Advertentie

Snelst afgetreden wethouder eist eerherstel

Ex-wethouder Jelle Berens (SP) van de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek voelt zich in zijn goede naam en eer aangetast door publicaties van de gemeente over de reden van zijn aftreden.

22 mei 2014
Ex-wethouder Jelle Berens (SP) van de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek eist openlijke rehabilitatie. Hij voelt zich in zijn goede naam en eer aangetast door publicaties van de gemeente over de reden van zijn aftreden. Dat gebeurde nadat hij anderhalve dag collegelid was geweest. Berens is daarmee de snelst afgetreden wethouder van Nederland.
Vertrouwelijke informatie Volgens burgemeester Hans Alberse verzweeg Berens voor hem dat hij een journalist onder druk had gezet over een verzonden mail. Ook zou hij in een interview vertrouwelijke informatie hebben gelekt, die hij alleen kon weten omdat hij wethouder was geworden. Vanwege die laatste beschuldiging trok de SP zich begin deze week terug uit de coalitie met Lokaal Belang en het CDA, zodat het nieuwe college binnen een week uiteen is gespat.
Toch niet gelekt

Berens zei donderdag dat alle beschuldigingen ondertussen zijn weerlegd. Oude IJsselstreek laat ook weten dat er niet is gelekt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vertrouwelijke informatie al vanaf 2 april openbaar was. De ex-wethouder geeft toe dat hij een ,,hoogopgelopen gesprek'' met een journalist heeft gehad over een mail. De mail was alleen voor een vriend bedoeld en bevatte een cynische grap over een persoon. Berens drukte echter per ongeluk op de knop 'allen beantwoorden', verklaart hij donderdag.


Burgemeester zette hem onder druk

Hij zou de kwestie in bijzijn van een griffier aan de burgemeester hebben opgebiecht tijdens een integriteitsgesprek. Desondanks stelde Alberse zijn betrouwbaarheid ter discussie en zette hij hem onder zware druk om af te treden, aldus Berens. De gemeente kon donderdag nog niets zeggen over het betwiste integriteitsgesprek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
Als er van de beschuldigingen niets overblijft, heeft de burgemeester heel wat uit te leggen waarom hij deze nieuwbakken wethouder de tent heeft uitgeveegd.

Wie is er dan namelijk integer bezig?
Advertentie