Advertentie

Raadslid Lingewaard uit partij gezet

Lokaal Belang Lingewaard heeft raadslid Sjaak van der Welk uit de partij gezet vanwege misbruik van voorkennis over de actualisatie van een bestemmingsplan. Officieel: een verdenking van niet-integer handelen. Hij onderneemt juridische stappen tegen de partij en overweegt serieus verder te gaan als eenmansfractie.

04 augustus 2016

Het Lingewaardse raadslid Sjaak van der Welk is door zijn partij Lokaal Belang Lingewaard uit de partij gezet vanwege misbruik van voorkennis over de actualisatie van een bestemmingsplan. Officieel: een verdenking van niet-integer handelen. Hij onderneemt juridische stappen tegen de partij en overweegt serieus verder te gaan als eenmansfractie.

Flinke winst
Van der Welk lichtte zijn zwager in toen hij vernam dat er een voorbereidingsbesluit in de maak was waarmee het buitengebied zou worden gevrijwaard van nieuwbouw, aldus dagblad De Gelderlander. De zwager vroeg een bouwvergunning aan en kreeg die ook. Het bouwperceel, in het bezit van de familie Van der Welk, zou met flinke winst zijn doorverkocht aan een aannemer die er nu bouwt.

Hiaat in bestemmingsplan 

Buurtbewoners waren verbaasd over de vergunningverstrekking, want het perceel ligt recht tegenover Kasteel Doornenburg en zij kregen altijd een afwijzing bij een vergunningaanvraag voor ver- of nieuwbouw. Burgemeester Marianne Schuurmans vertelt in dezelfde krant dat het in de vorige gemeente Bemmel altijd al beleid was het gebied onbebouwd te laten en actualisatie van het bestemmingsplan nodig was om hiaten te dichten.


Trots 

Schuurmans roemt de handelswijze van Lokaal Belang Lingewaard. ‘Ik ben trots op de wijze waarop de partij deze kwestie heeft aangepakt. Een commissie van beroep heeft twee maanden onderzoek gedaan. Menig landelijke partij kan daar een voorbeeld aan nemen.’ Tegen Binnenlands Bestuur zegt de burgemeester dat de zaak naar buiten komt door onderzoeksjournalistiek van dagblad De Gelderlander. De gemeente noch de partij of Van der Welk zelf heeft hierover berichten naar buiten gebracht.


Dicht bij het vuur 

Zowel de partij als Schuurmans wil daarom niet inhoudelijk reageren op de casus. De burgemeester wacht een mogelijk politiek debat over de zaak af. Wel zegt ze z als hoeder van de integriteit in de gemeente betrokken te zijn geweest bij een aantal gesprekken met het raadslid en de partij en dat ze heeft geadviseerd. ‘Ik stel dan de vraag of de persoon zelf nog in de spiegel kan kijken. Als een raadslid dan zegt dat hij niets fout heeft gedaan, is dat heel lastig.’ Ze wijst op de oude traditie in deze en andere gemeenten dat wie dicht bij het vuur zit daar ook voordeel bij heeft. ‘Van dat beeld moeten we af en ik ben blij dat de partij dat ook doet.’


Integriteit op kaart

Haar advies aan de partijen was dan ook na te denken of de partij en het raadslid hun keuzes aan hun kiezers konden uitleggen. Zelf is Schuurmans al een tijdje bezig integriteit op de kaart te zetten in de gemeente. Ze vindt het een goed idee als raadsleden elkaar hierop gaan bevragen en ter verantwoording roepen. Een politiek debat over het wel of niet aanblijven van Van der Welk als raadslid en het toevoegen van nieuwe inzichten aan de gemeentelijke gedragscode kan ze zich goed voorstellen.


Morele discussie 

Aangifte van het gebruik van voorkennis heeft Schuurmans niet gedaan. ‘Het is een morele discussie. Het is belangrijk dat een raadslid zijn beweegredenen kan uitleggen. De gemeenschap verwacht dat ook. Strafrecht is dan niet de oplossing, maar politiek.’ Schuurmans vindt het van belang dat Van der Welk uitspreekt dat hij als raadslid een verantwoordelijkheid heeft en dat hij snapt dat de gemeenschap verwacht dat hij weet waar de grenzen liggen. ‘Als hij dat begrijpt, kan hij wat mij betreft blijven. Zo niet, dan wordt het lastig en zou ik hem aanraden te vertrekken.’

Eenmansfractie
Sjaak van der Welk zegt zelf noemt de opzegging van zijn lidmaatschap “vervelend”. ‘Maar het is niet anders.’ Zelf is hij het niet eens met de reden van de opzegging. Hij bereidt juridische stappen voor tegen de partij en wil daarom geen nader commentaar geven. Wel overweegt hij serieus om als eenmansfractie verder te gaan. De raad van de gemeente Lingewaard telt 29 leden, nu verdeeld over negen fracties.


Niet uit op persoonlijke tragedie

Partijvoorzitter Betty van Waesberghe wil eerst haar leden informeren alvorens inhoudelijk op de zaak in te gaan. Ze weet dat Van der Welk een ander mening over de zaak heeft. ‘Hij vindt ons te streng, maar zoals Ien Dales al zei: een beetje integer bestaat niet.’ Een interne commissie met daarin een integriteitsexpert heeft zo zorgvuldig mogelijk naar de zaak gekeken. ‘Ze waren niet uit op een persoonlijke tragedie.’ Een externe commissie is overwogen, maar kostte te veel tijd.


Schadelijk voor politiek

De pluim van de burgemeester voor de handelswijze vindt ze aardig. ‘Maar dit zou normaal moeten zijn.’ De juridische stappen van Van der Welk ziet Waesberghe met vertrouwen tegemoet. Ze beaamt dat Van der Welk het recht heeft zijn zetel te behouden. ‘Hij had ook veel voorkeursstemmen, dus misschien heeft hij er wel meer recht op.’ De partij zal schade ondervinden van de zaak, verwacht ze. ‘Het is ook schadelijk voor de politiek.' De partij gaat de gang van zaken nog wel evalueren. ‘We willen dit niet nog een keer meemaken.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Het wordt hoog tijd dat de wet gewijzigd wordt, zodat, als je uit een partij treedt of eruit gezet wordt, je automatisch je zetel in de raad, provinciale staten of het parlement kwijt raakt.
Advertentie