of 59221 LinkedIn

Slechts morele steun tegen drugsmisdaad Brabant

Minister Opstelten vindt dat de aanpak tegen drugscriminelen in Noord-Brabant voldoende is. Gisteren werd duidelijk dat burgemeester bedreigd worden en dat de onderwereld verweven is met bestuur en politiek.

Hoewel Noord-Brabantse bestuurders de noodklok luidden over de grootschalige drugscriminaliteit in hun provincie, krijgen ze geen extra geld voor de bestrijding ervan. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) meent dat er absoluut voldoende inzet is tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Noord-Brabant. ,,We doen wat nodig is. Aan de sterkte wordt niet gesleuteld’’, zei hij dinsdag na afloop van een werkbezoek aan Gilze-Rijen.

Kleinere gemeenten

Ivo Opstelten was in Noord-Brabant om met de burgemeesters van Gilze-Rijen en Heusden te praten over de drugscriminaliteit in de kleinere Brabantse gemeenten. Weer kreeg hij het verzoek om meer onderzoek- en recherchecapaciteit. Opstelten is het niet eens met commissaris van de Koning Wim van de Donk die maandag tegen de NOS zei dat tot dusver alleen de sukkels worden opgepakt. In Brabant leeft de zorg dat de onderwereld steeds meer invloed krijgt in de bovenwereld.


Tien burgemeesters bedreigd
Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch vertelde dinsdag tegen Omroep Brabant dat ongeveer tien burgemeesters in Brabant worden bedreigd. Opstelten noemde dit ,,onaanvaardbaar''. ,,Ik sta vierkant achter de burgemeesters die het hier moeten doen. Als je aan de burgemeester komt, kom je aan mij.''

 

Eensgezind
Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden was tevreden over het bezoek van de minister. ‘Het geeft weer nieuwe energie en kracht, we zijn eensgezind in de aanpak van de drugscriminaliteit, dat is weer eens bevestigd.’


Ondermijnt samenleving

De burgemeester maakt zich zorgen over de invloed die de productie en handel in drugs op zijn gemeente en de provincie Noord-Brabant heeft. ‘Het ondermijnt de samenleving, ontwricht de maatschappij.  Gelukkig boeken we met de versterkte taskforce langzaam resultaat. Het is moeilijk om de georganiseerde misdaad een slag toe te brengen, maar we zijn op de goede weg,’ aldus burgemeester Hamming.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Softdrugs Ontmoediger (Softdrugsontmoediger) op
Bijzonder dat er wel geld is om de softdrugsbendes te "subsidiëren" (via criminele achterdeur coffeeshops), maar dat er geen geld is (geen extra middelen zijn) om gemeenten in Brabant en Limburg te helpen.
Door Jan de B. (Adviseur) op
De burgemeesters doen er goed aan om hun ambities in hun IVP's bij te stellen naar de beschikbare handhavings- en opsporingscapaciteit. Meer criminaliteit en overlast? Geen probleem! Het vergt een omgekeerde wijze van denken, maar we komen er wel met zijn allen. Het is niet meer "U vraagt, wij leveren", nee... "de Minister levert, wij draaien". Al die lastige doelstellingen uit het IVB en de te hoge latten, laten gaan die handel, wees realistisch. Zolang de prognoses op economisch vlak niet rosekleurig zijn, zal iedereen het moeten doen met lagere ambities.
Door Frans vd L op
In Heusden hebben ze nog nooit gehandhaaft, laat staan dat ze de onderwereld kunnen aanpakken. Heusden is een stukje van de onderwereld.
Door Willem op
Als Opstelten de criminaliteit echt een slag wil toebrengen, legaliseert hij de handel en de teelt van wiet. De recherche en de handhavers zijn nu druk bezig water naar de zee te dragen, terwijl zij zich op andere fronten wel nuttig zouden kunnen maken. Legaliseren = werkgelegenheid, BTW- en accijnsheffing en criminelen zonder markt. Helaas begrijpt het fossiel Opstelten dit niet, maar ja, de beste man had al lang gepensioneerd kunnen zijn. Had ie z'n vrouw het leven zuur kunnen maken in plaats van de maatschappij onveilig houden.
Door Jannie op
Ik sluit mij helemaal aan bij Fritz.
Daarnaast: Dhr. Opstelten heeft makkelijk praten: hij komt uit de goed voorziene randstad, waar vooral in en om de G4 behoorlijk wat politie- en recherchecapaciteit zit.
Dat is op andere plaatsen in Nederland wel anders. Daar moet de politie eerst een half uur (soms langer) de auto in voordat ze op de plaats van het delict kunnen komen...
'Als je aan de burgemeester komt, komt je aan mij'... Ja, ja, mooie praatjes, maar geen actie. Zoiets roepen lost niks op. Dhr. Opstelten wil hier gewoon geen geld insteken en praat dat recht, terwijl het krom is. Je kunt er op wachten dat dit een keer heel erg mis gaat... En wie zal dan voor het hardst proberen de verantwoordelijkheid af te schuiven? Precies...
Door Fritz op
De minister komt met lege handen en dat is voor burgemeester Hamming iets om tevreden op terug te zien want het bezoek van de minister 'geeft nieuwe kracht en energie'. Tja, met bestuurders die zich zo snel gewonnen geven en zich zefls zonder kluitje, door de minister in het riet laten sturen, win je de strijd tegen de criminaliteit dus nooit.