of 59232 LinkedIn

Raden akkoord met fusie tot Meierijstad

Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel gaan fuseren tot de toekomstige gemeente Meierijstad. Dat hebben de drie gemeenteraden donderdagavond besloten. Het is de bedoelding dat de nieuwe gemeente met zo’n 80.000 inwoners op 1 januari 2017 een feit is.

Per 2017 telt Nederland in ieder geval twee gemeenten minder. Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel gaan fuseren tot de toekomstige gemeente Meierijstad. Dat hebben de drie gemeenteraden donderdagavond besloten.

Wetsvoorstel

De bal ligt nu bij provincie en rijk. De provincie moet de herindelingsplannen van drie gemeenten met een advies richting ‘Den Haag’ sturen. Een wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet vervolgens door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Ook geldt er een inspraakprocedure.

 

Nieuwe verkiezingen

Al met al is de verwachting dat het hele besluitvormingstraject in het derde kwartaal van 2016 is afgerond. Als alle partijen het groene licht aan de herindelingsplannen geven, volgen op 23 november verkiezingen voor de nieuwe gemeente. Op 1 januari 2017 is deze nieuwe gemeente met zo’n 80.000 inwoners een feit.

 

Identiteit kernen

De Veghelse burgemeester Ina Adema sprak van een ‘historisch moment. We hebben een belangrijke stap gezet op weg naar de definitieve vorming van een gemeente met circa 80.000 inwoners. Wij bundelen de krachten en verstevigen daarmee onze positie in de regio. We kunnen nieuwe kansen en uitdagingen aan.’ Burgemeester Peter Maas van Sint-Oedenrode ziet de bestuurlijke fusie als een ‘uitgelezen kans om de identiteit van de kernen te versterken.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.