Advertentie

PVV’ers solliciteerden al naar vier burgemeestersposten

Maar liefst 20 kandidaten hebben gesolliciteerd voor het burgemeesterschap van de Overijsselse gemeente Losser. Een van de kandidaten is PVV-er, zo maakte de Provincie bekend. Het zou voor het eerst zijn dat er een PVV-er op een burgemeesterspost solliciteert. Daar klopt echter niets van. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat PVV-kandidaten in drie gemeenten eerder een gooi deden naar het ambt.

05 oktober 2017

Maar liefst 20 kandidaten hebben gesolliciteerd voor het burgemeesterschap van de Overijsselse gemeente Losser. Een van de kandidaten is PVV-er, zo maakte de provincie bekend. Het zou voor het eerst zijn dat er een PVV-er op een burgemeesterspost solliciteert, zo schreef dagblad Tubantia. Daar klopt echter niets van. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat PVV-kandidaten in vier gemeenten eerder een gooi deden naar het ambt.

6 PVV kandidaten

In 2013 bevond zich onder de 26 sollicitanten die burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht wilden opvolgen een PVV-er.  En in 2014 solliciteerden twee PVV-ers op de functie van eerste burger in de Zeeuwse gemeente Tholen, in 2015 deed een PVV-er een poging het burgemeesterschap van Almere namens die partij binnen te halen en in hetzelfde jaar stelde een PVV-er zich kandidaat voor het burgemeesterschap in Montfoort. Dat Losser nu met een PVV-sollicitant de primeur heeft, dagblad Tubantia en het AD schreven, klopt dus niet.

Raad bepaalt
John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, vindt de vermelding van de politieke kleur van een burgemeester in spe sowieso onverstandig. ‘Daarmee suggereer je dat het van belang is wat de politieke kleur van een burgemeester is en dat die bepalend is voor de koers van het gemeentelijk beleid. Maar het is natuurlijk de raad die de koers bepaald, ongeacht de politieke kleur van de burgemeester.’

Lidmaatschapspas
Daarbij is het volgens Bijl ook vreemd om te stellen dat een kandidaat een PVV-er is. ‘Waar baseer je dat op? Bij andere politieke partijen kun je de politieke kleur nog afmeten aan het lidmaatschap van die partij, maar dat is bij de PVV niet mogelijk. De PVV is een vereniging met één lid: Geert Wilders. De constatering dat er een PVV kandidaat bij de sollicitanten zit is dan ook gebaseerd op het feit dat de kandidaat in kwestie dat in zijn of haar sollicitatiebrief zelf heeft aangegeven. Maar iedereen kan dat beweren. Je hebt geen lidmaatschapspas ofzo.’

Sollicitanten
De sollicitatietermijn in Losser liep van 6 tot 27 september. De burgemeestersvacature in Losser is op 15 mei dit jaar ontstaan door het vertrek van burgemeester Michael Sijbom. Sindsdien wordt het ambt waargenomen door Jean Paul Gebben. 12 kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, 8 sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. 2 kandidaten zijn lid van het CDA, 3 van D66, 1 van GroenLinks, 1 van een lokale partij, 2 van de PvdA, 1 heeft aangegeven van de PVV te zijn en 7 van de VVD. Van 3 kandidaten is de politieke oriëntatie niet bekend. Er hebben vijf vrouwen en vijftien mannen gesolliciteerd. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 41 en 61 jaar.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Van mij mogen ze, we wonen in een vrij land en als het goede burgemeesterskandidaten zijn, waarom niet. Ze moeten wel burgemeester willen zijn voor alle burgers in hun stad, maar dat geldt net zo goed voor burgemeesters van andere politieke partijen.
Andreas Dijk
Anders dan de heer Bijl denk ik dat je in een aantal gevallen wel kunt bepalen of iemand een PVV'ers. Als de sollicitant bijvoorbeeld als PVV'er nu een politieke functie bekleed. Maar je kunt ook aan een ex-gedeputeerde denken.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Feit is dat we in Nederland geen enkele burgemeester hebben die het PVV-gedachtengoed aanhangt. Dat kan te maken hebben met uitsluiting waardoor die mensen niet solliciteren. Daarnaast zullen gemeenten, al dan niet geïnstrueerd door Provincie, VNG en Rijk, de boot afhouden. Immers, je wilt geen AFA-demonstructies in je gemeente. Zo zullen we in de toekomst ook geen sollicitanten zien voor FvD. Die hebben een scherfvest nodig in plaats van een ambtsketting.
Renee Musch / Informatiemanager
Waarom is de sollicitatie van een PVV'er naar een burgemeesterspost NIEUW(S)?



Voor een burgemeesterspost doet de politieke achtergrond er niet toe.



Als er een SGP'er solliciteert, haalt dit de krant niet (tenzij het een vrouwelijke SGP'er is). Of, wordt hier nieuws 'gemaakt' (lees: framing)?
N Vollebergh
Waarschijnlijk zijn het PVV'ers die volksvertegenwoordiger zijn, of zijn geweest. Op die manier kun je vrij goed concluderen dat iemand van de PVV is.



Overigens maakt een PVV-label iemand niet per direct incapabel voor het burgemeestersambt, het is alleen minder waarschijnlijk. Ook de PVV kent bekwame Eerste en Tweedekamerleden die het waarschijnlijk goed zouden doen als burgemeester.
Jan H
Een burgemeester staat boven de partijen. Dus is de vraag ook of een kandidaat wel gevraagd mag worden naar zijn politieke achtergrond. Is het verstandig als een kandidaat meldt van welke politieke partij hij lid is?

Zie de websites van veel gemeenten waar de politieke partij niet meer wordt vermeld achter de burgemeester en zelfs de wethouders.

Een burgemeester die te veel zijn politieke stokpaardje berijdt, zal binnen het college en door de gemeenteraad wel duidelijk gemaakt worden dat dit niet de bedoeling is.
robert van otterloo / gepensioneerd
Uit de reacties maak ik op dat er een onbegrensd vertrouwen bestaat in de functie van een burgemeester. Hij staat boven de partijen, politieke afkomst speelt dus geen rol? Wie heeft dat ooit onderzocht? De raad zou hem corrigeren: theorie.Een PVV'er zou 'geen nieuws' zijn. Natuurlijk wel, gezien de schaarste tot nog toe. En waar hebben PVV'ers aangetoond dat zij boven alle partijen staan?
loek / v.m. jur.medew. gsd
@R. van Otterloo (oud-journalist)waar hebben PVV'ers aangetoond dat zij boven alle partijen staan? =Indien u had geschreven: waar hebben PVV-ers KUNNEN aantonen enz. dan was ik van integriteit en niet van vooringenomenheid c.q. indoctrinatie uitgegaan. Jammer van de misslag.
John Bijl
@Van Otterlo



Dat onderzoek is hier: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016 … en hier: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporte …



Conclusie: 'de burgemeester is de meest herkenbare en stabiele factor in het lokaal bestuur'.
Advertentie