Advertentie

Spionageaffaire achtervolgt college Maastricht

Het college van Maastricht is nog niet af van de kritische raad af in de zogenoemde spionageaffaire. De raad kraakte dinsdagavond een groot aantal harde noten, maar hakte nog geen knoop door over de toekomst van de betrokken wethouders.

13 februari 2019

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht is nog niet af van de kritische gemeenteraad in de zogenoemde spionageaffaire. De raad kraakte dinsdagavond een groot aantal harde noten maar hakte nog geen knoop door over de toekomst van de betrokken wethouders. In de affaire bespioneerde een extern recherchebureau de mailboxen van 41 ambtenaren, en verhoorde lastige ambtenaren in opdracht van de gemeentesecretaris.

Lek

Vandaag gaat de discussie in de gemeenteraad verder. Aanleiding waren uitgelekte notulen van een bestuursvergadering van een beoogd gezamenlijk dienstencentrum van drie gemeenten, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. In die notulen stond dat onderzocht moest worden of ambtenaren die de fusieplannen frustreerden, konden worden ontslagen. De notulen lekten uit. Dat uitlekken leidde vervolgens tot een onderzoek naar het 'lek'. De gemeentesecretaris gaf hiertoe opdracht.

Onacceptabel

De affaire leidde tot grote verontwaardiging bij de oppositie in de gemeenteraad. De oppositie vindt het onacceptabel dat kritische ambtenaren met ontslag bedreigd worden, ze 'als criminelen' verhoord worden en mailboxen worden uitgelezen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wat een zielige aanstellers. / Aanstellers zijn het, zwakkelingen. Staan voor je zaken!
Democratie? Fluwelen dictatuur en onwillige ambtenaren!



Mijn god wat een jankers wederom, burgers moeten alles maar vreten en doorstaan en een vragenuurtje is ineens “verhoord worden als criminelen”.



Ambtenaren hebben wel lange en zeer gevoelige tenen als het hen zelf aangaat, direct schreeuwen en piepen, wat is er nu gebeurt? Men heeft zonder waterboarding een paar vragen gesteld, aan schijnbaar onwillige ambtenaren, terecht toch en niets aan de hand.



De burger betaald alles en mag volledige openheid verwachten van de ambtenarij maar komt anders tegen, onwil, WOB brieven niet beantwoord, liegen, valsheid in geschrifte, bedriegen, draaien, niet melden van ambtelijke fraude, etc.



Het onderzoekje? Een koekje van eigen deeg, weten ze ook eens waar de burger tegenaan loopt.
Paul / projectleider
@Wat



De ambtelijke top en wethouder hebben willens en wetens de wet overtreden om 'weerstand' van hun werknemers neer te knuppelen.

Dit soort onfrisse praktijken zou in elke organisatie niet alleen moeten leiden tot moeilijke vragen maar ook bestraffen van de betrokkenen
wim / reageerder
Een burgemeester die uit het Openbaar Ministerie voortkomt. Dat veroorzaakt een bepaalde cultuur. Of zit het anders ?
Advertentie