of 59232 LinkedIn

Rotterdam wil Europese Spelen niet

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad zegt nee tegen het binnenhalen van de Europese Spelen in 2019. Sportkoepel NOC*NSF wil het evenement dolgraag met negen steden en vijf provincies naar Nederland halen.
3 reacties

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad zegt nee tegen het binnenhalen van de Europese Spelen in 2019. Sportkoepel NOC*NSF wil het evenement dolgraag met negen steden en vijf provincies naar Nederland halen, maar Rotterdam doet om verschillende redenen niet mee, zo werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een commissievergadering.

Nieuw sporttoernooi
De eerste editie van de Europese Spelen wordt komende zomer in Bakoe in Azerbeidzjan gehouden (12-28 juni). Het nieuwe, vierjaarlijkse sporttoernooi is een initiatief van de Europese Olympische Comités en moet een tegenhanger worden van de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen. Minister Edith Schippers (Sport) sprak woensdagavond met bestuurders van steden en provincies over onder meer de Europese Spelen.

Hoge kosten
Om die reden wilde de Rotterdamse sportwethouder Adriaan Visser duidelijk weten wat de raad wil. Behalve de VVD waren alle partijen negatief over het idee om de spelen ook in Rotterdam te laten plaatsvinden. Vooral de hoge kosten van 8,4 miljoen is voor met name Leefbaar Rotterdam, de SP en D66 een te hoge horde.

Helder zijn
'We kunnen richting NOC*NSF beter nu helder zijn. We willen ons als stad er ook niet in laten frommelen’, zei D66-raadslid Jos Verveen. Fractievoorzitter Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam stelde dat er zo veel spelen zijn dat er naar zijn idee sprake is van inflatie: 'Bovendien hebben we al een aantal grote sportevenementen naar de stad gehaald. Het houdt een keer op.’

Utrecht enthousiast
Amsterdam, Den Haag en Utrecht moeten nog duidelijk maken of ze willen meedoen. Amsterdam en Den Haag zijn bij navraag afwachtend, Utrecht reageert wel direct enthousiast. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door peter op
Een event waarvan de eerste versie in een van de meest corrupte landen ter wereld plaatsvond... ja, dat moeten we zeker in Nederland binnenhalen. Het idee alleen al....
Door opmerker op
als bewonderaar van Rotterdam acht ik dit een wijs besluit. naamsbekendheid hoeft niet meer. voldoende sportieve elementen. economische spin off is vaak te enthousiast argument om echt lonend te zijn. dit is realisme.
Door henk bongers (burger) op
Een goed besluit van Rotterdam om zich geen kandidaat te stellen voor de Europese spelen. Rotterdam heeft al diverse grote jaarlijkse evenementen zoals de marathon; het CHIO; het ABN tennistoernooi; de finale van de KNVB beker en doet daarnaast mee aan incidentele evenementen.
Het NOC-NSF heeft last van een enorme expansiedrift en weet van gekkigheid niet wat het moet bedenken om zich als bobo's te manifesteren zonder daar zich daarbij enige rekenschap te geven van de kosten.
VWS laat zich voorstaan enthousiast te zijn maar is ook geen reële partner als het op organisatietalent en managen aankomt.

Rotterdam een wijs besluit en laat je niet door de populisten van de VVD en de NOC-NSF in "frommelen". Conclusie: het deel van de raad dat tegen is: GESCHIKT! ....en de VVD: ONGESCHIKT!