Advertentie

PvdA wil 40.000 extra toezichthouders en conciërges

Als het aan de PvdA ligt, komen er tot 2021 zo'n 40.000 overheidsbanen bij. De partij denkt daarbij aan toezichthouders in het openbaar vervoer, beheerders van sportclubs en conciërges op scholen. Ook willen de Sociaal-democraten het voor bedrijven aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te nemen.

11 februari 2017

Als het aan de PvdA ligt, komen er tot 2021 zo'n 40.000 overheidsbanen bij. De partij denkt daarbij aan toezichthouders in het openbaar vervoer, beheerders van sportclubs en conciërges op scholen. Ook willen de Sociaal-democraten het voor bedrijven aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te nemen.

Moeilijk plaatsbare mensen

'We moeten het risico voor werkgevers wegnemen', zei vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vrijdag in het tv-programma Jinek. 'Het is in Nederland goedkoper om flexwerkers in een bedrijf te hebben dan mensen in vaste dienst te nemen.' Dat moet volgens hem veranderen.

De partij wil de komende vier jaar 8 miljard euro uittrekken om de werkgelegenheid te bevorderen, onder meer door subsidie te geven aan werkgevers die moeilijker plaatsbare mensen in dienst nemen.

Standpunten

De voorgestelde maatregelen wijken af van het beleid van het huidige kabinet van VVD en PvdA. 'In campagnetijd worden de verschillen heel groot. Maar die verschillen zijn er nu eenmaal', aldus Asscher. 'Je moet in Nederland kunnen samenwerken met mensen en partijen met heel andere standpunten.'

Krimpregio's stimuleren

Eerder op vrijdag lanceerde PvdA-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma een plan om zogenoemde krimpregio's te stimuleren. Haar partij wil daar 300 miljoen euro voor uittrekken, dat onder meer ten goede moet komen aan regio's als de Achterhoek en Oost-Groningen. Met de ontwikkeling van supersnel 5G-internet, beter openbaar vervoer en een vitaliteitsfonds wil de PvdA de economie in regio's met dalende bevolkingsaantallen een steun in de rug geven. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Ach gut, Nu wel ineens. Tijdens al die jaren regeringsdeelname is dit idee kennelijk niet bij de partij opgekomen. Tenminste; nooit een voorstel daartoe gezien.
Meer / bestuurskunde
Schoonmakers zijn toch ook in overheidsdienst gekomen? Wat Von Geusau stelt klopt dus niet.
Arnold / gemeentemabtenaar
Verkiezingsgeleuter, wie gelooft daar nog in?
H. Wiersma / gepens.
Een onbenullig en niet serieus te nemen voorstel dat minimaal 2 miljard euro gaat kosten. Is dit de opmaat naar de compacte Overheid? Waar blijven overigens de 100.000, die Asscher in het Tv-debat noemde?
Herman
En de PvdA komt weer eens met Melkertbanen aankakken. 20 jaar nadat de naamgever zelf deze nepfuncties creeerde. Lekker origineel toch weer van Asscher, dat visie- en ideeenloos partijleidertje.
Sjaak / waakzaam burger
Dit is, natuurlijk, een goed voorstel. Omdat de PvdA nog (even) met de VVD in de regering zit, kon dat niet eerder gedaab worden. Niet iedereen schijn dat door te hebben (gelet op onderstaande reacties).
veestapel
Oh jee, Asscher heeft de geheime banenmachine van Melkert gevonden..

*huivert*
Fritz
Beste Sjaak,

Wanneer is het voorstel dan al eerder door de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer gelanceerd? Ik heb evenmin gezien dat de Tweede Kamer zulk een voorstel getorpedeerd heeft. Regeringsdeelname door de PvdA staat niet in de weg dat initiatiefvoorstellen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer kunnen worden ingediend. Of zou 15 maart 2017 hier toch een belangrijke rol spelen?
Advertentie