of 59232 LinkedIn

Raadsleden teleurgesteld over samenstelling VNG-bestuur

Raadslid.nu, de vereniging van raadsleden, is teleurgesteld over het geringe aantal raadsleden dat is aangesteld in het bestuur en de commissies van de VNG.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging van Raadsleden, is teleurgesteld over het geringe aantal raadsleden dat in het bestuur en de commissies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is benoemd. Er waren 228 vacatures te vergeven. Slechts 11 zijn naar raadsleden gegaan. 

Signaal niet opgepikt
Aan het aantal aanmeldingen heeft het niet gelegen, volgens Raadslid.nu. Maar liefst 167 hadden zich voor een of meer functies in bestuur en commissies van de VNG aangemeld. ‘een signaal dat onvoldoende is opgepikt, meent Mark den Boer, vice-voorzitter van Raadslid.nu. Hij vindt het feit dat er niet meer raadsleden dan voorheen in bestuur en commissies zitten geen recht doen aan de toegenomen taken en verantwoordelijkheden van raadsleden, mede als gevolg van de decentralisaties. ‘De uitkomst is teleurstellen,’ zegt Den Boer.

Opheldering
Het overgrote deel van de posten in het nieuwe bestuur en de commissies wordt ingenomen door burgemeesters en wethouders.  Raadslid.nu heeft aan het VNG-bestuur opheldering gevraagd over het geringe aantal raadsleden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit zijn nog maar de eerste haarscheurtjes van deze onzinnige en ouderwetse organisatiestructuur van de VNG. Deze zeer grootschalige en bureaucratische radenstructuur is natuurlijk helemaal gedoemd om te mislukken. Alleen voor de wisselingen en vacatures kan je wel meer dan een ambtenaar aanstellen. En dan hebben we nog niet eens over het managen van alle bureaucratische productie van deze commissies.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Een zorgelijke ontwikkeling, die ook bij VNO/MKB-NL is waar te nemen. Alle posten worden bezet door, elders, betaalde mensen. Ondernemers zelf komen niet meer aan bod.

Alle informatie die buiten de geijkte kaders om de top zou moeten bereiken wordt daarmee afgesloten. Zo ontstaan elites die niet meer begrijpen wat er op de werkvloer leeft.

Elites die zich langdurig van de werkelijkheid vervreemden veroorzaken chaos en ellende.
Door Jan Brand (raadslid) op
Beste p. Uit je reactie blijkt dat het het NIET snapt. Een raadslid is een gekozen volksvertegenwoordiger en vertegenwoordigt daarmee de (inwoners van de) gemeente. Is het dan zo gek dat een raadslid ook deel uitmaakt van het bestuur of een commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten? Voor jou en de VNG blijkbaar wel.
Door p op
Ik snap het wel, een raadslid heeft er toch weinig te zoeken? Met welk mandaat zit je als raadslid in zo'n club?
Je bent niet de vertegenwoordiger van je gemeente, daar heb je B&W. Je zit er hooguit namens je partij of op persoonlijke titel... hobbyisme dus.
Door Friso Roorda (raadslid) op
Ik had me ook opgegeven. Tot ik me realiseerde hoeveel werk je erbij krijgt, bovenop het "gewone" raadswerk.

Ik pleit voor een goede vergoeding voor raadsleden. Het is nog steeds een heel slecht betaalde hobby.