Advertentie

Raadslid krijgt boete voor kampbeul-tweet

Het Heerlense raadslid Christian Petermann (40) is maandag veroordeeld wegens het beledigen van het Openbaar Ministerie en een officier van justitie. Daarin vergeleek hij een officier van justitie in het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese.

22 augustus 2016

Het Heerlense raadslid Christian Petermann (40) is maandag veroordeeld wegens het beledigen van het Openbaar Ministerie en een officier van justitie. Daarin vergeleek hij een officier van justitie in het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese.

Van Rey
De rechtbank De rechtbank in Maastricht veroordeelde Petermann tot een geldboete van 500 euro, waarvan 250 voorwaardelijk. Petermann noemde in de bewuste tweet de strafeis tegen Van Rey buitenproportioneel, om daar in één adem aan toe te voegen: 'Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel "de Irma Grese" van het OM' nog vanavond verongelukt.'


Concentratiekampen
In twee kranteninterviews zou hij ook gezegd hebben 'dat de ellende door OM veroorzaakt 27 keer erger is dan die in de concentratiekampen'. Petermann ontkent dit. De rechtbank acht dit niet bewezen en spreekt Petermann hierin vrij van belediging. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat Petermann het door twee kranten afgedrukte begrip 'kampbeul' heeft gebruikt in de vergelijking met de Rotterdamse officier van justitie. Dat hij Janssen-De Boer heeft vergeleken met Irma Grese - een kampbeul in nazi-Duitsland - ontkent hij niet.

Vrijheid van meningsuiting
De rechter moest beslissen over de vraag of de tweet onder belediging en smaad valt, of onder vrijheid van meningsuiting, zoals de verdediging bepleitte. Volgens de rechtbank was de tweet opzettelijk beledigend en valt daarmee niet onder de vrijheid van meningsuiting.


Onnodig kwetsend
De rechtbank noemde de tweet onnodig kwetsend en beledigend. De tweet bracht de officier in diskrediet en tastte haar waardigheid aan.  In het voordeel van Petermann sprak volgens de rechtbank dat hij herhaaldelijk spijt heeft betuigd over de tweet. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden veertig uur taakstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist, maar de rechtbank achtte alleen een geldboete aan de orde.

Petermann overlegt nog met zijn raadsman Serge Weening of hij in hoger beroep gaat. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janneman
Het is niet aan de rechter om te bepalen of iets nodig of onnodig is. Het raadslid vond dat kennelijk wel. Mag hij ? #foprechtspraak
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Jan Piet S. kan het wel over foprechtspraak hebben maar ik ben blij dat we in Nederland een rechtstelsel hebben waarin de onsmakelijke vergelijking van de heer Petermann aan de kaak kan worden gesteld.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Fatsoen en een basisvorm van intelligentie zijn kennelijk niet nodig om in Heerlen tot raadslid te worden verkozen. Je kunt hooguit concluderen dat de vroegere kompels beter ontwikkeld waren en zeker meer verantwoordelijkheidsgevoel hadden dat dit luid toeterende, hersenloze raadslid.
kees
Petermann krijgt wat hij verdient. Uitgerekend van een raadslid verwacht ik ingetogenheid en nadenkendheid.

.

Voorts laat hij zich ondubbelzinnig kennen als onbetrouwbaar en hardleers. Immers, in een interview met de Limburger d.d. 14/7 zegt hij: ,,Dit was eens en nooit weer. Het is afgelopen.’’ En dan nu serieus hoger beroep overwegen? Dan heeft die maand zelfreflectie geen enkel effect gesorteerd, dat is wel duidelijk.

.

In datzelfde interview beklaagt hij zich dat de voltallige gemeenteraad "op hem inbeukte". Ten eerste: als het de voltallige raad was, zonder onderscheid naar poltieke richting, dan zou je dat juist aan het denken moeten zetten. Ten tweede: als raadslid/politicus moet je (veel) kunnen incasseren, ook en vooral als je dat zelf onjuist vindt, en anders ben je ronduit ongeschikt. Petermann vindt echter dat hij een ander wel een - strafbare - kwalificatie mag toevoegen maar hemzelf mag niets verweten worden? Weg met deze man. Walgelijk en zonder niveau.
Advertentie