Advertentie

'Rijk bezuinigt vooral buiten Den Haag'

De overheid bezuinigt gemakkelijker op diensten die verder van Den Haag afstaan dan op de beleidskernen van ministeries. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de tweede publicatie van de tweejaarlijkse ‘De Staat van de Ambtelijke Dienst.

11 december 2013

De overheid bezuinigt gemakkelijker op diensten die verder van Den Haag afstaan dan op de beleidskernen van ministeries. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de tweede publicatie van de tweejaarlijkse ‘De Staat van de Ambtelijke Dienst.

Staat van de Ambtelijke Dienst

De Staat van de Ambtelijke Dienst is een co-productie van de hoogleraren die zijn verbonden aan de Albeda Leerstoel, de Ien Dales Leerstoel, de Leerstoel Comparative Public Sector and Civil Service Reform en de Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt. De publicatie werd dinsdag, tijdens het jaarcongres van de gezamenlijke leerstoelen, uitgereikt aan Gert-Jan Buitendijk, directeur generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties van Binnenlandse Zaken.

Beleidsdepartementen nemen in omvang relatief minder af

Hoe verder van Den Haag hoe groter de kans op afslanking, is de conclusie die bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Roel Bekker in De Staat trekt. Hij onderbouwt zijn stelling met onder andere het voorbeeld van de extra bezuiniging op de diplomatieke dienst (ver van den Haag) en de AIVD (onzichtbaar). ‘De Haagse beleidsdepartementen nemen naar verhouding minder in omvang af omdat het gemakkelijker is om beleidswerk overeind te houden. Beleidsambtenaren, belangenbehartigers en fractiewoordvoerders weten elkaar goed te vinden. Als de opheffing van een afdeling dreigt, is een Kamervraag snel gesteld’, aldus voormalig secretaris generaal Bekker. Hij is verbonden aan de Albeda Leerstoel.

Onafhankelijke analyse

Op basis van een onafhankelijke kritische analyse van de ambtelijke dienst in kwantitatief en kwalitatief opzicht geven hij en de hoogleraren van de andere leerstoelen – samen met andere experts – aanbevelingen. De leerstoelen zijn verbonden aan de Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en Tilburg University en worden ondersteund door het CAOP.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Is er dan ook een echte wereld buiten Den Haag?!?!?! Als je naar 24 uur Politiek kijkt, snap je meteen waarom deze club zo groot blijft; immers schrijvers blijvers en er wordt daar wat afgeschreven!!! Op alles wat wordt ingebracht wordt verzocht om schriftelijke reactie, moties, uitleg en dat keer op keer op keer. Het is werkelijk ongelooflijk als je het regelmatig volgt, dat er ook uiteindelijk ook nog iets uitkomt! Ze houden elkaar stevig aan het werk en we weten allemaal in eigen vlees ga je niet snijden!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het Rijk heeft sinds 2008 nog geen stuiver bezuinigd. Het doet hier en daar aan ombuigingen en geeft alleen wat minder méér uit. Van eigen voorgenomen ombuigingen of ministeriële bezuinigingen komt bovendien niet veel terecht. Vooral het huidige kabinet bezondigt zich er aan om burgers zoveel mogelijk te belasten.
m.sikkel@caop.nl / organisatie en mz adviseur
Wellicht dat de bezuinigingen niet direct merkbaar zijn in de kas. De ambtenaar in Rijksdienst die met steeds minder mensen meer werk moeten doen merken het wel degelijk dat de taakstellingen Balkenende I, II, III en Rutte I en II hun sporen achterlaten. Nu er al zoveel op mensen wordt bezuinigd dan is het de vraag hoeveel rek er nog zit in de personele capaciteit. Bovendien kan de redenering ook worden ingenomen dat het primaat van de politiek er voor zorgt dat er nieuw werk, bij en voor oud werk in de plaats komt. De samenleving is nu eenmaal in beweging. Als adviseur van vele ondernemingsraden bij Rijksdienst circa 15 jaar, ken ik weinig gevallen dat door relaties afdelingen in stand worden gehouden. De organisatieinrichting indien niet bij primaat geregeld is een over het algemeen een open en transparant proces. De rijksdienst krimpt wel degelijk, het werk blijft toenemen, de ambtenarenomvang krimpt en die frictie is merkbaar! Bovendien gaat de werkgever Rijk redelijk fatsoenlijk om met een ieder die wil doorstromen en uitstromen die investering kost geld om te kunnen bezuinigen op termijn. Bovendien moet er ook nog de ruimte zijn om te investeren in kwaliteit en vraagt de inspanning om vaak taakgericht werken naar resultaat gericht werken ook de nodige energie. Dat heeft zijn tijd nodig, wellicht gaat het iets trager maar er is progressie.
Bert van Sloten
@hr sikkel: de bewering is niet dat bezuinigingen bij het rijk niet merkbaar of voelbaar zijn, maar dat deze relatief minder zijn dan bij decentrale overheden of uitvoerende diensten. Uw reactie gaat op iets heel anders in? Alle redeneringen en gevolgtrekkingen gaan namelijk ook op voor niet-rijksdiensten en uit ervaring denk ik echt dat de klappen daar heftiger zijn,
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Beide heren reageren vanuit andere ervaringsomgeving, maar proberen dat met elkaar te vergelijken. De bekende appels en peren dus. Zonder concrete cijfers is dit een oeverloze discussie.
Paul / projectleider
Als de decentralisaties echt handen en veten gaan krijgen gaan er ook nog wel wat klappen vallen in Den Haag en op meer en onverwachtere plekken dan ingeschat. Als het goed is vervallen er dan hele beleidstaken inclusief (internationale/ denktank) ondersteuning
criticus
@p:

u bent wel wat naief...
John / Adm. medewerker
.Ik heb het aan den lijve meegemaakt met de sluiting van Defensie Kerkrade. Druk vanuit de top van het departement. Er is toen een interne notitie onderschept waaruit bleek, dat er in Kerkrade geen nieuw werk mocht komen. Alles aan smoesjes moest uit de kast worden gehaald om dat te voorkomen. Wat er aan werk overbleef moest naar Den Haag. Ik ben er stellig van overtuigd, dat dat ook met andere overheidsdiensten is gebeurd in de periferie. Dan Haag slinkt niet, maar haalt werk naar zich toe of zorgt voor nieuwe (controle)functies bij bv decentralisaties zoals nu bij overgaan van werk naar gemeenten. Let maar eens op, wat voor controleorganen er uit de grond worden gestampt om voor werk te zorgen voor de Haagse ambtenaren die werkloos dreigen te worden. En de politiek kan daar niet doorheen kijken omdat ze afhankelijk is van diezelfde ambtenaren in het Haagse. Eindelijk een bericht, dat mijn mening staaft.
Advertentie