Advertentie

Slechts zeven gemeenten geven vuurwerkshow

Weinig gemeenten organiseren op hun kosten een vuurwerkshow. Slechts zeven gemeenten houden een vuurwerkshow vanuit het gemeentelijk budget.

28 november 2015

Bij de jaarwisseling is het zoeken naar vuurwerkshows van gemeenten. Volgens het AD, dat een groot onderzoek deed naar hoe gemeenten aankijken tegen vuurwerk, is er dit jaar in slechts zeven Nederlandse gemeenten een show betaald door de lokale overheid.

Schade
Vuurwerkliefhebbers in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn, Hilversum, Naarden en Voerendaal boffen. Daar steekt de gemeente wel vuurwerk af. 'Inwoners vinden het fantastisch', zegt burgemeester Pieter Broertjes in de krant. 'Maar we doen het ook om te voorkomen dat consumenten zelf vuurwerk afsteken en schade veroorzaken.'

Vuurwerkverbod
De burgervader uit Hilversum heeft een verbod afgekondigd voor het afsteken van vuurwerk in vrijwel het hele centrum van zijn stad. Van de 393 gemeenten deden er 281 mee aan het AD-onderzoek. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rotje
Laat de kinderen op oudejaarsdag gewoon lekker knallen met hun rotjes
Anoniem / Bezorgde burger
Mensen krijgen steeds meer een afkeer van vuurwerk. Maar om dit nu met grote shows te gaan compenseren...ik weet niet of dat gaat werken.



Bij de problematiek van vuurwerk zijn 2 zaken belangrijk die de afkeer (terecht) aanwakkeren.

- De kracht van het huidige vuurwerk (bv. cobra 6: handgranaat).

- en de termijn waarop al wordt begonnen met afsteken (wekenlang voor 31 dec).



Nu in deze tijd ouders vrijwel niet meer ingrijpen, moet het, hoe jammer ook, van moedertje overheid komen. Beide zaken zouden in het gareel gebracht moeten worden met handhaving, omdat preventieve wetgeving blijkbaar niet werkt. De illegaliteit tiert welig.



Als hierdoor het fenomeen weer is teruggebracht naar normale proporties (normaal vuurwerk en alleen op 31 dec), kan weer worden genoten van vuurwerk. Lukt dat niet, dan wat mij betreft afschaffen. Te gevaarlijk geworden en veel te langdurig (wekenlang in het geknal).
doeterniettoe / -
@Anoniem: ik zou er eentje aan willen toevoegen: het misbruik. Zoals het zelf maken van bommen, het illegale vuurwerk willen afsteken (soms in brievenbus of onder een auto), enz.



Jammer in ieder geval dat het weer typisch Nederlands is, we gaan vooral niet handhaven, nee, we bedenken gewoon weer een ander regeltje, een totaalverbod. Zodat niemand meer wat mag.
tony
Mensen die tegen vuurwerk zijn ,zijn die zelfde Nederlanders die zich overal aan storen, dus deze mensen niet te serieus nemen. zijn allemaal zeikerds die altijd wel wat te zeiken hebben. en vuurwerk shows hoef ik niet! in ieder geval niet van mijn belastingcenten. dan steek ik liever zelf af wat ik al meer dan 30 jaar doe, en bovendien .hier in onze gemeente is een paar jaar terug een dode gevallen bij een vuurwerkshow,dus waarom dan wel vuurwerkshows vraag ik mij af? want zo veilig als het lijkt is het ook weer niet..en dan nog ,illegaal vuurwerk zal nog altijd blijven bestaan als je legaal vuurwerk verboden gaat maken. dus die mensen weten echt niet waar ze allemaal over praten.ik kan mij daar zo kwaad over maken!
Advertentie