Advertentie

Scherpe reacties op uitgelekt rapport over gasboringen

Veiligheid heeft geen enkele rol gespeeld bij de gaswinning in het gebied. Het ging het ministerie van Economische Zaken, de NAM en ook de toezichthouder om de opbrengst.

09 januari 2015

In Groningen en in politiek Den Haag klinken scherpe reacties op de conclusies in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gasboringen in Groningen. Veiligheid heeft geen enkele rol gespeeld bij de gaswinning in het gebied. Het ging het ministerie van Economische Zaken, de NAM en ook de toezichthouder om de opbrengst. 

Aardbevingen slechts schaderisico

De NOS en RTV Noord publiceren vandaag over het nog geheime rapport, dat zij hebben ingezien. Het rapport, waar veel kritiekpunten in staan, is nog niet definitief. Zowel het ministerie als de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) krijgen ervan langs. 'De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend', citeren NOS en RTV Noord uit het rapport.


Meerdere rollen

Dat het ministerie meerdere rollen heeft, (betrokken bij de exploitatie maar ook de hoeder van alle belangen) draagt niet bij aan de veiligheid. Bovendien staan de betrokken organisaties niet open voor kritische tegengeluiden, van bijvoorbeeld gemeenten en provincies, zou de raad vooralsnog concluderen. De definitieve versie van het rapport verschijnt naar verwachting eind februari of begin maart.


Burgemeester geschokt

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond is geschokt over de voorlopige uitkomsten, meldt RTV Noord. 'Wat zijn onze adviezen als bestuurders aan onze burgers nog waard als je deze conclusies ziet?', zegt ze tegen de omroep. En: ‘Mij wordt gevraagd mijn verantwoordelijkheid te nemen, maar dat wordt zo wel heel ingewikkeld.' Om haar bronnen te beschermen heeft de omroep het conceptrapport zelf niet online gezet. Wel maakte de redactie een overzicht van de kritische passages daaruit.

Kritische vragen uit Tweede Kamer

Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en GroenLinks willen opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het uitgelekte rapport. SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling noemt de conclusies zeer ernstig. 'Als dit allemaal klopt, kan dit niet zonder consequenties blijven. De overheid is in dat geval haar zorgplicht op schandalige wijze niet nagekomen.'


Huidig plan biedt onvoldoende veiligheid

Ook de ChristenUnie wil dinsdag opheldering van Kamp. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het schokkend 'dat veiligheid geen enkele rol heeft gespeeld bij de NAM en zelfs niet bij het ministerie van Economische Zaken en de toezichthouder.' De ChristenUnie vindt dat het huidige plan voor minder gaswinning onvoldoende is voor de veiligheid van de Groningers. 


Conclusies vernietigend

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemt de uitgelekte conclusies vernietigend. 'Bijna twintig jaar lang was bekend dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt, maar de NAM en overheid hebben daar vrijwel niets mee gedaan. Als dit klopt, dan is dat een onacceptabele en onverantwoordelijke gang van zaken.' (ANP/RTV Noord)


Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Guldemond / dir
Het is niet voor het eerst dat de politiek informatie achterhoud uit eigen belang. Ook dit keer vond men de veiligheid van bewoners van ondergeschikt belang. Het is daarom ook niet vreemd dat het vertrouwen in politici tot een absoluut nulpunt is gedaald.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Wie het kabinetsbeleid goed volgt - ook op het gebied van natuur, milieu, zorgbeleid en economie - weet dat het begrip ethiek al jaren geleden is afgeschaft. Bij de VVD (Volkspartij Voor Demagogie) en de PvdA (Partij van de Armoede) ontbreekt het eveneens al jaren aan inspiratie en ethiek. Henk Kamp is ook niet veel meer dan een zuinige boekhouder die de inkomstenstroom bewaakt. De buger wordt steeds meer als een lastpost ervaren. Hij mag eindeloos enquêtes invullen en daarmee feitelijk onbetaald het werk van ambtenaren doen.'Maar er komen andere tijden', zong Boudewijn de Groot al in 1966. Nou, het duurt wel wat lang.....
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Is er ooit onderzoek gedaan naar de negatieve effecten op de volksgezondheid van het lozen van kerozine, geluidshinder en andere milieuoverlast van het vliegverkeer en van de extra industriële vervuiling en het gemotoriseerd verkeer in de Randstad? Zo kan je héél Nederland wel plat leggen!
p
Er is dus altijd impliciet een afweging gemaakt voor winstmaximalisatie en veilige winning (technisch, niet voor de omgeving). Niet zo vreemd want tot een paar jaar geleden hoorden die aarbevingen er gewoon bij en piepte niemand, behalve dat ze daar in het Noorden te weinig er van terugzagen.



Dat laatste roepen ze nog steeds, maar nu hebben ze er last van. Gek als je dan naar het verleden kijkt dat je dan tot deze conclusies komt.



Je kan hooguit verwijten dat met de kennis van nu de afwegingen beter transparant gemaakt hadden kunnen worden.
doeterniettoe / -
Interessant om gelijk ook te kijken naar het verleden (kolenmijnen in Limburg) en toekomst (schaliegas/-olie door heel Nederland)
Advertentie