Advertentie

Rotterdammer voelt zich veiliger

Rotterdammers voelen zich dit jaar weer iets veiliger in de Maasstad dan vorig jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsindex.

07 maart 2012

Rotterdammers voelen zich weer iets veiliger in hun stad dan in 2010. Het veiligheidsindexcijfer steegvan 7,3 in 2010 licht naar 7,5 in 2011. Dit blijkt uit de Veiligheidsindex 2012 die woensdagmiddag op het Rotterdamse stadhuis is gepresenteerd.

Index
Toen de gemeente 10 jaar geleden begon met het meten van de algehele veiligheid van de burgers, bleef het cijfer steken op 5,5. De veiligheidsindex is gebaseerd op gegevens van politie, justitie en gemeente over diefstal, drugsoverlast, geweld en vandalisme. Het oordeel van zo'n 16.000 Rotterdammers over de veiligheid in hun buurt telt voor twee derde in het cijfer mee.

Geen onveilige wijk
Rotterdam heeft nu geen enkele onveilige wijk meer. Er zijn nog wel twee wijken die op de veiligheidsindex lager dan een 5,0 scoren. Dat zijn Hillesluis en Bloemhof, beide op Rotterdam-Zuid. In zes van de zeven 'focuswijken', wijken die extra aandacht behoefden, is onder leiding van een stadsmarinier de veiligheid verbeterd na het invoeren van repressieve en preventieve maatregelen. In een enkel geval was het resultaat volgens de Veiligheidsindex 'aanzienlijk'.

Betrokkenheid van bewoners
Burgemeester Ahmed Aboutaleb stelt dat voor een geslaagde veiligheidsaanpak de betrokkenheid van bewoners essentieel is. Dit gebeurt in de Maasstad in veel wijken met het programma Buurt Bestuurt. Bewoners krijgen meer zeggenschap over het werk van de politie en stadstoezicht. Door het succes wordt Buurt Bestuurt uitgebreid van 21 wijken naar minimaal 40 wijken.

Hoek van Holland veiligst
Over de resultaten in de veiligheidsindex is hij tevreden, maar ,,waar nodig scherpen we op basis van deze cijfers onze aanpak verder aan.'' Dat geldt niet voor Hoek van Holland en Katendrecht, wijken die respectievelijk een 10 en een 9 scoorden. Het veiligheidsgevoel werd gemeten in alle 64 wijken van Rotterdam.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie