Advertentie

Provincies presenteren zich met filmpje bij informateur

De gemeenten hebben een zes kantjes tellende brief klaar voor de informateur van het nieuwe kabinet, de provincies doen het dit keer nieuwe stijl: met een YouTube-filmpje.

14 september 2012

De gemeenten hebben een zes kantjes tellende brief klaar voor de informateur van het nieuwe kabinet, de provincies doen het dit keer nieuwe stijl: met een YouTube-filmpje.

‘Wij wilden eens iets anders’, zegt woordvoerder Sander Hage van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het twee minuten en twintig seconden durende filmpje visualiseert de inzet van de verzamelde provincies bij de komende formatieonderhandelingen. ‘Het biedt de mogelijkheid ingewikkelde materie op een vrij eenvoudige manier snel duidelijk te maken’, zegt hij.

Animatie

De animatiefilm ‘IPO Regionale kracht’ laat met name zien wat de provincies voor de groei van de nationale economie kunnen betekenen door de regionale economie te stimuleren. Daarvoor is wel financiële en bestuurlijke vrijheid nodig en die ligt volgens de voice over onder vuur door de invoering van het schatkistbankieren en de Wet Houdbare overheidsfinanciën. De ene maatregel verplicht provincies hun tegoeden tegen een relatief laag rendement aan te houden bij de Staat, de andere wet (HOF) maakt investeren van provincies bijkans onmogelijk. Als deze conceptwet doorgaat, bepaalt het rijk hoeveel zij jaarlijks van hun gespaarde geld mogen uitgeven.

Korte versie

Het is het vijfde filmpje dat het IPO laat maken. Dat gebeurt door Leene Communicatie. Eerder al maakte het bureau er bijvoorbeeld één over de zeven kerntaken van de provincies en één over het bestuursakkoord 2011-2015. Van de inzet bij de formatie is ook een korte versie van iets meer dan één minuut gemaakt.

Uitnodiging

Het IPO-bestuur wacht, net als de besturen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen, op een uitnodiging van de informateur(s). Tijdens dat gesprek zal het IPO volgens Hage zich ook fel keren tegen plannen voor een gesloten huishouding en een wettelijke begrenzing van taken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie