Advertentie

Ruim de helft inwoners Moerdijk wil weg

Meer dan de helft van de inwoners van Moerdijk wil het dorp verlaten, blijkt uit een enquête onder de inwoners.

22 januari 2014

Ruim de helft (52 procent) van de inwoners van Moerdijk die een enquête van de gemeente over de toekomst van het dorp hebben ingevuld, wil het dorp verlaten.

Geen toekomst
Een nog groter deel (55 procent) ziet geen toekomst voor het dorp en meent dat geld moet worden gebruikt om inwoners de keuze te geven ergens anders een toekomst op te bouwen. Ruim twee derde (68 procent) heeft weinig of geen vertrouwen in plannen om de haven te laten groeien en het dorp leefbaar te houden. De gemeente Moerdijk heeft dat dinsdagavond in een brief aan de bewoners gemeld over de resultaten van de enquête. Van de 947 inwoners boven 18 jaar reageerden er 665 (ruim 70 procent). ,,Het draagvlak voor de plannen voor het dorp Moerdijk blijkt niet groot te zijn'', constateert burgemeester Jac Klijs in de brief.

Overlast van haven en industrie
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat inwoners de overlast van de haven en het industrieterrein vrezen. Vooral huizenbezitters willen weg. Ze vrezen een daling van de prijs van hun woning. In een toelichting legde de burgemeester woensdag uit dat er nieuwe scenario's worden uitgewerkt om de balans tussen economie en leefbaarheid te vinden.

Vertrekregeling en prijscompensatie
In theorie is een vertrekregeling en prijscompensatie een van de vele opties, denkt Klijs. ,,De inwoners begrijpen de belangen van de economische ontwikkeling maar de vraag is of het nadeel bij hen moet liggen. Het lijkt op de discussie over het gas in Groningen. De vraag zal zijn of we aan alle individuele belangen tegemoet kunnen komen. Over de beste keuze is nu nog niks te zeggen.''

Leefbaar houden
De toekomst van Moerdijk (1161 inwoners) staat ter discussie sinds voormalig minister Ed Nijpels constateerde dat het dorp de ontwikkeling van de haven in de weg zit. De gemeente wil de haven laten groeien en het dorp met maatregelen leefbaar houden. Omdat de gemeente duidelijke signalen kreeg van veel inwoners die twijfelen over een toekomst voor het dorp werd de enquête gehouden.

Opheffen kost 120 tot 150 miljoen
Volgens een grove schatting gaat het tussen 120 en 150 miljoen euro kosten om het dorp op te heffen.

Om de resultaten van de enquête te verwerken, is het besluit over de ontwikkeling van de haven en de toekomst uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente en provincie beslissen voor de zomer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie