of 59232 LinkedIn

Roep om registratiesysteem zwemongelukken

De Reddingsbrigade Nederland wil dat zwemongevallen landelijk worden bijgehouden. Door zo'n registratie wordt er duidelijker waar er toezicht nodig zou moeten zijn. Er zijn de afgelopen tijd weer een aantal verdrinkingen in open water geweest.
1 reactie

 Reddingsbrigade Nederland pleit voor de invoering van een landelijke registratie van zwemongevallen in open water. De organisatie vindt het zorgelijk dat in de eerste weken van de zomervakantie al een paar mensen zijn verdronken door een zwemongeval.

Voorkomen
Een landelijk registratiesysteem kan helpen bij het voorkomen van dit soort ongevallen. ,,Niet bij elke locatie is toezicht en hulp aanwezig. Ook wordt niet overal bijgehouden hoeveel en wat voor soort zwemongevallen er plaatsvinden'', aldus de reddingsbrigade. Die kwam afgelopen week ruim 1400 keer in actie; 54 keer was dat bij een levensbedreigende situatie.

 
Veel verdrinkingen 

Dit weekend verdronk een Pools meisje, dat niet kon zwemmen, in een recreatiemeer bij het Noord-Hollandse Dirkshorn. In recreatiegebied Lammetjeswiel in Alblasserdam verdronk woensdag een jongetje van 9 jaar en een dag eerder verdronk een jongetje van 6 in een recreatieplas in het Gelderse Beusichem, in de buurt van Culemborg. Een 19-jarige man en een 16-jarig meisje verdronken ruim een week geleden nadat zij in problemen waren geraakt in respectievelijk de Rotterdamse haven en de Lek bij Streefkerk.
 
Onderschatten van water 

De organisatie ziet elk jaar aan het begin van de zomervakantie dat zwemmers zichzelf overschatten en dat ze de kracht van het water onderschatten. De reddingsbrigades aan de kust waarschuwen strandgangers dat ze goed op de vlaggen bij strandopgangen moeten letten en waarschuwingsborden moeten lezen.
 
Hulp 

Deze zomerperiode is tot nu toe 4151 keer hulp verleend. Dat komt neer op gemiddeld ruim 1000 keer per week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door carolien (fysiotherapeute) op
Het lijkt me heel zinvol om zwemongevallen te registreren, zodat het voor mensen zichtbaarder wordt welke gebieden gevaarlijk zijn.voorlichting over zwemmen in open water en tips waar op te letten lijkt me ook heel zinvol