of 59232 LinkedIn

PvdA Culemborg wil formatie 'resetten'

De fracties in Culemborg slagen er nog niet in een nieuwe coalitie te vormen. Beoogd coalitiepartner PvdA is ontstemd over het buitenspel zetten van de SP en trekt zich voorlopig terug.

De fracties in Culemborg slagen er nog niet in een nieuwe coalitie te vormen, nadat de ChristenUnie begin juli afhaakte. Beoogd coalitiepartner PvdA is ontstemd over het buitenspel zetten van de SP en trekt zich voorlopig terug.


Advies genegeerd
Coalitiepartijen VVD en D66 zagen collega ChristenUnie uit het college stappen, vanwege een slepende discussie over het zwembad in Culemborg. 
De oorspronkelijke informateur, Joost Hansum, kon opnieuw aan de slag. De voorkeur van alle partijen was een coalitie met vier partijen. Hansums advies: doorpraten met GroenLinks, SP en PvdA, zonder al meteen een keuze voor twee partijen te maken. VVD-fractievoorzitter Monica Wichgers nodigde echter alleen GroenLinks en PvdA uit voor een gesprek, nog voordat het schriftelijke advies van de informateur bij de partijen arriveerde. Het kwam in het gesprek ook niet ter sprake.

Verkeerd machtsbesef
De VVD heeft dus willens en weten niet conform het advies gehandeld, argumenteert PvdA-fractievorozitter Marinka Mulder in een open brief aan Wichgers. En dat terwijl de PvdA een voorkeur had voor de SP, die ten eerste gewonnen heeft bij de verkiezingen en ten tweede voor een breder draagvlak zou kunnen zorgen. Mulder vindt dat de VVD handelt 'vanuit een verkeerd machtsbesef en niet op basis van vertrouwen'. De later alsnog uitgenodigde SP-fractie wil inmiddels niet meer.

Formatieproces resetten
PvdA-fractievoorzitter Mulder zelf zegt het vertrouwen kwijt te zijn. De PvdA weigert vooraslnog in de coalitie plaats te nemen. 'Wij denken het vertrouwen in het formatieproces te kunnen herstellen door: Het proces van verkennen en formeren op te schorten tot het moment van een openbare raadsvergadering, waarin wij in debat kunnen gaan over het herstellen van het politieke vertrouwen en het resetten van dit formatieproces; Voorafgaand aan deze raadsvergadering alle fracties op te roepen ter voorbereiding op het debat breed af te tasten wat er nodig is om in de Culemborgse samenleving het vertrouwen van inwoners in de politiek en politieke partijen onderling te herstellen; Er voor te kiezen het verdere proces van verkennen en formeren te laten begeleiden door een formateur van VVD en D66 en van een formateur van linkerzijde.'


Ruis

Wichgers spreekt tegenover De Gelderlander van 'ruis tussen de mondelinge en de schriftelijke terugkoppeling van de informateur'. Op de brief wil de VVD-fractie nog even niet reageren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.