of 59250 LinkedIn

Raad Maastricht vindt dat rechtbank moet blijven

Alle fracties in de gemeenteraad van Maastricht hebben hun handtekening gezet onder een motie voor het behoud van de huidige rechtbank in de Limburgse hoofdstad.
5 reacties

Alle fracties in de gemeenteraad van Maastricht hebben hun handtekening gezet onder een motie voor het behoud van de huidige rechtbank in de Limburgse hoofdstad. Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Maastricht deze motie dinsdagavond unaniem aan. Daarin wordt verplaatsing van de hoofdtaken naar Roermond 'onacceptabel' genoemd.

Krimpregio's

Belangrijk argument daarbij is, dat Zuid-Limburg een krimpregio is en het Rijk beloofd heeft krimpregio's te ontzien waar het gaat om het verplaatsen van overheidsinstellingen. Ook zou de jaarlijkse bezuiniging van 1,1 miljoen niet opwegen tegen de schade die Maastricht door die maatregel zou lijden.Maandag werd bekend dat de Raad voor de Rechtspraak de belangrijkste taken naar de rechtbank Roermond wil verplaatsen zodat voor die in Maastricht minder belangrijke zaken overblijven. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mr. R. M. Dalmijn op
Ben stomverbaasd over mijn eigen naïviteit , de burger moet in de visie van dit kabinet terug naar zijn eigen microsamenleving met veel mantelzorg en maximale eigen regie en zelfredzaamheid. Participatie maar wel zonder enig perspectief. De huisbank verdwijnt uit het straatbeeld , als de apotheken, parkeermeters, winkeltjes , gemeentelijk groen en koddebeier . De samenhang in een samenleving is gebaat bij een zichtbare , bereikbare rechtspraak , niet voor niets was er 100 jaar geleden vrijwel overal een kantongerecht. Het wordt een kille , afstandelijke en louter door munten bestuurde wereld. Contemplatie, compassie en fatsoen zijn verdampte nobele waarden geworden; helaas. Mr Penn is terecht teleurgesteld en boos. De huidige Minister van V en J moet de aanvullende cursus " mijnheer worden" nog maar eens volgen. Zal vast een reünisten korting voor zijn.
Door doeterniettoe (-) op
@Chauvin Toile:
De reistijd naar Dan Haag is ook maar een uurtje of twee, perfect bereikbaar per OV en medewerkers kunnen flexibel ingezet worden. Kunnen we alle gerechtshoven verplaatsen naar Den Haag en kan het kabinet weer een paar miljoen claimen voor hun politieke waanzin.
Zouden ze trouwens met veel meer zaken moeten doen. Wat boeit de rest van Nederland nu eenmaal? Of wat doet kwaliteit er nu toe?
Door Chauvin Toile op
Bedoel natuurlijk "hoofdstad" i.p.v. "hoofdstuk".
Door Chauvin Toile op
Limburg is een krimpprovincie en de hoofdtaken blijven in Limburg.
Verder neemt de reistijd met maar circa maximaal een half uurtje toe.
De locatie in Roermond is makkelijker met openbaar vervoer en trein te bereiken.
Verder is het personeel op de locatie Roermond flexibeler georganiseerd en inzetbaar.
Roermond zou overigens ook logistiek een betere keuze zijn als hoofdstuk van Limburg, maar "soit".
Door Sjaak op
Bij de gehele operatie nieuwe invulling gerechtelijke kaart blijven vragen bestaan. Kennelijk wil de politiek niet inzien dat met fysieke terugdringing van locaties van rechtspraak afbreuk wordt gedaan aan de effectieviteit van rechtspraak in onze democratische rechtstaat. De dupe van deze terugdringing zijn de burgers voor wie toegang tot rechtspraak toch al niet eenvoudig is. Zij behoren de rechter te kunnen bereiken ter voorkoming van vervreemding van rechtspraak (recht dat over hen gaat, hen raakt en zonder hen tot stand komt).