Advertentie

Raad Roermond wil dat Van Rey vertrekt

De gemeenteraad van Roermond is in meerderheid het vertrouwen in Jos van Rey als raadslid verloren. Van Rey is veroordeeld voor corruptie en enkele andere zaken, maar toont geen enkele inkeer. Dat is schadelijk voor de stad en het bestuur in Roermond. Van Rey zou hieruit conclusies moeten trekken en weten wat hem te doen staat.

08 september 2016

De gemeenteraad van Roermond is in meerderheid het vertrouwen in Jos van Rey als raadslid verloren. Van Rey is veroordeeld voor corruptie en enkele andere zaken, maar toont geen enkele inkeer. Dat is schadelijk voor de stad en het bestuur in Roermond. Van Rey zou hieruit conclusies moeten trekken en weten wat hem te doen staat.

Niet dwingen

Dat bleek uit de woorden van CDA-fractievoorzitter Marc Breugelmans, die namens de zeven coalitiepartijen een beroep op Van Rey deed om op te stappen. Hem dwingen kunnen ze niet. Breugelmans zei niet uit te sluiten dat Van Rey in de toekomst dezelfde fout weer maakt.

Vertrouwen

Fractievoorzitter Dré Peters van de partij van Van Rey, de LVR, reageerde als door een wesp gestoken. Breugelmans moet opstappen, zei hij, en hij riep Van Rey op om te blijven zitten.

'U gaat niet over het trekken van conclusies door Van Rey', fulmineerde Peters. 'Daar gaan de mensen over die op hem stemmen.' Peters viel uit tegen Breugelmans: 'De burgers hebben vertrouwen in Van Rey en u gaat zeggen: Van Rey moet biezen pakken. Dat kunt u niet verlangen. Ook niet tijdens de verkiezingen in 2018!'

Geruïneerd

Een geëmotioneerde Jos van Rey zei dat zes families zijn geruïneerd door politieke vijanden. 'Mijn leven is geruïneerd. Ik heb altijd geklankbord in het belang van Roermond. Hij die zonder zonden is, werpt de eerste steen!' En hij concludeerde: 'Ik loop niet weg!' 


Positie Tilman Schreurs

Overigens ontsnapte ook Tilman Schreurs niet aan de aandacht van de coalitie. Net als Van Rey vroeger voor de VVD wethouder in Roermond, en veroordeeld wegens corruptie. Hij is nu directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg OML. Niet lang meer, als het aan Roermond ligt. Binnenkort buigt een gemeentelijke commissie zich over zijn positie binnen OML. Ten slotte besloot de coalitie de relatie met de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol onder de loep te nemen. Hij werd in Rotterdam veroordeeld wegens omkoping van Schreurs en Van Rey. (ANP)


Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans wieser / senior project/programmamanager
Ik ben van mening dat als een bestuurder(rijk, provincie, gemeente of ander overheidsorgaan) door een rechter in ons land is veroordeeld voor feiten, die een relatie hebben met zijn functie, moet hij automatisch zijn zetel verlaten. En natuurlijk vindt iedere veroordeelde dat de nooit iets verkeerds heeft gedaan......

De feiten waarvoor van reij is veroordeeld liegen er niet om. Deze man heeft zich gigantisch misbruik gemaakt van zijn functie, niet alleen door zelfverrijking maar ook door misplaatst machtsmisbruik. Het vertrouwen van de burgers in het (lokaal) bestuur is geschaad. Ik kan zeggen dat zulk gedrag niet in alle gemeenten voorkomt, doch wel voortdurend op de loer ligt. Een vrijwilliger die ineens wethouder wordt, tja dan heb je het ineens voor het zeggen en hebben een heleboel mensen en bedrijven jou nodig. Dat verlangt sterke benen en een rechte ruggengraat. Zeker van figuren die niet eerder leiding hebben mogen geven.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Volgens mij is het een groot goed dat het recht om gekozen te worden niet door een veroordeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat niet het kwalijke van het gedrag van Van Rey niet weg maar laten de kiezers hem daar maar op beoordelen.
Pipadekloon / Voorlichter
Tussen het schoffelen door kan hij gemakkelijk de raad erbij doen
Jack
Uiterst lastig als een autistische narcist met een rancuneus karakter het politieke bestuur van Roermond blijft tegenwerken om het vervolgens te kunnen beschuldigen van incompetentie.
Willem / AS
Als de man een greintje fatsoen had gehad, was ie al lang opgestapt. Die Dré Peters cs. en de burgers die 'vertrouwen' hebben in Van Rey hebben waarschijnlijk meer te verliezen dan een partijgenoot en een raadslid. Dat zegt genoeg.
Diana Koster
Chauvin Toile heeft duidelijk geen enkel benul wat autisme inhoudt, gezien het feit dat hij/zij meent het als scheldwoord te mogen gebruiken. Grof. Ongepast. Laag. Onfatsoenlijk.
Paul / projectleider
@Hubert, Van Rey is volgens mij nog niet definitief en onherroepelijk veroordeeld. Ontzegging van het actieve dan wel passieve kiesrecht kan hierbij een bijkomende straf zijn
hans wieser / senior project/programmamanager
De honderden gratis reizen, etentjes en vakanties in warme oorden met Piet van Pol waren heel normaal omdat zij al jaren vrienden zijn. En die vriendschap hoefde hij niet op te zeggen, maar ons Joske had dan wel alle gesprekken/onderhandelingen aan een collega-wethouder moeten overlaten en bij behandelingen van voorstellen, waar vriendje Piet of één van zijn bedrijven bij betrokken is, de collegekamer moeten verlaten! En als je dat niet doet, heb je de politieke functie schromelijk misbruikt. Iemand die dat niet inziet, mag wat mij betreft nooit meer op enige politieke stoel plaatsnemen!
H. Wiersma / gepens.
Niet de gemeenteraad bepaalt of een raadslid kan aanblijven, maar de Rechtbank i.c. met de Gemeentewet. Bovendien lopen er nog beroepsprocedures.
hans wieser / senior project/programmamanager
P(iet?) allen die reageren weten dat het eind van de procedures nog niet in zicht is en dat niet de gemeenteraad beslist over het lot van een collega-raadslid, maar zou het niet verstandig zijn de wetten zodanig aan te passen, dat bestuurders die zijn veroordeeld wegens misbruik van positie en omkoperij en in hoger beroep zijn gegaan, gedurende de beroepsprocedure worden geschorst c.q. hun werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Ter voorkoming van verder onheil en misstappen. Jos & Piet zouden elkaar intussen nog een heleboel vriendendiensten kunnen bewijzen. Eens vriendjes, altijd vriendjes. Zo werkt dat toch in Limboland.
King Slee / schapenkop
Zou Van Rey er echt zoveel beter van zijn geworden, van zijn contacten met Van Pol ? Misschien een beetje, maar dat bleef binnen de perken. Wie er zeker wel beter van zijn geworden, zijn de stad Roermond en haar inwoners. Daar heeft Van Rey zich dag en nacht gedurende 10-tallen jaren voor ingezet. Die hebben de vruchten geplukt van zijn harde werken.



De werkwijze van Van Rey is trouwens zeer gebruikelijk in de ons omringende landen, Duitsland, België, Frankrijk bv. Sterker nog, als je daar niets doet voor een (deel van) de bewoners, word je niet eens gekozen, laat staan herkozen.



Maar Nederland is weer het dominee's land. Calvinistisch correct tot op het bot. Dat sommige politici meer dan 50 bijbaantjes hebben (Alders, brinkman, Nijpels), vaak via ons-kent-onscircuit verkregen, dat zien we graag door de vingers. Hypocrieten !
Paul / projectleider
@Hubert om nu het onschuldig tot het tegendeel bewezen is' niet voor bestuurders te laten gelden...gaat wat ver. De meeste politici die een (halve) misstap begaan zijn ook snel verdwenen. Alleen Van Rey is de uitzondering die de regel bevestigd.



@Stef een ieder is gelijk voor de wet, als nota bene wethouder bent zou je dat moeten begrijpen. Of in Jip en Janneke taal, je mag niet voortrekken!
Hannes Haganum / kritisch lezer
In een stinkende politieke cultuur zijn er alleen maar verliezers ! Die meneer Breugelmans is een politicus met pakken boter op zijn hoofd, want jarenlang likte zijn CDA de hielen van Jos van Rey. Qua democratisch principe heeft meneer Peters gelijk: Jos van Rey is gekozen en laat dan de kiezer maar oordelen in 2014. Verder heeft de rechtbank een uitspraak gedaan en Van Rey tot een taakstraf veroordeeld.
Advertentie