in de serie, dat stemt mij als gedeputeerde erg gelukkig.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Den Haag wil zich profileren als filmstad daar is zelfs een beleidsnota over geschreven.Voor de de Ruyter film is een aanvraag gedaan.Op het stadhuis wisten ze niet wie de Ruyter was en dachten dat het om een reclamefilmpje

over hagelslag ging.Toen is er alsnog uitgeweken naar Amsterdam.Voorzichtigheid is echter wel geboden want leuk is het niet als je in een café en koffie met tosti besteld en de tent zit vol met luidruchtige figuranten in nazi uniformen omdat ze een paar straten verderop een oorlogsfilm aan het opnemen zijn.
Advertentie