Advertentie

Roep om terugkeer duikteam Zuidoost-Brabant na ongeval

Na een ongeval in Hapert waarbij in het weekeinde een echtpaar overleed, klinkt de roep om heroprichting van het wegbezuinigde brandweerduikteam Zuidoost-Brabant.

13 augustus 2014

Na een ongeval in Hapert waarbij in het weekeinde een echtpaar overleed, klinkt de roep om heroprichting van het wegbezuinigde brandweerduikteam Zuidoost-Brabant. In Eindhoven en Helmond zijn raadsvragen gesteld over de kwestie.


Team net opgeheven
Sinds 2011 zijn in diverse veiligheidsregio's duikteams van de brandweer opgeheven. De teams zouden te veel kosten voor het geringe aantal keren dat ze nuttig worden ingezet. Vorig jaar hebben de 21 burgemeesters in het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost de opheffing van het team goedgekeurd. Zes van die 21 (onder meer die van Eindhoven en Helmond) waren tegen.

30 minuten wachten
Het ongeval van afgelopen zaterdag, waarbij een auto te water raakte, heeft de discussie weer aangezwengeld. Omdat er een duikteam uit Den Bosch moest komen, duurde het ten minste dertig minuten voordat er iets kon worden gedaan om het tweede slachtoffer uit de auto te halen. De eerste inzittende was door het 'oppervlaktereddingsteam' uit de auto gehaald, maar bleek overleden. Voor het tweede slachtoffer moest het duikteam uit Den Bosch komen. De man werd na de redding gereanimeerd, maar overleed alsnog in het ziekenhuis, zo meldde het Eindhovens Dagblad.

Heroverwegen
De SP in Helmond en LPF en Ouderen Appèl in Eindhoven willen nu dat de afschaffing van het duikteam wordt heroverwogen, in overleg met de veiligheidsregio. Zij vinden de opkomsttijd te lang. Ondertussen wil de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost niet reageren, omdat het incident nog wordt onderzocht.

Nog 56 duikteams
Op dit moment zijn er 56 duikteams in Nederland (peildatum febr 2014), meldt woordvoerder Frank Huizinga van Brandweer Nederland. In september 2011 waren het er 65 en een jaar of tien geleden waren er nog meer dan 100. 'Het is aan het algemeen bestuur van een veiligheidsregio de afweging te maken over duikteams.' Hij wijst op de ontwikkeling in het waterrijke Friesland, waar is geïnvesteerd in een tiental oppervlaktereddingsteams (naast de twee resterende duikteams), die niet mogen duiken, maar door hun snellere aanwezigheid meer kans hebben op een succesvolle redding van iemand die te water is geraakt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
De politiek in dit land maakt alles kapot. Het interesseert ze helemaal geen ruk. Alleen hun eigen ik telt en het salarisstrookje.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Helaas moet letterlijk het kalf, in dit geval een echtpaar, zijn verdronken voordat de put wordt gedemd/er aktie wordt ondernomen. Ik wens de familie sterkte, de beleidsmakers die deze beslissingen namen (opheffen duikteams) moeten zich doodschamen.
a. middelveld / senior adviseur
Triest natuurlijk een dergelijk ongeval, maar had een duikteam werkelijk soelaas geboden. Hoeveel tijd heeft een team nodig om ter plaatse te kunnen zijn en hoelang ligt het slachtoffer onder water. Naar mijn ervaring komen duikteams helaas alleen maar slachtoffers bergen. Dat is ook belangrijk, maar om daarvoor duikteams te hebben, die opgeleid moeten worden, getraind moeten worden, piketvergoeding moeten ontvangen enz. dat is vaak veel gevraagd. Elk gered slachtoffer is er één, maar welke prijs zijn wij bereid daarvoor te betalen? In de gemeente waar ik werk is na een vergelijkbaar ongeval een duikteam opgericht dat enkele jaren later weer wegbezuinigd is, omdat er wel kosten aan verbonden zijn, maar de bezetting moeilijk was en de resultaten helaas nul waren. Kortom een genuanceerd oordeel is hier op zijn plaats.
Advertentie