Advertentie

Raadsleden willen uitleg over weigeren filmploeg

Raadsleden in de gemeente Westland willen meer weten over de motivatie van de waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne (CDA) om een filmploeg van EenVandaag te weren uit de raadszaal en wandelgangen tijdens een raadsvergadering. Ze wekte daarmee veel wrevel in journalistiek Nederland, maar gaat het gesprek aan.

16 november 2017

Het besluit van waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne (CDA) van de gemeente Westland om een filmploeg van EenVandaag te weren uit de raadszaal en wandelgangen tijdens een vergadering wekt veel wrevel in journalistiek Nederland. Ook raadsleden willen meer weten over de motivatie van de burgemeester. Van Ardenne gaat in gesprek met EenVandaag en de NVJ.

Geen toestemming

Volgens CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil (CDA) zat het presidium op de vrijdag voor de raadsvergadering bij elkaar en zei LPF-raadslid Ben van der Stee dat hij had gehoord dat er geen toestemming was gegeven om een filmpje op te nemen tijdens de raadsvergadering. ‘Hij zei niet over wie dat filmpje zou gaan en niemand vroeg naar de bedoeling. Het was wel een promotiefilmpje, dus dat zouden we niet toestaan. Pas na het raadsdebat begrepen we dat het filmpje ging over het handelen van een fractievoorzitter. Toen begon de opwinding.’

Niet bevoordelen
Die fractievoorzitter was Dave van der Meer (LPF) die daags voor de opnames van EenVandaag hoorde dat zij al een week op antwoord wachtten. ‘Ik gaf hen het nummer van de griffier en toen werd snel duidelijk dat ze niet welkom waren.’ Burgemeester Van Ardenne bleef bij haar besluit, omdat alle 39 raadsleden haar even lief zijn en er niet één specifiek bevoordeeld mag worden. Het reglement van orde stelt dat mensen die beeld- of geluidsopnames willen maken dit voor de vergadering bij de voorzitter moeten melden. Daarna moeten zij aanwijzingen van de voorzitter volgen. ‘De aanwijzing van onze burgemeester was: jullie mogen niet filmen.’ In de wandelgangen was de filmploeg ook niet welkom. Toen de filmmakers zagen dat Omroep West en lokale omroep WOS wel tijdens de vergadering filmden in de raadszaal en Omroep West zelfs live uitzond vanuit de wandelgangen, namen zij tijdens een schorsing toch enkele shots van Van der Meer. Van Ardenne liet ingrijpen. De filmmakers mochten nergens in het gebouw meer filmen.

 

Ongehoord

Een zeer ontstemde EenVandaag-hoofdredacteur René van Brakel heeft in een brief om een gesprek met Van Ardenne gevraagd. Hij krijgt steun van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Richting de gemeenteraadsverkiezingen volgt EenVandaag vijf kandidaten van lokale politieke partijen voor de documentaireserie Ons Belang, waaronder Van der Meer. Volgens Van Brakel wilde Van Ardenne zich niet laten informeren over context en bedoelingen van de documentairereeks. Hij noemt het ongehoord dat een burgemeester zich inhoudelijk bemoeit met een journalistiek product. ‘Het is niet uit te leggen dat sommige media we´l en andere niet worden toegelaten tijdens een openbare raadsvergadering, puur en alleen op inhoudelijke gronden. Dit tart de wetten van openbaarheid van bestuur en persvrijheid.’


Geen individuele raadsleden filmen

De gemeente Westland zegt geen toestemming te hebben verleend, omdat de raadsvergadering niet is bedoeld om individuele raadsleden te filmen. ‘Niet in de raadzaal en niet in de wandelgangen tijdens schorsingen. Raadsleden moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Er mag dan geen pers rondlopen met camera's. Dit is vooraf ook duidelijk gecommuniceerd met Avrotros.’ Omroep West en WOS mogen de raadsvergadering vanaf een bescheiden positie in de raadszaal integraal opnemen.


Zaak voor presidium

Van der Meer stelt de kwestie aan de orde in het presidium. ‘Ook WOS en Omroep West kregen herhaaldelijk te maken met “aanwijzingen” van de burgemeester.’ Ook CDA-fractievoorzitter Vreugdenhil lijkt het niet nodig zo streng te acteren. Hij gaat de burgemeester bevragen in de commissie van bestuur. ‘Ik wil weten wat de werkelijke beweegredenen zijn van griffier en burgemeester.’ Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig, begreep dat de filmploeg over en achter tafels wilden klimmen om de persoon in beeld te brengen. ‘Dat gaat te ver. Die nuance kan ik wel plaatsen. Ze moeten zich houden aan aanwijzingen. Maar niet in de wandelgangen filmen gaat mij te ver.’

Inmiddels heeft Van Ardenne ingestemd met een gesprek met EenVandaag en de NVJ.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert Berkelaar / Burger
Wat een zielig klein burgemeestertje! Bang voor niets!
veestapel
Het neo-marxistische EenVandaag moet je overal de toegang ontzeggen, dat gespuis wil je echt niet binnen.
Linden
Dat is een wat sterke uitspraak maar we moeten echt oppassen voor een soort mediacratie, de sensatie heerst omdat ze daar hun geld mee verdienen.
Wottsjer
Vraag je het journaille zich aan lokale fatsoens- en gedragsregels te houden, heet het meteen dat de persvrijheid in het geding is. Nee, meneer en mevrouw de journalist, uw gedrag is in het geding. Van Brakel en NVJ, voortaan even nadenken voor je de stormvlag hijst?
Rob Janssen / Eigenaar
Opmerkelijke heftigheid waarmee gereageerd wordt. Zowel door voor als tegenstanders. Persvrijheid, marxistisch gespuis, autoritaire tante...krachtige termen worden niet geschuwd. Ik probeer in deze schijnbare tegenstelling overeenkomsten en verbinding te vinden. Verder dan passie en betrokkenheid kom ik nog niet. Iemand suggesties?
Hendrik
Natuurlijk zijn cameraploegen welkom in de raadszaal. Zij dienen zich gewoon te houden aan de aanwijzigingen van de voorzitter.

De persvrijheid houdt wel in dat de ploegen zelf uitmaken van wie ze opnames maken.



Vreemde actie van de voorzitter en griffier in Westland.
Vincent de Ruijter
Het reglement van orde stelt dat mensen die beeld- of geluidsopnames willen maken dit voor de vergadering bij de voorzitter moeten melden. Daarna moeten zij aanwijzingen van de voorzitter volgen. ‘De aanwijzing van onze burgemeester was: jullie mogen niet filmen.’



Dit is net zoiets als het afgeven van een evenementenvergunning waarvan in de voorwaarden is opgenomen dat het evenement niet mag worden gehouden. Wat een geouwehoer.
Advertentie