of 59221 LinkedIn

'Rijk en NAM moeten huizen in aardbevingsgebied opkopen'

Het CDA Groningen wil dat het Rijk en de NAM de huizen in het aardbevingsgebied staan en niet te verkopen zijn, opkoopt. Ook moet er aan de schaderegeling gewerkt worden, volgens de Vereniging Eigen Huis werkt deze voor geen meter.

Het CDA in de provincie Groningen wil dat het Rijk en de NAM woningen opkopen als ze in het aardbevingsgebied staan en niet verkocht kunnen worden. Dat meldt RTV Noord. De opkoopregeling waar de partij voor pleit staat in het concept-verkiezingsprogramma voor de komende Statenverkiezingen. 

Wat het ook kost
Volgens CDA-fractievoorzitter Patrick Brouns is de maat vol. 'Hoeveel het ook kost, het Rijk en de NAM moeten gewoon duidelijk maken: wij lossen dat op.' 


Kritiek op schaderegeling

Afgelopen weekend meldde Vereniging Eigen Huis (VEH) al dat ze absoluut niet te spreken is over de schaderegeling van de NAM. De VEH vindt dat er een heel nieuw schadeprotocol moet komen, omdat het huidige ,,op geen enkel punt voldoet.'' Vanaf 1 januari neemt een nieuwe uitvoeringsorganisatie de afhandeling van de schades over van de NAM.
 
Honderden klachten 

Bij het meldpunt van de VEH zijn sinds september ruim 300 klachten binnengekomen over de manier waarop de NAM is omgegaan met de schadeafhandeling, aldus de woordvoerster. Het huidige schadeprotocol is volgens de VEH veel te bureaucratisch en traag. Er wordt volledig voorbij gegaan aan de belangen van de slachtoffers. Zo krijgen sommige woningeigenaren geen of een veel lagere vergoeding omdat de schade volgens het protocol te wijten is aan achterstallig onderhoud in plaats van aan de bevingen.


Vernietigend rapport
De VEH biedt vandaag het ,,vernietigende'' rapport aan tijdens een vergadering van de Dialoogtafel Groningen, een overlegorgaan waarin betrokkenen als het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de NAM onder meer overleggen over de schadeafhandeling.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Ja en wat moeten we dan met die opgekochte woningen? Asielzoekers in huisvesten?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Héél Nederland staat vol met onverkoopbare woningen. Groningen vormt daarop geen uitzondering. Bewoners moeten uiteraard wel hun schade vergoed krijgen, maar een opkoopregeling lijkt me nogal tricky.