Advertentie

'Rechterlijke wietuitspraak opent deur naar regulering'

D66 hoopt dat de discussie over wietregulering een nieuwe impuls krijgt door een opmerkelijk mild oordeel van een Groningse rechtbank.

23 oktober 2014

Een bijzonder vonnis van een Groningse rechter doet de discussie over gereguleerde wietteelt weer oplaaien. Een wietkwekersechtpaar werd namelijk wel schuldig bevonden aan illegale hennepteelt, maar kreeg geen straf hiervoor. De reden: de kwekers hielden er een keurige bedrijfsvoering op na. Geen brandonveilige situaties of illegaal aftappen van stroom. Wel: biologisch verbouwen en zelfs belasting afdragen. Opnieuw een signaal dat wiet gereguleerd moet worden, vindt de Groningse D66.

Past in gedoogbeleid

De rechtbank in Groningen oordeelde dat de teelt van de verdachten in het Nederlandse gedoogbeleid past. Het Openbaar Ministerie had 2 weken geleden nog werkstraffen geëist tegen het duo voor de illegale teelt van hennep. De twee kwekers telen al jaren uit principe en zijn al meerdere keren veroordeeld. Zij menen dat het gedoogbeleid niet klopt en willen dat veranderen.
 
Baanbrekend

D66 in de Tweede Kamer noemt de uitspraak 'baanbrekend'. Het huidige beleid om de teelt van cannabis illegaal te houden, is niet langer houdbaar door deze uitspraak van de rechter, stelt Tweede Kamerlid Magda Berndsen. D66 dringt al geruime tijd aan op regulering van de teelt, omdat ze denkt dat dit overlast, gezondheidsrisico's en brandgevaarlijke situaties tegengaat. Berndsen wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in ieder geval experimenten met wietteelt toelaat.


Geen mogelijkheid
Tot die tijd ziet  de burgemeester van Groningen voorlopig geen mogelijkheid, vertelt raadslid Carlo Schimmel. ‘Helaas waren de antwoorden op onze raadsvragen niet hoopvol. De burgemeester houdt vol niets te kunnen doen zolang minister Opstelten experimenten met regulering verbiedt.’


Juridische opening

De D66’er hoopt dat de rechterlijke uitspraak toch een juridische opening biedt. ‘De kans is klein, maar misschien  gaat het lukken. Wat dat betreft biedt het hoger beroep nog hoop. Ondertussen roepen we de burgemeester op te lobbyen richting Den Haag, want het is duidelijk dat de huidige gedoogsituatie geen stand meer houdt.’

 
Verrassend 

Minister Opstelten, tegenstander van wietregulering, liet weten de uitspraak van de Groningse rechter verrassend te vinden. Inhoudelijk gaat hij echter niet op de zaak in. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Opstelten vindt het verrassend, maar gaat er niet inhoudelijk op in. Nee, natuurlijk niet. Het vonnis past niet in zijn straatje. Ivo stelt zich tegenover de teelt en verkoop van wiet op als een jihadist; hij is er heilig van overtuigd dat hij de strijd zal winnen. Hoewel al jaren duidelijk is dat de overwinning nooit zal komen, gaat hij onverdroten voort op zijn heilloze weg, die ook nog eens haaks staat op zijn liberale grondbeginselen. De man zelf hoognodig moet weg, achter de geraniums. Als ik z'n vrouw was zou ik er voor de lol een wietplant tussen zetten.
Jan
Jet zou een zegen zijn voor het land als de wietteelt gelegaliseerd zou worden, net als ook gebeurd is met sigaretten en alcoholhoudende drank. Het is allemaal niet goed voor de gezondheid, maar daar trekt men zich toch vaak niets van aan. Dan kan de politie eindelijk weer eens toekomen aan het bestrijden van de misdaad. De oplossingspercentages zijn nu dramatisch laag.
Henk / adviseur
Kans voor de SW????
Peter
Wordt het volkstuintje van Jetta opeens ook weer lucratief!
Advertentie