Advertentie

Rijk gaat beveiliging burgemeesters niet betalen

Het rijk wil niet de beveiligingskosten voor bedreigde burgemeesters ophoesten. Gemeenten moeten deze kosten op zich nemen. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) aan de Kamer. D66-Kamerlid Schouw had aandacht voor de kwestie gevraagd.

05 april 2013

De beveiligingskosten voor burgemeesters moeten door de gemeente zelf worden opgehoest. Het rijk is niet van plan deze kosten op zich te nemen. Dit heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) aan de Tweede Kamer laten weten. 

Rechtspositieregeling

In de rechtspositieregeling van burgemeesters wordt wel expliciet opgenomen dat de gemeente de beveiligingskosten van een veilige woon- en werkplek voor burgemeesters voor haar rekening neemt. Verder wil Plasterk niet gaan. Op deze manier wordt de kwestie structureel opgelost en wordt tegemoet gekomen aan de wens tot duidelijkheid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), schrijft de minister aan de Kamer.   

Hand ophouden

Burgemeesters die met agressie en geweld worden bedreigd, moeten nu bij de gemeenteraad om geld vragen voor hun beveiliging. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat een slechte zaak. De bedreiging komt daarmee in de openbaarheid en burgemeesters hebben nogal eens moeite om voor hun eigen veiligheid geld bij de raad te vragen en laten het er dan maar bij zitten. Zijn motie om het rijk voortaan deze kosten op zich te laten nemen, werd na toezegging van Plasterk om hierover met het NGB in gesprek te gaan, aangehouden.


Werkgeverstaken

Voor het NGB is het belangrijk dat er geen discussie ontstaat over de vergoeding van beveiligingskosten voor de burgemeester, zo schrijft Plasterk. Die discussie zou kunnen ontstaan omdat zowel de minister van binnenlandse zaken als de gemeente bepaalde werkgeverstaken vervullen. Volgens het NGB is nu niet duidelijk vastgelegd wie als werkgever moet worden beschouwd als het om de beveiligingskosten van de eerste burger gaat, en daarmee wie verantwoordelijk is voor de vergoeding ervan.

Zonder morren

Plasterk is het met de NGB eens dat er geen onduidelijkheid mag zijn over wie de beveiligingskosten moet betalen. Hij stelt ook dat de gemeente in deze verantwoordelijk is. Die moet zonder morren de benodigde maatregelen treffen. Het kostenaspect mag daarbij geen (overheersende) rol spelen. ‘Ik hecht er zeer aan dat burgemeesters hun functie veilig en zo ongestoord mogelijk kunnen uitoefenen’, aldus de minister aan de Kamer. 

Niet meer bedelen

D66 is tevreden over de maatregelen die Plasterk gaat treffen. De motie wordt niet ingediend. 'Wat voor ons van belang was, is dat een burgemeester niet met de pet in de hand bij de gemeenteraad moet bedelen om geld voor zijn eigen beveiliging. Dat wordt nu geregeld. De raad hoeft het niet meer goed te keuren omdat het in de rechtspositie wordt vastgelegd', aldus D66.

    

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Haaksma
Jammer dat de burgemeesters mogelijk minder of slechtere beveiliging krijgen, terwijl deze mensen zich met een zware en verantwoordelijke positie inzetten voor Nederland.

Jammer ook dat de Oranjes 40 miljoen Euro per jaar aan beveiliging kosten, voor Beatrix, Willem-Alexander, Maxima, hun drie kinderen, prinses Margriet, Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven en vaak ook hun kinderen, prinses Mabel, prins Friso en hun kinderen..... maar de burgemeesters..... ach nee, kan niet meer.
Luc Volders / raadslid
en hoe zit het dan met wethouders/raadsleden die bedreigd worden met de dood als ze hun zetel niet willen afstaan? Hoe moet dat dan geregeld worden?
O. ten Hove
Zou het bedreigen van burgemeesters en wethouders ook niet het gevolg kunnen zijn van frustraties onder de burgers die door de bestuurselite niet serieus worden genomen?



Ik hoef alleen maar te denken aan de burgemeester die misbruikt maakt van Dodenherdenking om zich zelf op de kaart te zetten en daarmee de oorlogsslachtoffer schoffeert. En dan wordt hij verdedigd door mensen die geen historisch besef hebben en voor de oorlogsslachtoffers en hu nabestaanden willen bepalen dat op Dodenhederdenking niet allee de slacchtoffers maar ook de daders moeten worden herdacht.



Ik wil hiermee zeggen dat aan elk verhaal meerdere zijden zitten. Bij een bedreiging is niet alleen de wethouder of burgemeester zileig, maar kan er een onderliggende oorzaak zijn...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In deze discussie vallen twee zaken op:

1. burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn kennelijk wel erg bang uit gevallen.

2. kamerleden hebben gigantische wensenlijsten en vragen om de meest zotte dingen. Ik heb steeds gedacht dat het Rijk (de ministeries) moesten bezuinigen. Kamerleden houden er wat dat betreft kennelijk hun eigen principes op na.
eric
Ik zelf woon in een gemeente waar mijn gezin zich nu al anderhalf bedreigd voelt door de gemeente.In ieder geval krijgen wij niet dezelfde faciliteiten als de burgermeester destijds.Ik zou ook wel eens op kosten van de gemeenschap er eens even uit willen.

Mijn golftas staat al klaar!
Norman Waalre
OPLOSSING

Bouw vlakbij elke grote gemeente in een weiland een 'gated community’. Daarin kan iedereen wonen die aantoonbaar ernstig bedreigd wordt. Bouw daarin ook woningen voor de burgemeester en voor bedreigde beleidsmakers. Zet daarin ook een Blijf-van-mijn-lijf-huis voor bedreigde vrouwen.



Beveilig dat complex rondom met een dubbel hek en een brede sloot rondom, en met palen met zoeklichten en bewakingscamera’s en een onbemande mini-helikopter.



Bewaak elke gated community met ruim voldoende militairen met een aanvullende opleiding en met getrainde honden en een militaire Landrover, onder leiding van een politieagent. Militairen en militaire terreinvoertuigen worden toch al betaald door Defensie. En dat werk is dan is een afwisseling op hun normale trainingen. Die militaire bewaking kost dan dus niets extra.



Geef stalkers minimaal vijf jaar zware taakstraf en buiten werktijden elektronisch huisarrest en verplichte verhuizing naar een verre provincie, of naar een ver land, zo nodig levenslang. Bijvoorbeeld in Griekenland, want Griekenland is ons nog veel geld verschuldigd. Die straf moet gelden voor allochtone en autochtone daders. Geef die daders ook een verbod op het bezitten en gebruiken van een motorvoertuig en openbaar vervoer.



Onderzoek al deze voorstellen experimenteel wetenschappelijk, alvorens er conclusies over te trekken.



Stem SP.
Advertentie