Advertentie

Saskia Stuiveling, oud-president Rekenkamer, overleden

Saskia Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, is overleden. Ze stierf afgelopen donderdag, onverwacht.

24 april 2017

Saskia Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, is overleden. Ze stierf afgelopen donderdag, onverwacht.

Eerste vrouwelijke president

Twee jaar geleden nam Stuiveling (71) afscheid als president van de Rekenkamer. Ze was van 1975 tot 1981 beleidsmedewerker van de Rotterdamse burgemeester André van der Louw. Daarna maakte ze de overstap naar de Eerste Kamerfractie van de PvdA. Dat was maar van korte duur, want na drie maanden werd ze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Van Agt. Daarna werkte ze mee aan de parlementaire enquête naar het RSV-concern. In 1984 stapte ze over naar de Algemene Rekenkamer. In mei 1999 werd ze tot president benoemd van dat hoge college van staat. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke president van de Algemene Reken­kamer Dat bleef ze tot haar pensioen in 2015.

Perfectionist

Volgens de Algemene Rekenkamer beschikte Stuiveling over ‘een fabelachtige energie en dossierkennis.’ Binnen de organisatie viel zij op door haar perfectio­nisme en haar oog voor detail, waarmee zij veel medewerkers inspireerde, anderen soms tot wanhoop bracht. Van meet af aan had Stuiveling aandacht voor het functioneren van de overheid en voor de verantwoordelijkheid van de overheid voor zwakkeren in de samenleving. Zij richtte de koers van de Algemene Rekenkamer op onderzoek naar het presteren van de publieke sector op de terreinen onderwijs, zorg en veiligheid.

Digitalisering

Bij het afscheid van Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer in 2015 maakte premier Rutte de 'Stuiveling Open Data Award' bekend. Dat is een jaarlijkse prijs die vanaf 2016 uitgereikt wordt aan een publiek initiatief dat het gebruik van Open Data bevordert, inzichtelijk maakt of stimuleert. ‘Stuiveling had bijzondere aandacht voor alles wat te maken heeft met de moderne informatiesamenleving. Zij werd weleens de 'Haagse profeet van de digitalisering', genoemd’, aldus de Algemene Rekenkamer. Zij waarschuwde voor het risico dat de overheid de boot van de digitalisering dreigt te missen. Als mensen hun informatie overal vandaan kunnen halen, wordt transparantie van de overheid en de beschikbaarheid van alle data nog meer een dwingende eis.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie