Advertentie

Regelgeving staat opsporing hennepdistributie in de weg

Bij de opsporing van hennep is er vooral winst te boeken door onderzoek te doen naar de distributie ervan. Want daar zit ook de meeste ondermijnende criminaliteit. De aanpak daarvan stuit echter op de huidige wet- en regelgeving, die samenwerking met gemeenten, Kadaster, Kamers van Koophandel, UWV en Belastingdienst in de weg staan.

25 september 2017

Bij de opsporing van hennep is er vooral winst te boeken door onderzoek te doen naar de distributie ervan. Want daar zit ook de meeste ondermijnende criminaliteit. De aanpak daarvan stuit echter op de huidige wet- en regelgeving, die samenwerking met gemeenten, Kadaster, Kamers van Koophandel, UWV en Belastingdienst in de weg staan.

Tien ton
Dit concluderen onderzoekers van het Groningse bureau Intraval in het rapport ‘Tussen onder en boven. Productie en distributie van softdrugs in Noord-Nederland’. In Noord-Nederland wordt in de 50 coffeeshops naar schatting jaarlijks zo’n 10 ton aan softdrugs verkocht met een omzet van bijna 90 miljoen euro. Niet alle geproduceerde hennep eindigt bij coffeeshops. Een deel komt terecht bij straatdealers en een deel wordt naar het buitenland geëxporteerd.

Netwerken
Uit het onderzoek, in opdracht van Politie en Wetenschap, blijkt dat uiteindelijk niet goed te achterhalen is waar de softdrugs vandaan komen. De onderzoekers doen dan ook de aanbeveling dat de politie zich er meer op zou moeten richten de productie- en distributienetwerken in kaart te brengen. Zo maken de grote kwekers dikwijls gebruik van dezelfde loodsen, elektriciens, lassers en timmerlieden. Maar ook van dezelfde financiële dienstverleners, bouwmarkten en autoverhuurbedrijven. Veel van die partijen zijn niet in beeld omdat ze niet rechtstreeks betrokken zijn bij de hennepteelt. Maar voor de opsporing kan het wel van groot belang zijn deze al dan niet bewust faciliterende netwerken in kaart te brengen, menen de onderzoekers.

Privacy
Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De politie zou er volgens de onderzoekers veel aan hebben wanneer ze gebruik zouden kunnen maken van de informatie van gemeenten, Kadaster, Kamers van Koophandel, UWV en Belastingdienst. Wet- en regelgeving omtrent privacy maakt dat echter in veel gevallen moeilijk tot onmogelijk. De oprichting van de tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) is volgens de onderzoekers een grote stap in de goede richting, maar onvoldoende om tot een goede netwerkanalyse te komen. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

AVE / rechtspleging
Het is een misverstand te denken dat legalisatie van hennepteelt zal leiden tot lager aantal illegale telers. Voor export, voor hennep met hogere gehaltes thc zal ook bij legalisatie het voor criminelen de moeite waard zijn om hennep te telen. Hennepteelt veroorzaakt veel overlast voor andere bedrijven op bedrijventerreinen, voor buurtbewoners en economische schade (illegaal stroom aftappen). Ook is het de vraag of de illegale telerrs zich economisch gezien uit de markt zullen laten drukken door legale. Door hogere kosten (VWA-eisen, legale stroom, accijnzen) kon het legale product wel eens zoveel duurder zijn dat er voldoende rumte blijft voor de overlast veroorzakende illegale teler. Er zijn immers ook kolossale hoeveelheden ongebanderolleerde sigaretten in omloop.
Frans / Jurist
Ja laten we nóg meer geld en mankracht stoppen in het opsporen van hennepteelt. Die aanpak is in het buitenland ook al jaren zo enorm succesvol en die politie heeft verder toch niks anders te doen.

Maar niet heus.



Stop met deze idiote geldverspilling en zorg voor legalisering zodat kwaliteitscontrole en het heffen van belasting mogelijk wordt. Met de belastingopbrengst kunnen we er dan voor zorgen dat het gebruik van softdrugs ontmoedigd wordt door goede voorlichting. Het wordt tijd voor beleid dat gebaseerd is op feiten in plaats van op emotie.

N Vollebergh
De overheid presteert het om decennialang een oorlog te voeren tegen een plant..... en die te verliezen!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste Frans, uit eigen waarnemingen in mijn werkveld:

softdrugs worden harddrugs, veroorzaken problemen in de gezondheid, in de financien, in het normaal functioneren in de maatschappij en héél véél meer !!

Ontmoedigen via voorlichting? M'n beste man, kom onder jouw kei vandaan. In welke wereld leef jij ??
Frans / Jurist
Beste Karel,

Wat bedoelt u precies met softdrugs worden harddrugs?



Juist al die argumenten die u noemt zijn een reden om na ruim 50 jaar eens te komen met een nieuwe aanpak rondom drugs. We zijn al jaren bezig om drugs te bestrijden door het te verbieden en steken veel geld in opsporing. Deze aanpak blijkt niet te werken. Het drugsgebruik is niet afgenomen. Het wordt daarom tijd om te accepteren dat er nou eenmaal mensen zijn die (soft)drugs gebruiken. De drooglegging in Amerika heeft prachtig aangetoond dat het verbieden van alcohol er niet voor zorgt dat mensen stoppen met het drinken van alcohol. Waarom blijft er voor wat betreft drugs dan nog altijd de hardnekkige illusie bestaan dat verbieden De oplossing is voor de problemen die drugs met zich meebrengen.
veestapel
Karel bedoelt dat hij of zij CDA stemt, de "softdrugs zijn hard drugs" flauwekul is daar nogal populair.

Treurig dat we voor een grammetje thc groenten op halfcriminele dealers zijn aangewezen omdat jeneverdrinkers dat nou eenmaal zo hebben bepaald.
Advertentie