Advertentie

Selfiecontest moet stemmen hipper maken

De JOVD Amsterdam organiseert een selfiecontest in het stemhok. Door stemmen zo "hipper" te maken hoopt de lokale jongerenafdeling van de VVD meer jongeren naar het stemlokaal te krijgen.

27 februari 2014

De JOVD Amsterdam roept jongeren op een selfie te maken in het stemhok. De partij wil stemmen hiermee "hipper" maken en meer jongeren naar de stembus krijgen. Mag dat? Ja, dat mag.

Selfie in het stemhokje
De JOVD Amsterdam roept jongeren op een selfie te maken in het stemhok en deze te uploaden op de Facebook-pagina Selfie in het stemhokje. Degene die in drie dagen tijd de meeste likes verzamelt, krijgt twee kaarten voor het festival Mystic Garden. De JOVD wil met deze actie zoveel mogelijk mensen naar het stemlokaal krijgen. De opkomst is namelijk al jaren laag.

Geen regels over smartphone
Maar foto’s maken in het stemhok, mag dat eigenlijk wel? Iris Reshef, woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan, denkt in eerste instantie van niet, maar gaat het uitzoeken. Later belt communicatieadviseur Jutta Ravelli terug. ‘Het mag wel.’ Het ministerie heeft in januari een circulaire uitgebracht met daarin de paragraaf "Sociale media in het stemlokaal". ‘Daarin staat dat in de Kieswet geen expliciete regels staan over het gebruik van smartphones.’

Geen foto van andere kiezers
Het maken van een selfie mag het rustige, ordelijke verloop van de stemming niet hinderen. Ook mogen andere kiezers niet worden gefilmd of gefotografeerd in het stemlokaal zonder hun toestemming. Dat is om te voorkomen dat hun stemgeheim niet langer is gewaarborgd of zij zich in hun privacy voelen belemmerd. De medewerkers op het stembureau zien daarop toe en worden hier tijdens hun instructie nader op gewezen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
...als je het niet meer weet en van inhoud nooit hebt gehoord....JOVD, de toekomst van de VVD...
hans boelens
Misschien nog niet expliciet maar zeker wel impliciet.

Stemmen moet geheim zijn en dat is het dan niet meer.

Hangt overigens ook af van wat er allemaal opde foto komt.
Meppie
Ik zal wel te oud worden voor dergelijke onzin. In mijn beleving was stemmen altijd een serieuze aangelegenheid. Kennelijk heb ik ergens een omslagpunt gemist.
seven
Kiesraad vindt selfie met stemformulier geen probleem? Vergeten hoe de Yanukovych Mob in Oekraïne aan de macht kwam?

'In some places, people were forced to make a picture of their bulletins, and then checked to see whether the person voted for Yanukovych or not.' http://world.maidanua.org/2013/its-not-about-the …
mr. drs. H.M.G. van den Dool / jurist/economertist
Ja, vroeger was dat nog wat die JOVD. Nu is dat ook maar een stelletje sufkezen. Net als de VVD overigens.
Lucas K.
Er loopt een WOB procedure bij het BZK over selfie maken en een juridische procedure wordt voorbereid.



Korthals Altes schreef in het document "Stemmen met vertrouwen", in 2007:



Stemgeheim – Het moet onmogelijk zijn om een verband te leggen tussen de identiteit van de persoon die de stem uitbrengt en de inhoud van de uitgebrachte stem. Het proces moet zodanig zijn ingericht, dat het onmogelijk is de kiezer te laten aantonen hoe hij of zij gestemd heeft.



Kennelijk is BZK dat rapport vergeten.



Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Waar gaat dit over!/!?!? Is de volgende stap dat de stemmer gefilmd gaat worden (of zichzelf filmt) en de uitzendrechten opgekocht worden door John de Mol? Een nieuw kijkcijferkanon 'Wat stemt de Mol?'



Nico
Er zijn landen waar kiezers een selfie gebruiken om te laten zien wat ze gestemd om daarna de beloning bij de kandidaat op te gaan halen....
Advertentie