Advertentie

Raad vaak buitenspel bij opvanglocaties vluchtelingen

Het college van burgemeesters en wethouders betrekt de eigen gemeenteraad niet bij de keuze van een locatie voor de opvang van asielzoekers. Dat vindt een kwart van de raadsleden, zo blijkt uit een enquête van Raadslid.nu.

12 februari 2016

Het college van burgemeesters en wethouders betrekt de eigen gemeenteraad niet bij de keuze van een locatie voor de opvang van asielzoekers. Dat vindt een kwart van de raadsleden, zo blijkt uit een enquête van Raadslid.nu.

Laat geïnformeerd
Bijna een kwart van de raadsleden (22 procent) heeft te maken met een asielzoekerscentrum en 8 procent met een centrale opvanglocatie. Van de raadsleden zegt 43 procent dat de gemeenteraad volledig is betrokken door het college bij de soort opvang. Toch zegt 30 procent van de raadsleden  dat de gemeenteraad slechts gedeeltelijk is betrokken en 18 procent dat de raad niet door het college betrokken is bij de keuze van de soort van opvang, en dus veelal te laat wordt geïnformeerd. De enquête is gehouden door Overheid in Nederland in opdracht van Raadslid.nu, de belangenvereniging voor raadsleden. Ruim 2500 raadsleden, grofweg een derde van het totaal aantal raadsleden, vulden de enquête in.


Niet nodig
Raadsleden noemen verschillende redenen waarom zij niet zijn ingeschakeld bij de keuze van een opvanglocatie. ‘De burgemeester vond overleg niet nodig omdat het de raad niet aanging’. ‘Van enige vorm van overleg is nooit sprake geweest. Het was gewoon een voldongen feit,’ En: ‘De burgemeester gaf aan dat er een aantal opties was, maar dat is niet aan de raad voorgelegd.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Het is in het kader van het old boys' network voor burgemeesters en wethouders waarschijnlijk lonender om naar hun vriendjes uit het Haagsche te luisteren.



Loyaliteit aan de eigen partij gaat vòòr het belang van de kiezer en/of burger. Die heeft de gemiddelde burgemeester of wethouder toch niet direct gekozen. Dus kunnen de burgemeesters en wethouders met angstaanjagend gemak de bips reinigen met de belangen van de burger.



Het is treurig om te moeten constateren, maar als de boel echt knijp komt te zitten, is Nederlands ondanks alle schone schijn gewoon een bananenkoninkrijk onder een bureaucratendictatuur.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit is opmerkelijk omdat de gekozen (!) gemeenteraad letterlijk de baas is in het gemeentebestuur en het zelfbenoemde college van B & W slechts een uitvoerende taak heeft. Wat betreft besluitvorming laat de gemeente zich dan ook feitelijk intimideren door het veel beter betaalde en ambtelijk ondersteunde college van B &W. In weze zouden de bevoegdheden dan ook andersom moeten liggen.
Ikzeghalal
Niet alleen de raad staat vaak buitenspel, de bevolking meestal. En dan maar klagen dat er ergens een dood varken ligt.
JaapvV / adviseur
Als de Raad de baas is dan is er iets mis met de aansturing door de baas.
Advertentie