of 59232 LinkedIn

Raadslid Vianen toch uitgesloten van collegevergadering

Burgemeester Groeneweg van Vianen
Burgemeester Groeneweg van Vianen

De fractievoorzitter die wekelijks aanschuift bij het college van Vianen, trekt zich per direct terug uit die vergadering. Dit heeft het college besloten na ophef over de bestuursconstructie die recht tegen het dualisme ingaat. De Binnenlands Bestuur-rubriek ‘Mystery Burger’ maakte de zaak aanhangig, waarna er veel kritiek ontstond en er zelfs Kamervragen werden gesteld.

Politieke werkelijkheid

‘We hebben in Vianen nu eenmaal te maken met een politieke werkelijkheid, verdedigt burgemeester Groeneweg zich, ‘hoe we dat tot nu toe hebben opgelost is een hele werkbare constructie. Zelfs de Commissaris van de Koning heeft begrip voor onze situatie. Maar ik snap de commotie wel, de buitenwereld trekt snel conclusies zonder dat de ins en outs van deze constructie bekend zijn,’ aldus de burgemeester.
 
Oppositie is tegen 

De opmerkelijke situatie in Vianen ontstond doordat de grootste fractie in het college, Lokaal Alert, geen wethouder kon leveren. Daarom werd er voor gekozen de fractievoorzitter wekelijks te laten aanschuiven in de collegevergaderingen. Maar de oppositie wil niet langer dat een raadslid ook in het college zit.  


Niet verboden
Volgens dualisme-expert Douwe Jan Elzinga overtreedt Vianen strikt juridisch gezien de wet niet. ‘In de wet staat namelijk niet dat het verboden is om raadsleden uit te nodigen,’ legt de hoogleraar uit. ‘Deze bepaling over de deelname van derden is eigenlijk bedoeld voor ambtenaren en experts van buitenaf. (…)Deze kwestie heeft echter niet met de letter van de wet te maken, maar met politieke en bestuurlijke hygiëne en de verhoudingen in de raad. De burgemeester heeft de taak om deze zaken in balans te houden en verzaakt daar nu in.’

Leemtes in wet
Toch gaat burgemeester Groeneweg er vanuit dat het terugtrekken van de fractievoorzitter een tijdelijke ingreep is. ‘We willen ruimte scheppen om te kijken welke mogelijkheden er dan nog open staan. We kunnen dan in de raad de vraag stellen welke antwoorden we hebben op de leemtes in de Wet Dualisering.’

Kamervragen
Overigens heeft de eerste burger nog geen telefoontje uit Den Haag gehad. Ook niet nadat D66 hierover vragen aan minister Plasterk stelde. ‘Die Kamervragen laten me koud,’ vervolgt de burgemeester, ‘maar wat me wel mateloos gestoord heeft is dat er in deze discussie steeds óver Vianen werd gepraat, en niet mèt. Er werd in de discussie op twitter gesproken over bestuurlijk knutselwerk, de gemeente werd gewoon te kakken gezet. Ik hoop dat we door dit  op de kaart te zetten serieus worden genomen, en dat er niet meer cynisch en lacherig over Vianen wordt gesproken.’

Symposium
Om zijn woorden kracht bij te zetten kondigt hij aan een voortrekker te worden in de evaluatie van de Wet Dualisering. ‘We gaan naar aanleiding van deze discussie in het voorjaar een symposium houden,’ vertelt Groeneweg. ‘In de 12 jaar dat het dualisme bestaat is het politieke landschap veranderd en moet je de vraag stellen of dit instrument nog wel past. Dat is dan toch de winst van dit hele discussiepunt’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alex (oud-raadslid) op
Jammer dat het College nu pas tot inzicht komt. Het zou bij je bestuurlijke bagage moeten horen. DAt de burgemeester zich zo arrogant opstelt blijkens dit artikel is stuitend, bestuurlijk arrogant. Burgemeester van Oranje vrijstaat Vianen.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Heeft 'de fractievoorzitter dei wekelijks aanschuift' geen naam? De man, of vrouw, wordt nergens met naam genoemd. Pragmatisch en volgens Elzinga ook niet wettelijk verboden. Los van wat hij daarna als zijn mening toevoegt over de gewenste rol van de burgemeester, mag het dus gewoon. Vianen bespaart hierdoor ook nog veel geld, want er hoeft geen wethouderssalaris betaald te worden en wethouderspensioenpremies of wachtgeldregelingen. Al die voordelen kunnen met één machtige regelnevenbeweging ongedaan gemaakt worden. Geef 'de fractievoorzitter' een naam, benoem hem/haar tot wethouder zonder portefeuille maar met een plaats in het college en ga over tot de orde van de dag.
Door Aart (adviseur) op
Maar het is toch wel wat vreemd om als politieke partij de verkiezingen in te gaan met een programma, een lijst en vervolgens geen wethouder kunnen leveren. Heb je dan geen rekening gehouden met de mogelijke uitslag?. Of is je netwerk zo klein dat je ook geen geschikte kandidaat van elders kunt betrekken. De volgende keer maar geen lokale partij kiezen?
Door Bart van Spaandonk (oud-wethouder) op
Als dit zou gaan leiden tot een bestuurscrisis zou je als partij kunnen kiezen voor een wethouder van buiten. Er zijn in den lande wethoudersnetwerken/-poules waar een bij jullie partij passende oud-wethouder kan zitten.
Door Jeroen op
Ik schijf me hierbij alvast in voor het symposium.
En sluit me aan bij Karel. Creatieve oplossing.
Het dualisme is een beetje een harnas van krampachtigheid voor de kleinere gemeenten. En daarom slaat het ook nergens op om dit met de tweede kamer te vergelijken. We hebben het dan wel over een iets ander schaalniveau.
Door Ton Schuitemaker op
Als het allemaal niet zo erg zou zijn, waarom hebben we dan nog wethouders?
Overigens H.G. Lammertink, de oppositie is het er kennelijk niet mee eens; begrijpelijk. In ieder geval bestaat de schijn dat de oppositie op informatie-achterstand wordt gezet. En dat moet worden voorkomen.
Door Hielco Wiersma (gepens.) op
Het stoort me dat deze burgemeester deze mallotige bestuursconstructie nog wil verdedigen ook. Lokaal Alert moet overeenkomstig de Gemeentewet gewoon een wethouder leveren of niet in het college gaan zitten. Er zijn in den lande genoeg goede politici, die (weer) als wethouder willen functioneren met het gedachten goed van deze politieke partij.
Door H.G. Lammertink (Beveiligingsadviseur) op
Als een pragmatische oplossing een goed bestuur oplevert, als een pragmatische oplossing een daadkrachtig bestuur oplevert, als een pragmatische oplossing het dualisme in Vianen heeft aangewakkerd.
Als de raad en het college naar tevredenheid opereert, waar bemoeien zich dan al die proces-tijgers en buitenstaanders zich mee? Is het resultaat dan ondergeschikt aan het proces? Wij zullen dit zelf wel in Vianen oplossen, maar wel pragmatisch en op een wijze waarop wij in Vianen vinden hoe de zaken aangepakt moeten worden.
Door Gerard Heetman op
@ Karel: Er is een gemeenteraad, er is een college en er is een burgemeester. Het bestuur is dus volop aanwezig en volledig bevoegd alle besluiten te nemen die nodig zijn.
Door Karel op
Vond het wel een creatieve oplossing van Vianen. De stad moet immers wel bestuurd worden. Dat is even iets belangrijker dan dat alles past in de enge mal van Prof. Elzinga.