Advertentie

Ruzie over nieuwe Commissaris van de Koningin Utrecht

Provinciale Staten van Utrecht voelen zich gepasseerd door minister Plasterk die zo snel mogelijk een nieuwe Commissaris van de Koningin wil benoemen na het vertrek van Roel Robbertsen.

20 maart 2013

Er is een conflict tussen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Provinciale Staten van Utrecht over een nieuwe commissaris van de Koningin voor deze provincie. Plasterk wil snel een interim-commissaris benoemen, ter vervanging van Roel Robbertsen, die dit jaar met pensioen gaat. Naar verluidt heeft hij voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller op het oog. Provinciale Staten voelen zich gepasseerd door de minister.

Haast
Plasterk zou haast willen maken met een tijdelijke commissaris omdat het kabinet van plan is de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland in 2015 samen te voegen. Er zijn dan geen drie aparte commissarissen meer nodig.
 
Verzet tegen megaprovincie 

De Utrechtse Staten zijn volgens VVD-fractieleider Frits Barneveld Binkhuijsen ,,op zijn minst verbaasd'' over de handelwijze van Plasterk. Utrecht verzet zich hevig tegen de vorming van een megaprovincie. Het denkt dat dat in elk geval niet zal lukken voor 2016. Utrecht zou dus volgens de Staten ook best een volwaardige commissaris voor 6 jaar kunnen krijgen.
 
Juiste procedure volgen

De Staten hebben nu een vertrouwenscommissie ingesteld voor de commissarisbenoeming. Ze willen daarmee aan Plasterk duidelijk maken dat hij ,,de juiste procedure'' moet volgen. De kwestie is maandag op politiek topniveau besproken door premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). Dat gebeurde tijdens hun wekelijkse coalitieoverleg, bevestigen Haagse bronnen. Over de inhoud willen ze geen mededelingen doen.

 
Naam Rosenmöller zingt rond 

De naam van Paul Rosenmöller zingt al enkele weken rond als kandidaat voor de provincie Utrecht. Rosenmöller zat van 1989 tot 2003 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Vanaf 1994 was hij fractieleider. Tegenwoordig werkt hij als programmamaker voor de IKON.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Ik proef hier op de achtergrond de hand van hare Majesteit. Voor haar abdicatie wil zij kennelijk nog een geste doen naar GroenLinks (politiek op sterven na dood), met wie zij altijd zo'n goede verhouding heeft gehad. En Paul Rösenmöller in het bijzonder; zat hij niet in een commissie samen met de toekomstige Koningin ?
pipadekloon / voorlichter
Goed gezien Adelaide weer een bewijs van het baantjes toe schuiven in Nederland. Nu die van Tongeren loopt te twitteren dat ze ook het spaargeld van de Nederlanders moeten afpakken is het helemaal einde verhaal met deze rare bakfietsenparij. Nu alleen nog gauw mooie goed betaalde functies voor ze verzinnen.
Paul / projectleider
Tja we hadden volgend jaar met de provinciale verkeizeingen toch ook gewoon een CvdK kunnen kiezen?



Maar ik snap Plasterk wel, als ik minister was die impolulaire maatregelen neemt zou ik ook medestanders zoeken. Als je dan nog zelf mag benoemen...



E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Als een koninginne-commissaris ziek is, wie vervangt hem dan? Toch niet een interim? Zelfs de minister-president heeft een vice....en ook de Voorzitter van de Raad van State heeft een vice.....
Advertentie