Advertentie

Raadsleden PvdA-Feijenoord zitten er voor zichzelf

PvdA fractieleden in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zitten er voornamelijk voor hun vergoeding. Van de taak van een deelraadslid weten zijn weinig.

07 januari 2014

Veel PvdA-raadsleden van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zitten er vooral voor de vergoeding van ruim 1200 euro (inclusief onkosten) per maand. Die vormt een substantieel deel van hun maandelijkse inkomen. Daarnaast zijn de PvdA-raadsleden erg gericht op het krijgen of hebben van baantjes. Daar moeten anderen ook hun inspanningen voor doen, vinden ze.

Vertrouwelijk rapport
Dat staat in het vertrouwelijk rapport Koers houden in roerige tijden van de PvdA'ers Wim Cornelis en Annie Brouwer-Korf dat in bezit is van het ANP. Zij deden op verzoek van PvdA-voorzitter Hans Spekman onderzoek naar de PvdA in Feijenoord. Aanleiding is onder meer veel negatieve publiciteit over het BING-rapport waarin sprake is van onder meer vriendjespolitiek bij subsidieverstrekking. Hierdoor viel het dagelijks bestuur.

Onderling wantrouwen
Omdat veel raadsleden van oudsher niet uit Nederland afkomstig zijn, hebben zij feitelijk geen verwantschap met de partij en de sociaaldemocratie in het bijzonder, staat in het rapport. Veel raadsleden weten niet precies wat de functie van de deelgemeente is. Bovendien bestaat er in de fractie veel onderling wantrouwen en weinig respect voor elkaar. ,,Het zijn allemaal individuen met hun eigen toko'', aldus Brouwer-Korf en Cornelis.

Andere belangen
,,Doordat bijna elk fractielid zijn eigen achterban heeft, wordt men door die achterban aangesproken op het andere lidmaatschap (vereniging, stichting, moskee etcetera). Daardoor ontstaat er ook een spanning met het raadslidmaatschap van de PvdA, als dit niet synchroon loopt met het andere belang.'' Om de situatie binnen de PvdA-afdeling te verbeteren, bevelen Brouwer-Korf en Cornelis aan om de zittingstermijn van raadsleden op maximaal twee periodes te houden, bij uitzondering drie.

Cursus volgen
Ook moet de kennis over de waarden van de Partij van de Arbeid en de politiek in het algemeen onder de PvdA-deelraadsleden worden vergroot. ,,Nieuwe raadsleden dienen een cursus te volgen.'' Ook moeten onderlinge spanningen bespreekbaar worden gemaakt. Later dit jaar worden de deelgemeenten opgeheven en komen er in Rotterdam zogeheten gebiedscommissies. De raadsvergoeding wordt dan teruggeschroefd naar ongeveer 500 euro per maand.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pl
Ik ben blij dat dit rapport is uitgelekt!!!!! In de stad Utrecht komt mens precies hetzelgde tegen.....zowel in de eigenschappen van raadsleden en de eigenschappen van leden in de stedelijk en provinciaal adviesorganen.
a.a. smits
Beetje triest wordt je hier van.

Maar doen&deden bedrijfsdirecteuren, boeren, middenstanders, christelijken en katholieken, arbeiders en vissersvolk niet hetzelfde?

Vanmorgen las ik de CDA-rel over het misbruik van democratische regels. Schreijer geeft terecht aan dat als kiezers massaal op haar stemmen, zij ook haar plek hoort in te nemen.

Vervolgens geeft een partijbons openlijk toe dat het -niet de bedoeling is dat een lijstduwer zijn/haar plaats opeist -

Die C in de partijnaam was al inhoudsloos. Nu blijkt dus ook die D van nul en geen waarde.

Het is de PvdA te verwijten dat ze als partij jarenlang heeft gedaan als of het bij hen niet zou, nee niet kon gebeuren. Inderdaad heel naïef.

Voor mij als kiezer is het belangrijk te weten hoe WE dit gaan oplossen.

Toch maar afstappen van dat verrotte partijkliek systeem?

Steeds meer raadsleden scheiden zich af en beginnen voor zichzelf. Het begin is er dus.
Knever
In reactie op Bram:



1. Het feit dat een 'ander het ook doet of deed' neemt de ernst van het probleem niet weg.

2. Raadsleden (vaak juist de voormalig PvdA'ers) beginnen voor zichzelf omdat je als eigen 1mans-fractie ook nog een fractietoelage krijgt; meer geld dus. Die beweging lijkt dus geen oplossing te zijn, maar meer van hetzelfde eigenbelang waar linkse raadsleden in wijken als Feijenoord in uitblinken.......

de Kadt
Tja, wat moeten hier nog aan toevoegen? De strategie van de Pvda om vooral op de allochtone stem in te zetten wreekt zich hier. Dit rapport legt de pijnpunten bloot onder de Turken. Deze groep is denkelijk van alle nieuwkomers de meest uitgekookte. Je hoeft niet alle Turken over een kam te scheren natuurlijk, want rotte appelen kom je in elke bevolkingsgroep tegen. Maar dat zoiets tot in het openbaar bestuur kan doordringen, dat kan je alleen de partijbonzen verwijten. Die zetten deze mensen op de lijst tenslotte. Hoe zit dat eigenlijk met de voorselectie, dames en heren van de Pvda? En dat deze problemen diep, heel diep, zitten, mag ook geen nieuws heten. Dat uiteindelijk, na zo veel schandalen, zo veel signalen, de Pvda wel GEDWONGEN was (schoorvoetend) een onderzoekje te doen, zegt boekdelen.



De Turken, zoals wel bekend, kennen een hele sterke eigen cultuur, zijn een via strakke lijnen ingedeelde groep, die alle gewoontes en gebruiken van het thuisland meebrengen. Nog veel meer dan Marokkanen, Antillianen en Surinamers. De Turken onderscheiden zich door hun 'Turks-zijn', een vorm van hyper-nationalisme, maar ook door ongezond eigen belang, veelal via familiebanden geleid, waarbij allerlei specifieke eigenschappen boven komen, zoals clientisme, corruptie en doorgaans ook flinke incompetentie. Daarnaast wordt via achterklap, roddel, eer en zelfs bedreiging, de eigen belangen voorop gesteld. Het algemeen belang neemt vaak een tweede plaats in.



Ik ben blij dat dit rapport is uitgelekt. Het is het zoveelste bewijs dat de Pvda uit electoraal belang op het verkeerde paard heeft gewed en dat het haar eigen partijbelang jarenlang boven het nationale algemene belang heeft gezet. En dit al vele, vele jaren.

Froggy
1200 euro per maand ?! Rekent u even mee: Dat is 12 x 1200 = 14.400 per jaar schoon aan de haak....Is het gek als ik dat een beetje veel vind ? Voor die 1 of 2 vergaderingen en fractievergaderingen per maand? Ongelofelijk..... En dan te bedenken dat een groot deel van de deelraadsleden in Rotterdam nog een normale betaalde baan hebben....



Nu begrijp ik maar al te goed dat Leefbaar groot voorstander was van afschaffing van die deelgemeenten: Vanwege de kosten: 25 raadsleden in Feijenoord x 14.400 = 360.000 per jaar, om het even inzichtelijk te maken.



500 euro is dan inderdaad al een stuk beter. Ik las dat gebiedscommissies ook maar 1x per maand gaan vergaderen.. Volgens mij maak je dan als commissielid echt geen 500 euro kosten laat staan 1200 ! Nu snap ik al die mooie smartphones en tablets in de raadszaal maar al te goed als ik wel eens een deelraadvergadering bezoek.

Als dat de reden is dat lokale afdelingen van partijen moeite hebben met het vinden van kandidaten, zijn ze die helemaal niet waard. Je zit daar niet voor het geld maar om je in te zetten voor je gebied of wijk !
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
hier in de Provincie Utrecht, de stad Utrecht en de stad Amersfoort kom je precies hetzelfde tegen.



iedere PvdA begint of een eigen partijtje, of "leent" geld uit de partijkas, of stapt over naar een andere partij, of begint voor zichzelf.

de PvdA is de weg kwijt
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
En het wordt straks nog veel erger wanneer we ook de nieuwe lichting van binnenkomers een stem gaan geven; welke, tja da's altijd nog de vraag, maar ook die zullen hun geheel eigen achterban gaan vertegenwoordigen (financieel/baantjes etc.) en de vertegenwoordiging van het grote geheel, ach, nog even wachten en dan is De Nederlander, geen trotse stempel meer... Je kunt ook gewoonweg heel erg naïef zijn als maatschappij en politiek!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Oh, OPHEFFEN DEZE MEER ALS ZIEKE DEELGEMEENTE! Wie houdt wie hier voor de gek!!!!
Advertentie