Advertentie

Rotterdam: 'Zomercarnaval is veilig'

Voor het Rotterdamse Zomercarnaval aanstaande vrijdag en zaterdag zijn geen extra maatregelen nodig. Het evenement, waar 800 duizend mensen op afkomen, is uitvoerig voorbereid, meldt de gemeente Rotterdam in reactie op het drama op het Loveparadefestival in Duitsland afgelopen weekend.

27 juli 2010

Aangescherpt
Rotterdam organiseert het Zomercarnaval, met een parade en feest in de binnenstad, voor de 26ste keer. Naar aanleiding van ongeregeldheden bij het Bevrijdingsfestival in 2008 en de strandrellen in Hoek van Holland vorig jaar, scherpte het gemeentebestuur begin dit jaar de veiligheidseisen rond evenementen aan.

Omhekt terrein
"Het Zomercarnaval is niet te vergelijken met een evenement als de Loveparade", zegt gemeentewoordvoerster Odie Geerligs-Van Eupen. "Bij dit evenement is geen sprake van een omhekt terrein. Er is een stoet praalwagens die over een vooraf vastgestelde route door de stad trekt en daarnaast zijn er twee feesten op twee niet-omhekte locaties. Er zitten bovendien genoeg 'ventielen' langs de route en bij de feestterreinen, zodat mensen die het evenement willen verlaten goed weg kunnen" De gemeente en de organisator verwachten circa 800.000 bezoekers, verdeeld over de hele dag.

Toestemming
Op het festivalterrein in Duisburg zouden zaterdag veel te veel mensen zijn toegelaten. Volgens documenten van de lokale autoriteiten, in bezit van het Duitse magazine Der Spiegel, waren de brand- en veiligheidsmaatregelen toereikend voor 250 duizend bezoekers. Naar schatting waren op het hoogtepunt van het festival 1,4 miljoen mensen op het terrein. Toen duizenden mensen kwamen klem te zitten in een voetgangerstunnel ontstond paniek. Twintig mensen kwamen in het gedrang om het leven, onder wie een Nederlander. Meer dan vijfhonderd bezoekers raakten gewond.

Goed fout
Gemeenten kunnen van een dergelijk drama niet bijster veel leren, meent massapsycholoog Hans van de Sande, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier geldt volgens hem de wet van de grote getallen."Als elke gemeente een eigen evenement wil hebben met veel bezoekers, dan gaat er een x aantal keer iets fout. En als het in grote groepen fout gaat, gaat het ook goed fout."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

s.r. / oplettende en soms boze burger
Weliswaar verschilden de evenementen in Rotterdam en Duisburg, maar liegen kunnen zij beiden als de beste:
In Duisburg opgegeven aantal bezoekers door organisatie: 1.4 miljoen! Feitelijk aanwezig (fysiek mogelijk) 250.000
In Rotterdam opgegeven : 800.000 maar evenals vorig jaar niet meer dan maximaal 150.000 . (zelf aanwezig en berekend)
Gaat u er gewoon maar aan rekenen en met een bezoek ter plaatse tijdens de optocht was het best druk, maar dan wel over de lengte van de stoet, ca. 2,5 km.
Al deze leugens zijn er om sponsoren binnen te houden, subsidies op te krikken en concurrentsteden (Amsterdam) de loef af te steken. En iedereen maar elkaar nakakelen Mens/overheid let eens goed op en doe je werk en gebruik simpel je hersenen : 800.000 bezoekers logisitiek organiseren met een station in aanbouw, toegangswegen afgesloten, trambanen buiten gebruik, dat lukt van geen kant. En de Willemsbrug en Erasmusbrug maar met mondjesmaat verkeer op zondag jl.
Grootste verschil echter: in Rotterdam geen 21 doden!
Advertentie