of 59232 LinkedIn

Rekening vuurwerkregel op bord van gemeente

Volgens de VNG was het nooit de bedoeling dat gemeenten alleen de handhaving van de nieuwe vuurwerkregels zouden bekostigen. Bijna geen enkele gemeente kan dit betalen en doet dit dus ook niet.

De VNG vindt het uitermate vreemd dat de handhaving van een landelijke maatregel als het verkorten van de afsteekperiode van vuurwerk door de gemeenten zelf  betaald moet worden. ‘Er is niet eens een landelijke campagne geweest, hoe moeten mensen weten dat er iets is veranderd? De afspraak was dat dit gezamenlijk zou worden opgepakt maar minister Opstelten laat het nu afweten,’ zegt een woordvoerder van de VNG.

Niet handhaven

Uit een onderzoek van de NOS bleek dit weekend dat van de 256 gemeenten die reageerden op de enquête, slechts 25 zeiden extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten voor de handhaving van het verbod. 194 gemeenten zeggen het ‘normale’ aantal agenten of boa’s in te zetten. 14 gemeenten zeggen het afsteekverbod tussen 10.00 en 18.00 uur niet te gaan handhaven en 23 hebben nog niet besloten.

Geen capaciteit

‘Gemeenten hebben geen capaciteit meer om extra te gaan handhaven. Bovendien is er de gemeente al zoveel ontnomen,' zegt de woordvoerder. 'Denk maar aan het intrekken van de vergoedingen voor het proces verbaal.’ Eerder dit jaar zei vice-voorzitter van de VNG Bruls daarover: ‘Wij krijgen nu een vergoeding van het rijk per uitgeschreven bekeuring voor overlast of foutparkeren. Daarmee kunnen we een beperkt deel van de kosten voor handhaving dekken. De opbrengsten van de bekeuringen zelf gaan niet naar gemeenten, maar naar de minister van Financiën’, zegt Bruls. ‘Het wordt nu verleidelijk om te zeggen: “dat doen we niet meer.”

Gezamenlijk
Bovenop deze tegenvaller verwacht minister Opstelten dus ook nog eens extra inzet van boa’s en agenten om de verkorte vuurwerkperiode te handhaven. ‘De gemeente heeft de capaciteit niet, de politie ook niet en de minister zegt dat hij het ook niet heeft. Daarom zijn er in het voorjaar afspraken met alle partijen gemaakt om dit probleem gezamenlijk op te lossen. We begrijpen daarom niet dat dit nu uitsluitend van de gemeenten wordt verwacht.’

Juist meer manuren
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt uit de enquête dat de meeste gemeenten de bestaande capaciteit voor de controle handhaven. Omdat de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken korter is, betekent dat dat er meer manuren voor controle beschikbaar zijn. De woordvoerder onderstreept dat de handhaving een zaak is van het lokale gezag.

Langer handhaven
De VNG-woordvoerder reageert hierop: ‘Het lijkt me evident dat wanneer de afsteektijd verkort wordt, de tijd dat er gehandhaafd moet worden juist langer is. Daar is dus juist méér mankracht voor nodig dan voorheen, niet minder.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ik ben hier diep van de onder de indruk, net als alle vandalen in dit land. Van zo'n bord schrik je toch wel even flink...... Dit is een voorstel dat vast geschreven is door een beleidsambtenaar die in werktijd veel paddo's geconsumeerd heeft. Ik zie nergens door de borden de stad meer, laat staan dat iemand met een vuurwerkpijl in zijn hand even naar dat bord gaat staan kijken.... Gewoon een landelijk verbod zoals in ontwikkelde landen het geval is en stevig handhaven.
2 weekjes werkkamp in de bossen is gezond en effectief.
Door Ricus Tiekstra (griffier) op
'Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt uit de enquête dat de meeste gemeenten de bestaande capaciteit voor de controle handhaven. Omdat de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken korter is, betekent dat dat er meer manuren voor controle beschikbaar zijn. De woordvoerder onderstreept dat de handhaving een zaak is van het lokale gezag.' Kijk dat bedoel ik nu achter de tekentafels op de ministeries wordt van alles bedacht. De praktijk is echter weerbarstiger. In plaats dat de te handhaven tijd korter wordt, wordt deze LANGER. Immers nu moet er tot 18:00 uur handhaving plaats vinden. Dat was tot 10:00 uur 's ochtends heren RIJKSambtenaren.
Door Herman op
De jeugd kent de regels perfect en bedenkt wat wel nog mag en hoe ze de regels kunnen omzeilen.
Overtreders hun buskruit afpakken is de beste handhaving. Bonnen schrijven duurt te lang en tegen die tijd is oud allang voor nieuw ingeruild.
Door angelique van eden op
Waarom gewoon niet verbieden dan ben je geknal zat ik hoor het al sins halve ocktober dat vuurwerk de dieren zijn zo bang er voor