Advertentie

Rotterdam krijgt veertien Stadskwartieren

Rotterdamse raad geeft de voorkeur aan het model gebiedsbestuur boven het model van wijkparticipatie. Wel krijgen Rotterdammers meer burgerparticipatie.

21 december 2012

De veertien deelraden in Rotterdam worden per maart 2014 vervangen door veertien Stadskwartieren. Met 24 stemmen voor en 21 stemmen tegen stemde de Rotterdamse gemeenteraad gisteravond voor het model gebiedsbestuur. Rotterdammers krijgen ook in dit model meer mogelijkheden tot burgerparticipatie. 

Amendementen

De raad debatteerde op zijn laatste raadsvergadering van dit jaar uitgebreid over de twee initiatiefvoorstellen van de raadsbreed samengestelde stuurgroep Bestuurlijk model Rotterdam na 2014 (BmR14+): het model van wijkparticipatie en het model van gebiedsbestuur. Een raadsmeerderheid van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks koos voor de omvorming van de deelraden naar Stadskwartieren. Wel is het voorstel op een aantal punten geamendeerd.

Lijstenstelsel

Zo krijgen de Stadskwartieren een rechtstreeks gekozen bestuur van 9, 11, 13 of 15 leden; afhankelijk van de omvang van het Stadskwartier. Bij de verkiezingen wordt het lijstenstelsel gehanteerd. Dat betekent niet dat alleen politieke partijen zich verkiesbaar kunnen stellen, verduidelijkt Jan Willem Verheij, voorzitter van de stuurgroep na afloop van het debat. ‘De lokale speeltuinvereniging kan zich bij wijze van spreken ook kandidaat stellen.’

Wijkinitiatieven

Rotterdammers worden betrokken bij het opstellen van het gebiedsplan voor hun Stadskwartier. De gemeenteraad stelt budget beschikbaar voor de uitvoering ervan. Via een amendement is donderdagavond besloten dat het geld dat met het nieuwe bestuurlijk stelsel wordt bespaard - jaarlijks 2,5 miljoen euro – wordt ingezet voor projecten en initiatieven vanuit de wijk en niet aan de algemene middelen wordt toegevoegd.

Gebiedsdirecteur

Ieder Stadskwartier krijgt een gebiedsdirecteur. Deze directeur krijgt een kleine staf om zich heen. De ambtenaren die de directeuren ondersteunen of in de Stadskwartieren aan de slag gaan om de gebiedsplannen uit te voeren, zijn allemaal in dienst van het concern en niet van in dienst van een specifiek Stadskwartier.


Uitbreiding burgeparticipatie

Rotterdammers krijgen meer mogelijkheden om mede het beleid te bepalen; het areaal aan instrumenten voor burgerparticipatie wordt uitgebreid. ‘ Burgers worden eerder en meer betrokken bij beleidsvorming’, aldus Verheij. Via een motie heeft burgemeester Aboutaleb hierin een belangrijke taak toebedeeld gekregen. ‘Dit vergt een cultuuromslag in denken en handelen van de gemeente’, verklaart Verheij.

Stevige veranderingen

De voorzitter van de stuurgroep is tevreden met de afloop. ‘ We hebben als raad een duidelijk besluit genomen voor stevige veranderingen in het bestuursmodel.’ Het college is nu aan zet om het raadsbesluit verder uit te werken.

Eerste Kamer

De Amsterdamse raad koos vorige maand voor een nieuw bestuurlijk stelsel. De huidige stadsdelen worden daar in 2014 omgevormd tot bestuurscommissies. Amsterdam en Rotterdam moesten noodgedwongen op zoek naar een alternatief voor hun stadsdelen en deelraden, omdat de wet dit vanaf maart 2014 niet meer toestaat. De Eerste Kamer moet zich overigens nog uitspreken over het voorstel tot afschaffing van de deelgemeenten. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Welk één geniale vondst! De Nobelprijs voor Bestuurskunde, de Spinozaprijs voor ontwikkeling! Vooral dat niet lijstgebonden kandideren en die directeuren met kleine staf en dan gezamenlijk plannen maken!! Heeft men nog niet genoeg geleerd van alle dwaasheden van deelraad etc? Trouwen doe je 2 keer in Rotterdam, bouwvergunningen halen idem. Het brengt niets dan alleen dwazen aan lokale baantjes. En laten we welwezen, Rotterdam in zijn geheel is net zo groot als een deelgemeente van Londen. Of is hier de Wet van de Repeterende Bestuurlijke Breuk in de prakrijk gebracht?
Paul Coret / Adviseur
Helemaal eens met vorige spreker. In de uitvoering gaan er honderden mensen de laan uit. Dit zijn de handjes aan het bed. Daarentegen blijven de politici en de bestuurslaag daaronder elkaar de baantjes toeschuiven. Dit doet me denken aan de beroemde aflevering van Yes Minister, een op en top modern ziekenhuis, zonder patiënten.
Paco / Gemeenteambtenaar
We nóemen het anders,

dus ís het anders!



Snap dat nou eens!
Kritikus / Geen Hagenees
Het kan aan mij liggen, maar ik krijg de indruk dat in Rotterdam alleen de naam verandert (deelraad wordt stadskwartier) en dat verder alles bij het oude blijft.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Evenals Sneuf van Toetellaere ben ik ex Rotterdammer en sceptisch na ruim 40 jaar ervaring als bewoner. Eerst zien en dan geloven.

Het Haagse systeem met ambtelijke stadsdelen kent daarentegen een heel compacte structuur en is laagdrempelig voor de burger.Goedkoop en efficiënt, zonder de vorming van politieke koninkijkjes. Het ideaal is voor mij een bestuurlijke organisatie waarbij de burger direct invloed kan uitoefenen op het buurtbeleid. Daartoe zijn de Rotterdamse deelraden nooit in staat gebleken.
Advertentie