Advertentie

SP: ‘Miljoenen voor kernreactor niet nodig’

Provinciale Staten Noord-Holland heeft 40 miljoen toegezegd voor een nieuwe kernreactor in Petten. Oppositiepartij SP stemde tegen. 'We hoeven niet per se een particulier bedrijf te financieren.'

18 juli 2012

Provinciale Staten van Noord-Holland willen 40 miljoen in een nieuwe kernreactor in Petten steken. Oppositiepartij SP heeft grote bedenkingen.

Noodzakelijk
De 40 miljoen die de provincie heeft toegezegd komt bovenop de 40 miljoen die het Rijk al heeft beloofd. In de reactor worden isotopen gemaakt die worden gebruikt voor medisch onderzoek naar kanker. De reactor moet in 2023 sluiten. Gedeputeerde Jan van Run vindt de beslissing noodzakelijk, omdat het lange, strenge vergunningentraject voor veel onzekerheid zorgt bij investeerders. Over de financiële risico’s is hij tegenover RTV Noord-Holland duidelijk. Er zijn strenge afspraken, de provincie kan er ieder moment uitstappen en hij rekent erop dat mogelijk het hele bedrag wordt terugbetaald als er private investeerders komen.’

Financieel ongezond
SP-fractievoorzitter Remine Alberts is geen voorstander van de investering. ‘Het geld is voor kernenergieonderzoek. Wij zijn geen voorstander van kernenergie. Waarom is er geen geld voor alternatieve energievoorzieningen?’ Daarnaast bereiken Alberts berichten dat het bedrijf in Petten niet goed draait. ‘Ze zouden niet goed in staat zijn met de pensioenen om te gaan. Het bedrijf zou er financieel niet goed voorstaan. De provincie lapt dan geld bij aan een financieel ongezond bedrijf.’

Haken en ogen
Volgens Alberts komt gedeputeerde Van Run dan met het werkgelegenheidsargument. ‘Ja, prima, maar niet bij een bedrijf in die situatie. Er zitten te veel haken en ogen aan de steun.’ Overigens is Alberts niet tegen isotopen. ‘Maar met dat geld gaat meer gebeuren dan alleen het maken van isotopen. We moeten niet per se een particulier bedrijf gaan financieren.’

Strenge afspraken
Het is ook maar de vraag of de provincie de te investeren 40 miljoen terugkrijgt. Van Run heeft daar alle vertrouwen in. Tegen de regionale omroep zegt hij dat strenge afspraken zijn gemaakt en kan de provincie ieder moment uit het project stappen. Hij rekent er zelfs op dat mogelijk het hele bedrag wordt terugbetaald wanneer private investeerders durven toe te happen. Toch blijven kritische vragen bestaan over de financiële risico’s. Onder meer bij de SP.

Deeltjesversnellers
Ook andere oppositiepartijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren zien de financiering niet zitten. Alternatieven die worden aangedragen zijn onder meer deeltjesversnellers die nu al gebruikt kunnen worden door ziekenhuizen. Maar volgens de gedeputeerde wordt hier nog onderzoek naar gedaan en zijn deze duurder dan een nieuwe reactor.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Wat ik niet snap, 'Petten' heeft min of meer een monopolie op het maken van medische isotopen- waarom wil de markt dan niet investeren in het bedrijf?
J.J.F. Lejeune
Jantje en zijn linkse vriendjes van de sp moeten zichzelf beter laten informeren over dit vraagstuk. De kerncentrales die momenteel gebouwd worden voldoen aan de strengste eisen en wordt er bij de bouwtechnische eisen rekening gehouden met de geologische ligging van de centrale. De bouw van de centrale zal goed zijn voor de werkgelegenheid hier in de provincie. Bouwbedrijven, aannemers, transporteurs en dergelijke in de regio kunnen hun steentje bijdragen aan de bouw en een graantje meepikken door het binnen slepen van opdrachten.
Fritz
En de roeptoeters van de SP gaan persoonlijk iedereen uit de eigen partijkas schadeloosstellen die afhankelijk is van de medische isotopen. Immers, als je hier geen kernreactor wil die het spul kan produceren, dan is een reactor elders natuurlijk ook ontoelaatbaar. Dus rest maar een ding, de kankerpatienten te vertellen dat ze het maar moeten uitzoeken. Was het niet het kamerlid Leijten van de SP die vond dat medicijnen, ongeacht de kosten (ook als dat 7 ton per jaar betekent) moesten worden vergoed? Waarom dan geen 40 miljoen investeren in de grootste leverancier van medische isotopen? Typisch de SP. Nergens verstand van, maar overal het hoogste woord over voeren.
Mark van der Vliet / oud-medewerker ECN
Mevrouw Boelhouwer heeft van mij een brief gekregen waarin het ECN toegeeft dat er een groot financieel probleem is ontstaan door de betalingsachterstand van pensioenen voor oud-medewerkers.

We praten dan toch over plm 40 miljoen euro. Ook zou er eens gekeken meten worden op "coldfusionnow.org" want adn vraag ik me af of we niet verkeerd bezig zijn met het energieprobleem.

Berry / raadslid Helmond
SP moet het denken overlaten aan deskundige. Zoals bekend is Petten een van de belangrijkste leveranciers voor de medische wereld!
D.J. Koppen / Oud dga
Er worden isotopen klaar gemaakt, die aan ziekenhuizen in heel veel landen worden toegepast. SP zit er met hun vooroordelen mijlenver naast. Eerst even luisteren naar deskundigen.
Janet / beleidsadviseur
Elke euro voor kernenergie is niet goed. Deze energie is niet veilig. Dat is al lang bewezen. Stoppen er mee en wel onmiddellijk. Succes met het vechten tegen de kernenergie!!
Advertentie