Advertentie

'Schoon Schip' Noord-Hollandse fraudezaak

De provincie Noord-Holland laat alle projecten waarbij gedeputeerde Ton Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 bij betrokken is geweest uitvoerig onderzoeken. De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes kondigde deze operatie 'Schoon Schip' maandag aan tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

12 juli 2011

'Ontoelaatbare bestuursstijl'
Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland, waarover Hooijmaijers in 2007 geheime afspraken heeft gemaakt. Remkes zei maandag niet uit te sluiten dat er nog meer onregelmatigheden opduiken. Hij hekelde de bestuursstijl van ex-gedeputeerde Hooijmaijers en noemde die ontoelaatbaar. ,,Het was een tijd dat sommige bestuurders te los aan de teugel liepen.''


Verdacht

Hooijmaijers is al ruim een jaar verdachte in een fraudeonderzoek door de rijksrecherche. De provincie deed al eerder globaal onderzoek naar twee grote projecten waar de VVD-gedeputeerde bij betrokken was, maar dat leverde geen onregelmatigheden op. Hooijmaijers tekende in 2007 een geheime overeenkomst met de projectontwikkelaar van Distriport over wat er met de winst uit de grondverkoop zou worden gedaan. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn CDA-collega Jaap Bond, die maandag veel kritiek over zich heen kreeg van vooral de oppositiepartijen PVV en SP. Bond zei dat hij destijds niet twijfelde aan de betrouwbaarheid van Hooijmaijers en dat hij daarom niet had bekeken welke stukken Hooijmaijers eigenlijk tekende.


Verzuimd
Gedeputeerde Bond werd pas oktober vorig jaar op de hoogte gesteld van deze zogenoemde sideletter, maar verzuimde dit daarna aan Provinciale Staten te melden. De CDA'er gaf toe dat hij dat wel had moeten doen. ,,Ik bied daarvoor mijn excuses aan.''


Knieval
De oppositie vond die knieval van de CDA'er niet genoeg en diende meerdere moties van wantrouwen, afkeuring en treurnis aan. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA vonden dat de gedeputeerde 'een goed verhaal' had en steunden de moties daarom niet.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten
En wederom wordt een voorval met de mantel der liefde bedekt.
En iets met glas, plas en was.
Niek / jurist
Dit onderzoek zou niet door de Provincie moeten worden uitgevoerd maar door een onafhankelijke derde die niet betaald wordt door de Provincie. De reden daarvoor is dat het te dicht op de huid van de Provincie zit en de gevolgen van de Provincie (ik denk dan aan een te ruim handelings- en verantwoordingskader voor gedeputeerden) kunnen stevig zijn. Qua imago maar ook financieel.
Er moet maar eens in navolging van de Nationale Raad voor de Veiligheid ook een Nationale Raad voor de Integriteit komen. Ik wil wel voorzitter zijn.
Frank van den Hoven / Redacteur
Actie Schoon Schip vanuit de provincie, en actie (zich) Schoon Praten vanuit betrokkenen...
Advertentie