Advertentie

Soap compleet: college Bloemendaal gevallen

Een nieuw hoofdstuk voor de soap op het gemeentehuis in Bloemendaal. De coalitie is gevallen doordat D66 eruit is gestapt,

27 september 2015

Bloemendaal zit sinds zondagavond zonder college van burgemeester en wethouders. D66 heeft zich teruggetrokken uit de coalitie met VVD en GroenLinks.

Chaos
De stap van D66 volgt op het besluit van interim-burgemeester Aaltje Emmens die donderdag aangekondigde haar functie neer te leggen. Het is in de Bloemendaalse raad al tijden een chaos. Emmens was aangesteld om orde op zaken te stellen nadat burgemeester Ruud Nederveen in januari zijn ontslag indiende.

Machtspolitiek

Emmens stelde een rapport op dat melding maakte van 'een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges'.

D66 vindt dat de bestuurscultuur in Bloemendaal alleen kan worden veranderd door drastische besluiten te nemen. 'D66 kan niet verder met de coalitie en wil ruimte scheppen voor een nieuwe impuls', liet de partij weten.


Geen vertrouwen

De democraten missen vertrouwen in het college bij coalitiegenoten VVD en GroenLinks. 'We komen tot de conclusie dat de coalitiegenoten samen niet in staat zijn om de bestuurscultuur te veranderen - wat volgens ons wel nodig is.'


Kwestie landgoed Elswoutshoek 

Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is een bron van ergernis en geruzie in de Bloemendaalse politiek. De Amsterdamse broers Hans en Rob Slewe hebben al jaren ambitieuze plannen het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. De kwestie kostte niet alleen burgemeester Nederveen, maar ook toenmalig wethouder Marjolein de Rooij de kop. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M.Andriesse / fiscalist
Binnenkort meer nieuws. Bij Balans verschijnt het boek over de lokale politiek. Hoe het werkt: 'Achter gesloten deuren', uitgeverij Balans. Eind januari 2018
Krelis
3 liberale partijen - de een wat behoudender, de andere 2 wat progressiever - die niet met elkaar door 1 deur kunnen. Wie had anders verwacht ?



Wel een beetje sullig van CdK Remkes om daar een PvdA-er als wnd. burgemeester tussen te zetten. Dat vrouwtje was dus bij voorbaat kansloos om een bemiddelende rol te spelen.
Karel
Als mevrouw Roos (Hart voor Bloemendaal) en de heer Heukels (Liberaal Bloemendaal) als raadslid ontslag zouden nemen zijn alle oncoöperatieve figuren uit de raad en kan een nieuwe start gemaakt worden. Nu drijven zij Bloemendaal in de grijplustige armen van Heemstede. Daar is de in Bloemendaal uit Heemstede geparachuteerde (ex) wethouder Botter ook op uit.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Bijzonder hoe in Bloemendaal het algemeen belang voor maatschappij en burger wordt ingekleed...; tip aan Remkes; gewoon allemaal zonder vergoeding wegsaneren, toevoegen aan Heemstede en gemeentehuis beschikbaar stellen aan COA...; strak plan!

Kijken of ze met dit vooruitzicht wel willen samenwerken!
Erik
Het continue gekluns in gemeenten als Bloemendaal en Den Helder is schadelijk voor het aanzien van gemeenten, colleges en raden in het algemeen. Iedereen heeft er dus last van, terwijl het in een groot deel van de Nederlandse gemeenten gewoon allemaal wel functioneert. Is het bij BiZa niet mogelijk om een uitbreiding van art. 12 te ontwerpen richting een tijdelijke buitenwerkingstelling van politieke organen, totdat die functioneren? Gevoelig, maar zo kan het niet langer.
Jan
Bloemendaal zit helemaal niet zonder college. Twee wethouders zijn gewoon blijven zitten. Een wethouder is opgestapt. Plus de wnd. burgemeester, maar die wordt binnenkort vervanger door een ander.
Advertentie