of 59250 LinkedIn

Ramptoerisme doorn in oog burgemeester Spies

Foto @DePolitieHeli
Foto @DePolitieHeli
13 reacties

,,Mensen gaan zomaar tuinen van anderen binnen en richten daar schade aan, ze houden zich niet aan afzettingen en sommigen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's van de rampplek te maken.'' Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn beklaagde zich woensdag op een persconferentie over de ramptoeristen die koste wat kost een glimp willen opvangen van de plek waar het maandag mis ging, toen twee kranen en een brugdek naar beneden kwamen.

Fatsoensnormen

De plek van het ongeval blijft afgesloten, maar een groter deel wordt opengesteld. De noodverordening blijft wel nog van kracht, benadrukt Spies. Ze heeft met het Openbaar Ministerie en de politie afgesproken dat streng wordt opgetreden tegen iedereen die zich niet ,,aan gewone fatsoensnormen'' en de wet houdt. Daarvoor wordt zsm-recht ingezet, waarbij al snel na de overtreding een sanctie volgt. (ANP)

Lees meer over Gemeente Alphen aan den Rijn. in Overheid in Beeld
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
Het ramptoerisme wordt hier zwaar overdreven, aanval is de beste verdediging moet Spies gedacht hebben.

Ontruiming was natuurlijk verstandiger geweest, ook met de kennis van toen, juist omdat je dit soort risico’s moeilijk kunt inschatten.
Door Johan (mee-lezer) op
Is meneer v.d. Stelt werkelijk van mening dat de buurt geëvacueerd had moeten worden ? Want .....?

Dan moeten alle centra van steden en dorpen waar treinen met gevaarlijke/brandbare stoffen zeker ook om het half uur geëvacueerd worden ? Er kan namelijk iets mis gaan. Of overal waar een bouwkraan staat moet de buurt ontruimd worden. Zelfs als de bouw anderhalf jaar duurt ? Of als windkracht 5 of meer wordt voorspeld ? Kanalen en rivieren moeten een mensenvrije strook van 1 km krijgen als er transport van gas of andere gevaarlijke stof plaatsvind ?

Sjonge, jonge, achteraf praten is zo gemakkelijk. Net als analyseren en adviseren (en iemand de schuld geven).. Stop aub met denken dat we alle risico's kunnen uitsluiten. Ongelukken heten niet voor niets ongelukken. Die gebeuren onbedoeld en onverwachts. Waarom is iedereen toch zo sterk in verklaringen en adviezen geven, zonder inhoud en omstandigheden te kennen. Ik verbaas mij daarover, maar het beschadigd wel mensen. Vaak onterecht.

Mijn sympathie gaat uit naar de betreffende ambtenaren en bestuur van deze gemeente, de aannemer en de toezichthouders. Ik ben er van overtuigd dat ze geen van allen ook maar een moment hebben beoogd of voorzien dat hier iets fout zou gaan. Dat dat dan wel gebeurd, is alleen maar triest.
Door F Blake (Wan / Lan beheerder) op
Als je maar blijft bezuinigen op (vakkundige) mensen / ambtenaren in een gemeente / land dan worden dit gewone beelden in dit land waar GELD alles is geworden en mensen onbelangrijk zijn.
Voor deze denkwijze zijn revoluties gevoerd en mensen gestorven om die gedachte gang van geld geld geld te bestrijden. En door deze graaiers weer teruggedraaid.
Door M. van der Stelt (adviseur) op
Vreemd dat Burgemeester Spies, de voormalig minister van BiZa in praatprogramma's naar buiten treedt.
De gemeente had wel degelijk een rol in dit drama en had preventief de bewoners moeten evacueren. Verder heeft zij de risico's laten inschatten en niet gehandeld naar het aan de gemeente uitgebracht advies. Als partij is het nooit goed om naar buiten te treden hangende een onderzoek, zeker niet in een journalistiek praatprogramma.
Door Johan (mee-lezer) op
P.S. Ik hoor mijnheer Vreeswijk overigens bij dit artikel niet pleiten voor minder ambtenaren en meer computers, wat anders altijd zijn stokpaardje is. Zie ook zijn reactie weer over proef met basisinkomens.

In zijn visie hadden we moeten vertrouwen op door computers gemaakte berekeningen, had de gemeente die niet hoeven toetsen of controleren en was toezicht geheel overbodig geweest (als de cijfertjes maar kloppen, toch ?)

Onze nationale grootpleiter voor halvering van het aantal ambtenaren, wil misschien eens toegeven dat ook hij zich wel een "verrekend"...... ?
Door Johan (mee-lezer) op
Wat hebben we toch een land vol deskundigen. En wat fijn dat mijnheer Vreeswijk voor ons allen de totstandkoming en de voorwaarden bij de vergunning al helemaal heeft geanalyseerd ! Zijn conclusie is dat de vergunning niet deugde; alle mogelijke menselijke fouten of onvoorziene technische mankementen zijn bij deze uitgesloten. Fijn dat we dat nu al kunnen vaststellen. Blijkbaar heeft ook het toezicht gefaald volgens @deskundige. Hij was blijkbaar ook bij de ramp aanwezig en heeft dat met zijn deskundige oog zelf kunnen vaststellen. Fijn dat u niet zelf gewond bent geraakt. Ten slotte heeft de Jonkheer zojuist vastgesteld dat de aanbesteding door onbekwame ambtenaren heeft plaatsgevonden, met als enige criterium de laagste prijs. Hij heeft voor ons het aanbestedingsdossier grondig onderzocht en kent de betreffende ambtenaren persoonlijk ? Heerlijk hoe we conclusies kunnen trekken. Als we deze 3 gezaghebbende deskundigen mogen geloven, dan is verder onderzoek naar de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren niet meer noodzakelijk. Dank heren voor jullie gegronde analyses en "over tot de orde van de dag" Of toch nog maar even niet ? Hebben jullie ook al "passende maatregelen" ingesteld tegen burgemeester, vergunningambtenaren en toezichthouders ? Dan hebben we veel geleerd en zijn dit soort tragische ongelukken voor de toekomst helemaal uitgesloten. NL mag jullie dankbaar zijn !
Door Frank op
Zie ik het nou goed, gaan sommige reageerders hier dit gedrag nu goedpraten? Dus omdat er een kraan is omgevallen gelden er ineens geen andere regels meer? Dus ik mag nu ook gaan plunderen bv? Interessant zullen we maar zeggen...
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (kritsch en nadenkende burger) op
Het lijkt erop of mevrouw Spies de aandacht van de de kern van het probleem wil afleiden. Het probleem is dat steeds vaker niet vakbekwame ambtenaren grote projecten uitsluitend aanbesteden op basis van de laagste prijs. Ook denkt de overheid steeds vaker te kunnen bezuinigen op technisch toezicht. Het wordt ook steeds gekker in dit land. Marktwerking ontaardt ronduit in onverschilligheid; kijk eens naar de thuiszorg. Of kijk eens naar het openbaar vervoer. Steeds vaker worden goedkope uitzendkrachten ingehuurd waarvan sommige zelfs vrij ernstige sociale en psychische problemen hebben. We hebben gezien wat er met een vliegtuig van een lowcorst-maatschappij kan gebeuren met een zotte piloot aan de stuurknuppel.. ... Kennelijk komen we alleen door rampen nog tot inzicht, hoewel ik mij soms cynisch zelfs dat afvraag ! Nederlandse vliegtuigen blijken nog steeds over oorlogsgebieden heen te vliegen..., op het ministerie van I&M tukt men lekker door en kijkt men onverschillig uit het raam, ook na de ramp met de MH17 vlucht.
Mevrouw Spies kan beter even onderzoek doen naar de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. Burgemeester zijn vraagt andere kwaliteiten dan in de Tweede Kamer vragen stellen.
Door Sjaak (burger, jurist) op
@deskundige Hier toont een'deskundige' zich ondeskundig. Een burgemeester heeft geen toezichthoudende taak bij het uitvoeren van werken. De burgemeester heeft wel een taak op het gebied van de openbare orde en dus ten aanzien van ramptoerisme.
Door deskundige ( niet belangrijk) op
als Alphen aan de Rijn haar wettelijke ! - toezichthoudende functie goed had vervult was dit allemaal niet gebeurd Nu niet pieppen mevrouw Spies