Advertentie

Regionale omroepen willen extra geld voor website bij ramp

Volgens ROOS, de samenwerkende regionale omroepen, is er meer geld nodig van de overheid om bij een ramp de website en televisie te kunnen bedienen.

23 november 2012

Het functioneren van websites en tv-zenders van regionale omroepen bij calamiteiten valt of staat bij geld van de overheid. ,,De inzet van radio als rampenzender is sinds jaar en dag geregeld, de overheid financiert dat'', zegt Gerard Schuiteman, directeur van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS). ,,Maar bij televisie en internet is dat niet het geval.''

Forse kritiek Gelderland
Omroep Gelderland riep donderdag de politiek op de inzet van televisie en internet financieel mogelijk te maken, na forse kritiek op het functioneren als rampenzender bij de ontploffing van de Nijmeegse energiecentrale op 8 november. Zo kon de website van de regionale zender de massale toestroom van bezoekers niet aan en vloog kort na het incident al uit de lucht. Volgens Schuiteman kwamen er zo'n 10.000 bezoekers per minuut op de site af, terwijl het gemiddelde normaal gesproken op enkele honderden ligt.

 
Investeringen internet 

De directeur liet weten dat in 2004 al is aangedrongen ook tv in te zetten bij calamiteiten. Maar de politiek heeft dat altijd tegengehouden vanwege de kosten. Sinds 2 jaar wordt ook gesproken over de rol van internet, waar eveneens investeringen voor nodig zijn om de druk aan te kunnen bij rampen.

Overheid verantwoordelijk

De provinciale Statenfractie van de ChristenUnie stelde donderdag vragen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland over wie verantwoordelijk is voor goede communicatie via internet in geval van een ramp in de provincie. Schuiteman is daar helder over. ,,De overheid is verantwoordelijk, zij moet eerst de portemonnee trekken. Maar deze week heeft de minister van Binnenlandse Zaken ons nog laten weten het huidige beleid niet te willen wijzigen.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Katrin Cassel
www.crisis.nl?
Advertentie