Advertentie

Sporten op kunstgras met rubberkorrels volgens RIVM niet gevaarlijk

Dit najaar ontstond ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt.

20 december 2016

Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is geen probleem. De korrels zijn niet gevaarlijk, de risico's voor de gezondheid zijn 'praktisch verwaarloosbaar'. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport na maanden van onderzoek.

Onverantwoord

Dit najaar ontstond ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt.

Betere gezondheidsnormen

Experts bestudeerden korrels verzameld op honderd kunstgrasvelden. Ze pleiten er wel voor met betere gezondheidsnormen te komen voor de velden met rubberkorrels. De nu geldende normen verschillen namelijk van land tot land en van product tot product. Betere en strengere normen kunnen bijdragen aan het terugdringen van de breed levende zorgen over de gezondheidsrisico's.

Niet in mond stoppen
De velden moeten wel gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk sporten. Kleine kinderen moeten het spul natuurlijk niet onbeperkt in hun mond stoppen, aldus het RIVM. Het RIVM onderzocht de stoffen in rubbergranulaat van sportvelden. Daarnaast werden laboratoriumproeven gedaan om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt. Daarmee is uitgezocht in welke mate stoffen via de huid in het lichaam kunnen komen, via het spijsverteringskanaal of via de longen. 'Rubbergranulaat bevat weliswaar schadelijke stoffen, maar deze stoffen komen slechts in beperkte mate vrij uit het rubbergranulaat na inslikken, bij huidcontact of door verdamping bij warm weer', stelt het rijksinstituut.

Onder de normen

Volgens de onderzoekers liggen de gemeten concentraties schadelijke stoffen in rubbergranulaat ruim onder de algemene Europese normen. Een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker is niet gevonden. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Bij gras is het risico 'nul'.

Bij kunstgras is het 'praktisch verwaarloosbaar'.

Klein verschilletje...
Ellen
Gras is nooit onderzocht. Misschien is dat wel veel gevaarlijker dan korrels.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Voetbal bestuurders en gemeentes kunnen het geld dat ze wilden besteden aan het vervangen van die rubber korrels beter besteden aan het vervangen van houtkachels door sfeerhaarden op gas. Houtkachels in woonbuurten geven veel giftige uitstoot, fijnstof en PAK's.

Alleen de PAK's uit de houtkachel van Pa of de Buurman, wordt rechtstreeks ingeademd.

Als dat rubber echt zo gevaarlijk was, dan hadden automonteurs en banden verkopers, veel duidelijker beroepsziekten gehad, zij houden die banden met PAK's dagelijks vast voor hun werk, en worden niet ziek.

Pak NU de grootste bron van vervuiling aan, en vervang houtkachels. Houtstoken is ongezond voor jonge voetballers.
Rolie Groninger / consultant
Paniekvoetbal dus? Worden de kosten van onderzoek en de maatschappelijke kosten als gevolg van paniekreacties bij de veroorzakers neergelegd? Ik bedoel de in het artikel aangehaalde "verscheidene wetenschappers" en de media niet te vergeten.
H. Wiersma / gepens.
15 jaar geleden leverden dezelfde korrels al geen enkel probleem op en nu uiteraard ook nog steeds niet. Behalve misschien bij een enkele kunstgrashater. Wie pakt de handschoen op tegen deze onzorgvuldige verspreider van dit nieuws: dus Z(w)emblablabla.

Wottsjer
Het aloude en bedachtzame RIVM nu in de snelvuurmodus: het voldoet met dat gemalen rubberafval allemaal aan de regeltjes, dus er is niets aan de hand. Waar hebben we dat toch niet zo lang geleden ook langs horen komen, toen met 250 km/h. Als dat maar niet uit de bocht vliegt of in een pijnlijke sliding eindigt.
alexander / ambtenaar
Zembla heeft zich niet beroepen op het verstand van de kroeg zoals sommige politieke partijen dat wel doen. Maar terzake kundigen uit de wetenschappelijke wereld.

Deze schetsen risico's. Walgelijk ook als je verder leest en dan ziet hoe de asfaltwereld invloed heeft op het uiteindelijke beleid van de overheid. Overigens het einde is gelukkig nog niet in zicht, omdat er ook nog Europees onderzoek komt.
Advertentie