Advertentie

Raadsleden weigeren lintje voor ‘goed betaalde hobby’

,,Het is een goedbetaalde hobby en ik vind het niet passen om daarvoor een onderscheiding te krijgen. Zeker niet als ik het vergelijk met wat anderen doen voor de samenleving, die er weinig of niets voor krijgen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers"

26 maart 2014

Twee vertrekkende raadsleden in het Overijsselse Hardenberg hebben een lintje voor hun raadswerk geweigerd. Miny Lohuis (CDA) en Mettina Grimmerink (ChristenUnie) hebben dinsdagavond na 16 jaar de Hardenbergse raad verlaten, maar vinden dat geen reden voor een koninklijke onderscheiding.

Stil vrijwillgerswerk
,,Het is een goedbetaalde hobby en ik vind het niet passen om daarvoor een onderscheiding te krijgen. Zeker niet als ik het vergelijk met wat anderen doen voor de samenleving, die er weinig of niets voor krijgen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers", zei Miny Lohuis woensdag in dagblad De Stentor. Ook Grimmerink vindt een lintje niet nodig, aangezien er volgens haar veel mensen zijn die in stilte vrijwilligerswerk doen zonder daar een beloning voor te krijgen.

Drie termijnen
Wie ten minste drie termijnen in de gemeenteraad heeft gezeten, heeft recht op een onderscheiding. In heel veel gemeenten worden deze week vertrekkende raadsleden gedecoreerd.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Chapeau aan de raadsleden! Het hele lintjescircus kent bijna geen exclusiviteit meer en zou m.i. best eens weer onder de loep genomen mogen worden. Het "recht hebben op" omdat je zoveel jaar gewerkt hebt waarvoor je ook beloond bent geweest, belachelijk. Het zou uitgereikt moeten worden in uitzonderlijke situaties en daar hoort inderdaad de vrijwilliger bij die decennialang tijd heeft geïnvesteerd en maatschappij bevorderend en constructief een bijdrage heeft geleverd.
Dick van Schravendijk / Communicatieadviseur
Prima dat deze raadsleden deze opvatting hebben.

Laat het een voorbeeld zijn voor alle vertrekkende raadsleden.

Mogelijk is dit een klein stapje in de goede richting en komt het vertrouwen in de politiek zo langzamerhand een beetje terug!
K. de Beer / organisatie adviseur
Dat er nog zulke mensen bestaan, ik vind het een prima standpunt dat getuigt van gezond boerenverstand. Ik zie heel veel lintjes uitgedeeld worden aan mensen waarvan ik mij afvraag wat de belangenloze prestatie in het algemeen belang moet zijn geweest. Ik ben het er mee eens dat betaalde functies geen reden meer mogen zijn voor het toekennen van een lintje.
Dolf Weggen / Medewerker Financiën en Control
Wat mij bevreemd is de snelheid waarmee, dit dan schijnbaar geregeld kan worden. Ik heb voor een vrijwilliger die na 30 jaar is gestopt, meer dan een half jaar op groen licht moeten wachten bij een aanvraag en dit lijkt van vandaag op morgen geregeld te zijn. Toch wel een beetje vreemd, het hemd is nader dan de rok?
t. faber / gepensioneerd
Deze raadsleden komt alle lof toe. Door hun besluit en de motivering daarvan voel ik mij gesteund in mijn opvatting, dat het koninklijke onderscheidingscircus zoals dat thans functioneert niet serieus kan worden genomen. Zoiets als een regenteske aai over de bol.
hans wieser / senior project/programmamanager
Helemaal mee eens. Grote onzin om veelverdienende artiesten, goedbetaalde sporters voor hun beroep resp. hobby een onderscheiding te geven. Bewaar die onderscheiding voor de vrijwilligers en mensen die een heldendaad hebben verricht!! Iets zeer bijzonders voor mensen en maatschappij deden en niet voor lui die X dienstjaren hebben of gewoon doen waarvoor ze worden betaald.
Harry Dijksma / oud gedeputeerde
Jammer, dat deze raadsleden het als een 'goedbetaalde' hobby zien. Naar mijn idee hebben we juist raadsleden nodig die hun raadslidmaatschap op een professionele manier invullen en daarvoor verdien je bij grote inzet na 12 jaar een lintje. (een beetje tegengas als reactie mag ook wel)
Thijs van oosten
Raadsleden van gemeenten onder de 25.000 inwoners krijgen niet meer dan een fooi voor hun 'werk'. Omgerekend in uurloon is het minder dan 5 euro. Voor dat bedrag wil zelfs een 15-jarige nog geen vakantiewerk doen.

Eigenlijk is het raadslidmaatschap van een kleine gemeente ook vrijwilligerswerk. Maar wel een met hele zware verantwoordelijkheden. Als je dat 12 jaar of langer hebt volgehouden, mag daar best een blijk van waardering tegenover staan. In de vorm van een lintje dus. Zo'n koninklijk gebaar weigeren, is feitelijk een grove belediging. Die raadsleden uit Hardenberg dienen zich daarvoor diep te schamen !
H.D. Eleveld / directeur / interim-manager
@Thijs

Al sinds decennia klinkt de roep om een betere beloning van raadsleden.

Al sinds decennia klinkt een geluid over het gebrek aan kwaliteit van raadsleden.

Enkele keren in die periode is de beloning aangepast (lees: verhoogd).

Ik weet oprecht niet of de kwaliteit van het raadswerk zou dalen wanneer de vergoeding voor raadsleden zou worden beperkt tot een reële onkostenvergoeding. En evenmin of er dan niemand meer te vinden zou zijn. De Zonnebloem, de voetbalvereniging en de wijkorganisatie lukt dat ook.
Advertentie