Advertentie

Regenboogvlag op stadhuis Amsterdam tegen Poetin

De gemeente Amsterdam hijst de regenboogvlag uit protest tegen de anti-homowet van Poetin. De Russische president is op bezoek in Nederland.

20 maart 2013

Tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam op 8 april zal de regenboogvlag worden gehesen. De hoofdstad wil hiermee protesteren tegen een antihomowet die in Rusland in de maak is.

 Ook stadsdelen

,,Het college wil zijn zorg tot uitdrukking brengen met de regenboogvlag en zal de zeven stadsdelen vragen om hetzelfde te doen'', liet het stadsbestuur woensdag weten. ,,Amsterdam hecht er aan een open en tolerante stad te zijn waar iedereen kan zijn wie hij is.''


Diversiteit en homoacceptatie

De regenboogvlag geldt sinds de jaren '70 als symbool van de homobeweging. ,,De vlag staat voor diversiteit en homoacceptatie'', stelt de hoofdstad. In het Russische parlement ligt een wetsvoorstel dat propaganda voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar stelt.

Gesprek Rutte en ministers

Poetin bezoekt op 8 april onder meer museum De Hermitage, waar hij met koningin Beatrix de officiële openingsbijeenkomst bijwoont van het Nederland-Ruslandjaar 2013. In het Scheepvaartmuseum spreekt hij met minister-president Mark Rutte en diverse betrokken ministers. Daar vindt ook een diner plaats met Russische en Nederlandse ondernemers.

Russische activist

Het is niet de eerste keer dat Amsterdam zich uitspreekt tegen de situatie in Rusland. Zo had het college vorig jaar activiste Polina Savchenko uitgenodigd voor de Gaypride. Savchenko, wonend in Sint Petersburg, komt op voor de homorechten in haar land. Ook voor de Gaypride van dit jaar wil de gemeente een activist uit Rusland uitnodigen.

Actiecomité

Er is ook al een actiecomité opgericht, Gay message 4 Russia, dat oproept tijdens het bezoek van Poetin de regenboogvlag halfstok te hangen. De gemeente Amsterdam hijst de vlag in top.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie